Miljövänligare hem och liv?

Har du någon Ikea kasse istället? Bättre att använda det man har än att köpa nytt :) Annars går det ju alltid att sy en om man tvunget vill ha tyg. Sen finns det en hel del tutorials på hur man kan göra en egen av en gammal t-tröja.
Grejen är ju också den att jag behöver plastpåsar. Nu vet jag inte hur plastpåselösa personer gör, men jag får i alla fall en hel del skräp som behöver slängas i soppåsar, även om jag sorterar så mycket som möjligt till återvinningen. Hade jag helt slutat ta plastpåsar när jag handlar, då hade jag istället behövt köpa rullar med plastpåsar. Det känns lite onödigt.
 
Grejen är ju också den att jag behöver plastpåsar. Nu vet jag inte hur plastpåselösa personer gör, men jag får i alla fall en hel del skräp som behöver slängas i soppåsar, även om jag sorterar så mycket som möjligt till återvinningen. Hade jag helt slutat ta plastpåsar när jag handlar, då hade jag istället behövt köpa rullar med plastpåsar. Det känns lite onödigt.
Mitt hushåll har i snitt tre vuxna personer. Sopbilen kommer en gång i månaden. Då finns det i (den minsta sortens) soptunnan bottenskyla med plastpåseomslutna sopor, kanske fyra eller fem plastpåsar - som antingen är en stor brödpåse eller en grönsaks/fruktpåse.

Jag undrar hur ni gör som lyckas fylla en soptunna, och dessutom ha tömning varannan vecka - eller, Gud förbjude, oftare?
 
Där kan man ju ändå göra aktiva val, köpa ägg från frigående hönor med utevistelse, avstå broilern och köpa frigående kycklingar istället, köpa kött från djur som får gå ute och beta, köpa av gårdsbutiker när man har den möjligheten, skriva på uppropet mot att kultingarnas ska få tas tidigare från suggan mm. Alternativ finns men det är dyrare och är jobbigare än slänga ner en köttbit "naturkött" från charken.
Jodå, det är väldigt enkelt att leka duktig i de här sammanhangen.

Att det sedan öht inte finns schysst kyckling i flertalet butiker, ej heller gris, och att de schyssta alternativen är väldigt mycket dyrare - tja, man kan ju låtsas att det inte har betydelse för vem som har möjlighet att vara den där duktiga människan.

Sen är det ju av praktiska skäl så att om nu allt kött skulle produceras schysst - både ur klimat-, miljö- och djursynpunkt, ja då blir det betydligt mindre kött per person. (Nu gör ju inte det något, men om vi vill fortsätta att äta så mycket kött som vi nu äter, så är inte den där duktigheten ens lösningen.)
 
Vilket inte har med varandra att göra överhuvudtaget. Nu pratade vi ju om kött.
Jag pratar inte kött. Jag pratar i den här tråden, som handlar om vår klimatpåverkan - att få ett miljövänligare hem och liv.
Ur klimatsynpunkt så är vårt samlade ekologiska fotavtryck det enda som egentligen är viktigt. Och däri ingår såväl köttkonsumtion som flygresor, bland mycket annat.
Eller har du en annan åsikt?
 
Där kan man ju ändå göra aktiva val, köpa ägg från frigående hönor med utevistelse
Man skulle önska att det fanns ett mellanting mellan kravägg (där hönsen både äter ekologiskt och har tillgång till utevistelse) och konventionella ägg (frigående höns inomhus med "vanligt" foder. Jag skulle gärna köpa "sprättägg" (från höns som äter vanligt foder och har tillgång till utevistelse) om det fanns i mina butiker.
(utöver de sprättägg som mina egna små hönor värper - de gånger vi hittar var de gömt dem...)
avstå broilern och köpa frigående kycklingar istället
Vill bara veta vad du menar med frigående i detta fallet?

Sen vad gäller köttkonsumtion så är jag av åsikten (och inte helt ensam om den) att man måste se på helheten! Nog för att idisslare rapar upp en del "växthusgaser", men så länge de går ute på bete ingår dessa gaser i naturens kretslopp. Betesmark har kapacitet att ta hand om ganska stora mängder...
Så, trots att jag själv äter vegetariskt sedan 30+ år, skulle jag säga: ät kött, bara det är rätt kött!
Importerat sydamerikanskt feedlot-kött är miljövidrigt på flera plan (åt h-vete för många djur per ytenehet, utfodring med soja från skövlade regnskogsmarker och dessutom transport hit tvärs över halva jordklotet)
Men ät gärna köttet från grannbyns betande nötter/får/whatever!
 
Mitt hushåll har i snitt tre vuxna personer. Sopbilen kommer en gång i månaden. Då finns det i (den minsta sortens) soptunnan bottenskyla med plastpåseomslutna sopor, kanske fyra eller fem plastpåsar - som antingen är en stor brödpåse eller en grönsaks/fruktpåse.

Jag undrar hur ni gör som lyckas fylla en soptunna, och dessutom ha tömning varannan vecka - eller, Gud förbjude, oftare?
I mina öron låter det som att du bor i villa eller liknande? Själv bor jag i lägenhet, och vad det då finns för möjligheter till återvinning är det inte riktigt jag själv som bestämmer.
 
Jag pratar inte kött. Jag pratar i den här tråden, som handlar om vår klimatpåverkan - att få ett miljövänligare hem och liv.
Ur klimatsynpunkt så är vårt samlade ekologiska fotavtryck det enda som egentligen är viktigt. Och däri ingår såväl köttkonsumtion som flygresor, bland mycket annat.
Eller har du en annan åsikt?
Precis, köttet (från idisslande djur), bilkörningen, flyget och de stora bostäderna är problemområden i svenskars livsstil, om vi ser till klimatet. Man talar då snarare om klimatavtryck, eller om hur mycket koldioxidekvivalenter en livsstil ger upphov till.

Ekologiskt fotavtryck är en annan sak, och handlar inte lika specifikt om klimat.

Inte alldeles sällan krockar måluppfyllelsen, men det som i praktiken sker är oftast inte en strävan att nå vare sig de ekologiska eller de klimatrelaterade målen. Då krockar det ju åtminstone inte.
 
Vad är ditt mesta tips under kategorin miljövänligare liv?
Ett tips som jag själv tror kan vara ett av de tyngre är att inte byta till en miljöbil.

Missförstå mig rätt, om man av någon anledning behöver köpa en ny bil så är det förstås av godo att välja en med så låg total (LLC) miljöbelastning som möjligt. Men bättre än det är att köpa en begagnad bil, så att en ny inte behöver tillverkas alls.
http://www.allehanda.se/kultur/kata...bluffen-om-miljobilar-och-andra-vackra-logner
 
I mina öron låter det som att du bor i villa eller liknande? Själv bor jag i lägenhet, och vad det då finns för möjligheter till återvinning är det inte riktigt jag själv som bestämmer.
Nu bor jag i villa. Tidigare bodde jag ensam i lägenhet. Men det är inte nån skillnad i min sophantering.
Om jag själv skulle försöka fylla en ICA-kasse med sopor, så skulle det ta mig ett kvartal. För det som inte hamnar där är tidningspapper, förpackningspapper, plast, glas, metall och komposterbart. Och det är du som väljer hur du hanterar detta utifrån dina förutsättningar.

Hur man än vänder och vrider på det här, så är ju det allra smartaste att minimera mängden man drar hem av just detta papper, plast, glas, metall och (i andra hand) kompost.
 
Nu bor jag i villa. Tidigare bodde jag ensam i lägenhet. Men det är inte nån skillnad i min sophantering.
Om jag själv skulle försöka fylla en ICA-kasse med sopor, så skulle det ta mig ett kvartal. För det som inte hamnar där är tidningspapper, förpackningspapper, plast, glas, metall och komposterbart. Och det är du som väljer hur du hanterar detta utifrån dina förutsättningar.

Hur man än vänder och vrider på det här, så är ju det allra smartaste att minimera mängden man drar hem av just detta papper, plast, glas, metall och (i andra hand) kompost.
Helt enig. Här finns dock ingen möjlighet att kompostera och ett flertal andra saker får inte slängas annat än i vanliga soporna här, tyvärr.
 
Mitt hushåll har i snitt tre vuxna personer. Sopbilen kommer en gång i månaden. Då finns det i (den minsta sortens) soptunnan bottenskyla med plastpåseomslutna sopor, kanske fyra eller fem plastpåsar - som antingen är en stor brödpåse eller en grönsaks/fruktpåse.

Jag undrar hur ni gör som lyckas fylla en soptunna, och dessutom ha tömning varannan vecka - eller, Gud förbjude, oftare?

Det är enkelt, man låter bli att sopsortera.

Jag har en pensionerad förälder med svår värk som får hjälp av hemtjänsten men inte med att ta saker till återvinning. Varje dag får föräldern mat i plastlådor. Föräldern får hjälp av mig och mitt syskon att ta tidningar till återvinning men har inte möjlighet att sopsortera och lämna till återvinning på egen hand. Det finns heller ingen annan återvinning är tidningar i förälderns bostadsområde. Föräldern kan inte på egen hand diska gamla förpackningar och förvara dem någonstans för att vi barn vid tillfälle ska kunna ta det till tippen.
 
Jodå, det är väldigt enkelt att leka duktig i de här sammanhangen.

Att det sedan öht inte finns schysst kyckling i flertalet butiker, ej heller gris, och att de schyssta alternativen är väldigt mycket dyrare - tja, man kan ju låtsas att det inte har betydelse för vem som har möjlighet att vara den där duktiga människan.

Sen är det ju av praktiska skäl så att om nu allt kött skulle produceras schysst - både ur klimat-, miljö- och djursynpunkt, ja då blir det betydligt mindre kött per person. (Nu gör ju inte det något, men om vi vill fortsätta att äta så mycket kött som vi nu äter, så är inte den där duktigheten ens lösningen.)
Jag antar att det är enklare att blunda för vad som är bakom den billiga fläskfilén i närmsta butik än att betala mer för frigående glada grisar som fått växa upp med suggan och böka i riktig jord. Jag är hellre utan kött än köper tysk eller dansk gris.

Jag väljer själv vad jag vill lägga mina pengar på, en snabbvuxen broiler eller en kyckling som fått gå ute och sprätta innan slakt. Handlarna vill att vi handlar för våra pengar i deras affärer, om vi ställer krav på vad de säljer får de ta hem det och i annat fall så finns det någon annan som gör det.

Vi kan ju annars fortsätta blunda för barnarbete, skövlande av natur, utfiskning av haven och utrotning av arter men huvudsaken att vi kan flyga jorden runt på semester och fortsätta vår överkonsumtion av andra människor, djur och natur. :up:
 
Här kan en varje vecka välja handla av lokala producenter på REKOring. Ett bra alternativ för att verkligen handla lokalproducerat med allt vad det innebär i miljöhänsyn.
Familjen testar just nu Matkasse. Jag hoppas det ska dra ner på vårt matslängande utöver att det blir roligare att äta varierad kost.
Och flygning är fortfarande galet miljöpåverkande....
 
Jag antar att det är enklare att blunda för vad som är bakom den billiga fläskfilén i närmsta butik än att betala mer för frigående glada grisar som fått växa upp med suggan och böka i riktig jord. Jag är hellre utan kött än köper tysk eller dansk gris.

Jag väljer själv vad jag vill lägga mina pengar på, en snabbvuxen broiler eller en kyckling som fått gå ute och sprätta innan slakt. Handlarna vill att vi handlar för våra pengar i deras affärer, om vi ställer krav på vad de säljer får de ta hem det och i annat fall så finns det någon annan som gör det.

Vi kan ju annars fortsätta blunda för barnarbete, skövlande av natur, utfiskning av haven och utrotning av arter men huvudsaken att vi kan flyga jorden runt på semester och fortsätta vår överkonsumtion av andra människor, djur och natur. :up:
Hur var det där ett svar på vad jag skrev?
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp