Miljövänligare hem och liv?

Om man alltid reser till Rom, så funkar det. :love:

nasoni-fontanelle-pubbliche.jpg
Haha! Alla vägar går till Rom.. ;) men om man ska vara sån är det inte särskilt miljövänligt att resa dit heller.
 
Jag har faktiskt tänkt starta en liknande tråd, jag har ganska ofta samvetskval ang olika miljöval. Som tex tygpåse eller plastpåse- det går åt enorma mängder vatten vid tillverkning av en tygpåse, du måste använda den i minst tre år för att den ska vara lika "miljövänlig" som plastpåsar, trots att man vill tro att tyg är bättre. Eller som tygblöjor är ofta gjorda av plastmaterial, så när de tvättas åker små microplaster ut i våra vatten. Är det bättre då än att försöka med babypotting och använda så få engångsblöjor som vanligt?

Såhär fortsätter det i min hjärna med olika val.

Jag har kommit fram till i alla fall två saker:
1. Köp så lite du behöver och släng inte hela saker. Många pratar om att plastbanta, då slänger folk fullt fyngerande plastsaker och köper nya i rostfritt, som kräver enorma mängder med energi för att tillverkas. Då tycker inte jag att man gjort klimatet en tjänst.
2. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Om vi alla försöker hitta miljövänligare alternativ i vardagen så tror jag vi kommer långt :)

Jag läste här att en tygpåse måste användas 130-400 gånger för att kunna mäta sig med en plastpåse. Jag har ärligt talat ingen aning om hur många gånger våra tygpåsar används. Vi har ett gäng (alla har på något vis smugit sig reklamvägen in i vårt hus, nu tar jag inte meot några fler på ett tag...) i storleken att en A4-pärm får plats, samt några mindre (A5 ungefär) och använder dem (inte alla) i princip varje dag. Jag kan inte minnas att vi har slängt någon de senaste 10-15 åren. Den här veckan har jag använt en liten som "handväska" för nycklar, mobil etc ett par gånger, transporterat en kaka till tillställning en gång, haft med vid vanlig handling, burit biblioteksböcker i dem och använt som förvaring av barnens ombyteskläder i ryggsäcken. Idag hade jag med en som shoppingpåse på loppis, men jag köpte inget, så det kanske inte räknas. Det känns inte ett dugg orimligt att använda dem 130 gånger, det är ju typ en gång i månaden under tio år.

För större inköp använder vi påsar som tillverkas av gamla PET-flaskor. Såg idag att en av dem sjunger på sista versen (men räknar med att den håller minst 20-30 ggr till). Jag tror den är runt 5-6 år och har använts många gånger.

Tygpåsar ska ju inte användas som engångsplastpåsar, utnyttjar man deras potential så ser jag inga som helst problem med att de måste användas många gånger.

Angående plastbantning håller jag helt med dig! Vi använder våra fungerande plastsaker men ersätter med andra material när de måste bytas ut. På senare tid har många av våra äldre plastgrejor börjat "smälta" - ytan löses upp. Det är döäckligt och då åker de ut på stört.

Att konsumera mindre och mer medvetet är nog nyckeln till det mesta.

Jag försöker göra följande:
- Spara energi och vatten
- Undvika onödiga förpackningar: köper dryck och mjölkprodukter i pantglas, undvikar att ta påsar till frukt och grönsaker i butiken utan har med egna, köper ost och kött mestadels över disk osv.
- Har bokashikompost
- Det mesta i barnens garderober är begagnat
- Har en lapp med "ingen reklam tack!" på brevlådan
- Samåker så ofta det går
- Har minskat antalet produkter i badrummet och försöker ersätta det som behövs med bättre alternativ (eller ännu hellre låta bli att ersätta)

Jag måste bli bättre på:
- Kolla efter begagnade kläder även till mig (men jag växer ju inte så fort, så jag behöver inte så mycket)
- Fortsätta att minska förpackningssoporna
- Fortsätta att uppfostra reklamutdelare, det funkar inte 100% med lappen, men det blir bättre
- Minska antalet plagg med plastfaser (men som ovan, vi använder det vi har)
- Konsumera mindre
 
På hemmaplan: Vädrar kläder som man inte känner att man behöver tvätta efter en dag. Använd ättika istället för sköljmedel och minska ner övriga tvättmedel (ytterst ovanligt att kläderna är så smutsiga att man behöver använda full dos). Fläckar tas om hand på en gång så slipper man kraftiga tvättmedel och fläckborttagare i onödan.
Köper kläder av ekologisk bomull, bambu, ylle etc. Handla inte nytt i onödan.
Jag som tycker om kött, köper ekologiskt alternativ och aldrig utländskt. Dyrare, jo, men har jag inte råd med svensk fläskfilé så köper jag det inte heller.
Sopsortera också förstås.
Men hur mår våra sjöar och vattendrag om alla börjar tvätta med ättika?? Ättika dödar ju ogräs bla.
 
Min ryggsäck (flitigt använd!) är i tyg, men det är väl ungefär det :p Till större saker används ikeakassar.
Samma här. Dock så är jag expert på att glömma alla påsar i bilen. Förr handlade jag ofta i ''kartong '' tyvärr har många butiker slutat med det. Det var himla smidigt annars. Sen var det bara att elda upp kartongen i pannan.
 
Kom på en till! Aldrig tvätta halva maskiner, utan se till att fylla maskinen när det är dags att tvätta.

Naturskyddsföreningen har en app som jag tycker är bra där de tipsar om vad man kan göra för att bli mer miljövänlig. Där kan man även kryssa i de moment man gör :)
Appen finns för tillfället inte att få tag på för de med Android. Står på deras hemsida att den kommer tillbaka när uppdatering gjorts.

Alla har redan tygpåsar i sitt hem? Kan du då berätta var mina gömmer sig?
/ hon som inte äger en enda tygpåse.
Har du någon Ikea kasse istället? Bättre att använda det man har än att köpa nytt :) Annars går det ju alltid att sy en om man tvunget vill ha tyg. Sen finns det en hel del tutorials på hur man kan göra en egen av en gammal t-tröja.
 
Jag försöker att dra ner på mängden helt onödiga kemikalier i vardagen.
Typ sköljmedel, blekt toapapper (mitt arsle bryr sig liksom inte om färgen på pappret), blekta kaffefilter, hårspray, använder ekoprodukter för hud- och kroppsvård, ekodiskmedel osv.
Är noga med att köra allt som går till tippen (dvs sånt som inte går att elda), att panta flaskor och att inte slentrianshoppa. Vi äter mycket kött, men ca 85% är viltkött som ju har en liten miljöpåverkan.
 
Tyvärr är ju de jobbigaste sakerna de mest effektiva. Pratar vi klimat är det ju: undvika bil, undvika flyg, bo litet och se över uppvärmningen, samt ät inte nötkött (eller lamm, som också idisslar). Alla de sakerna gör svenskar globalt sett ganska mycket fel på. Vi kör rätt mycket bil, vi reser mycket, vi bor väldigt spatiöst och vi äter rätt mycket nötkött.
 
Jag äter mindre kött (svenskt givetvis) nu och mer sallad än jag gjorde för några år sedan.
Det roliga är att min frisör kommenterade att mitt hår hade växt mycket fortare sista året men det enda jag har ändrat är just mer sallad :confused:
 
Just nötkött har jag verkligen dubbla känslor för. Visst, det är inte bra för klimatet, men för den biologiska mångfalden är nöt och andra idisslare bra att ha kvar (gäller alltså svenskt nötkött).
Väldigt mycket kor hålls ju inte alls på sätt som gynnar den biologiska mångfalden. Gäller alltså även det svenskt nötkött. Där tror jag för all del mycket mer på politiska styrmedel än på perfekta konsumenter som påverkansmöjlighet.

Vill man ändå känna att man bidrar i sammanhanget, tror jag mer på att minska mängden nötkött (eller undvika det helt) och lita på att andra nog äter det så det räcker till och blir över. Jag känner ingen som helst oro för att köttkonsumtionen skulle bli "för låg".
 
Tyvärr är ju de jobbigaste sakerna de mest effektiva. Pratar vi klimat är det ju: undvika bil, undvika flyg, bo litet och se över uppvärmningen, samt ät inte nötkött (eller lamm, som också idisslar). Alla de sakerna gör svenskar globalt sett ganska mycket fel på. Vi kör rätt mycket bil, vi reser mycket, vi bor väldigt spatiöst och vi äter rätt mycket nötkött.
Om man tänker på djurens välfärd så äter jag ju mkt hellre nöt än tex gris eller kyckling. Svårt det här om man inte vill gå över helt till vegetariskt!
Men jag försöker justera mängderna iaf.
 
Värphöns har det ju bättre, men köttkycklingar är ju en betydligt värre historia :down:

Alltid svårt när det blir krockar miljö - djurens välfärd!
Där kan man ju ändå göra aktiva val, köpa ägg från frigående hönor med utevistelse, avstå broilern och köpa frigående kycklingar istället, köpa kött från djur som får gå ute och beta, köpa av gårdsbutiker när man har den möjligheten, skriva på uppropet mot att kultingarnas ska få tas tidigare från suggan mm. Alternativ finns men det är dyrare och är jobbigare än slänga ner en köttbit "naturkött" från charken.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp