Matlagning

Status
Stängd för vidare inlägg.
Jag har aldrig kunnat laga mat annat än efter recept. Att laga mat efter recept är inte heller problemfritt, för det går aldrig att köpa exakt mängd ingredienser och det blir alltid något över. Det där som blir över vet jag sällan hur jag ska använda. Jag har fått förslag på att göra samma rätt en gång till då, när jag fått något över, men i praktiken så fungerar inte det. Det blir ändå alltid något över.

En gång försökte jag få alla ingredienser att ta slut samtidigt när jag gjorde tacos, men efter att ha ätit tacos dagligen en tid, så ville jag inte se tacos mer. Det är mitt klockrenaste exempel men är giltigt även för annan mat.

Det finns ju massor av recept på nätet, bara en sökning bort. Haken är att det är så otroligt tidskrävande att hitta exakt rätt recept. Ibland går recepten bort för de är för krångliga eller tidskrävande. Ibland innehåller de något jag inte äter. Sen har jag nästan aldrig alla ingredienser hemma och måste handla först. Det blir lite övermäktigt för mig, med all planering, matlagningen och sen DISKEN. Det blir alltid så jäkla mycket disk när jag lagar mat. Planeringen är ju också en rätt rejäl energitjuv.

Jag har aldrig förstått hur folk gör när de improviserar ihop mat. Hur vet man vilka ingredienser som passar ihop? Hur vet man hur mycket man ska ta av dessa ingredienser? Hur vet man vilken ordning man ska tillsätta ingredienserna? Hur vet man hur länge man ska tillaga rätten? Hur vet man vilket slutresultat man vill ha, en soppa eller en gryta? Jag kan aldrig föreställa mig den färdiga rätten så allt förefaller så slumpmässigt. Det är helt enkelt mycket jag inte vet och inte har koll på hur jag ska sätta samman allt.

När folk pratar om att göra en soppa så vet jag inte hur. När folk pratar om att en viss ingrediens passar med fisk, så har jag ingen aning om hur man ska göra för att tillaga det. Matlagning är abstrakt och svårbegripligt.

För några veckor sedan var jag i Stockholm och besökte då en kompis. Under tiden jag var där så lagade hon mat. Hur hon började maten vet jag inte men sen såg jag henne skära en okänd mängd tomater och paprika som hon slängde ner i grytan. Sen var det fänkål och champinjoner. Och så en skvätt matlagningsgrädde som hon råkade ha. Sen var det ett par buljongtärningar och oliver. Och slutligen lades det ner fisktärningar. För mig var det rena magin. Jag hade aldrig kunnat göra om samma sak. Jag fattar verkligen inte hur hon fick ihop det där.

Att jag inte kan laga mat är ett problem och en sorg. Men det är ju inte bara det jag inte kan. Förra gången jag var hos arbetsterapeuten så var målen inför nästa gång, att få ordning i köket. Det har jag misslyckats med. Jag ska till arbetsterapeuten i morgon och köket är fortfarande kaos. Tanken var att prata om mat nästa gång, men när jag nu har misslyckats med att få ordning i köket så vet jag inte om det blir så.
 

Men då kanske smakerna blir jättetråkiga och skulle behövt något som ersättning fast vet inte vad ... (apropå att fastna på tankestadiet :laugh:)

Jag lider med dig. Jag har alltid gillat att matcha smaker, så det är så naturligt för mig.
Vad lagar du för enkla rätter magiana kan sno? Det kanske är en bättre utgångspunkt att få hjälp av andra med samma läge?
 
@Magiana det låter som att du har en förmåga att bygga projekt och att du då lätt kör fast redan på tankestadiet. Det kanske kan löna sig att göra precis tvärtom? Alltså att bara GÖRA.

Du fick tips av @tanten om din fraiche och champinjonerna. Laga det i morgon.
Ja, den rätten kan jag göra i morgon. Tror jag. Jag kommer nog inte hem förrän sen eftermiddag och vill kanske ha mat direkt och värmer då på rester.

Men ja, jag kör ofta fast. Att "bara göra" kan framkalla viss ångest/vånda. Jag fattar inte varför mat är så svårt.

Men du har inte misslyckats. Det var bara inte rätt läge den här gången. Det kunde ju varken du eller hon veta. Jag ser det som att ni tillsammans undersöker vad som är möjligt just nu. :)
Nog borde jag kunna städa ett kök. Men det har jag inte lyckats med. Jag har honung och vax lite varstans och har inte lärt mig hur man hanterar det. Dessutom misslyckades jag med att slunga ljunghonungen så jag provade att pressa den med potatispressen men misslyckades med det också så på en bänk står potatispressen med honung och vax i en kaka. Det är även annat som jag inte klarat av att hantera.
 
Jag lider med dig. Jag har alltid gillat att matcha smaker, så det är så naturligt för mig.
Vad lagar du för enkla rätter magiana kan sno? Det kanske är en bättre utgångspunkt att få hjälp av andra med samma läge?
Senast igår gjorde jag ett recept som är snott från @mandalaki . En bit lax med salt, peppar, chili och citronsaft (som jag glömde igår), tillagad 15 minuter i ugn och äts med stuvad spenat.
 
Matlagning är abstrakt och svårbegripligt.
Maten är rabatten - och ingredienserna är växterna.

Att sätta ihop en vacker rabatt på "fri hand" blir lättare med kunskap, erfarenhet, träning.

Det går även att hitta "recept" där det står vilka avstånd det ska vara mellan växterna, vilka som ska stå längst bak/fram, vilka som trivs ihop etc.
 
Maten är rabatten - och ingredienserna är växterna.

Att sätta ihop en vacker rabatt på "fri hand" blir lättare med kunskap, erfarenhet, träning.

Det går även att hitta "recept" där det står vilka avstånd det ska vara mellan växterna, vilka som ska stå längst bak/fram, vilka som trivs ihop etc.
Men smaker syns inte. Jag får liksom ingen bild av det färdiga resultatet. Växter är enklare att hantera för de syns.
 
Jag gör den ibland och den funkar bra. Jag har bara lite svårt att komma ihåg hur många grader det ska vara i ugnen så jag chansar på typ 180 grader.
En tanke är kanske att sätta upp någon tavla, eller för all del bara post-its, väl synligt i köket med basic recept som den där nödlaxen?
 
Jag gör den ibland och den funkar bra. Jag har bara lite svårt att komma ihåg hur många grader det ska vara i ugnen så jag chansar på typ 180 grader.
Det låter bra. 15 minuter på 175 gr är min tumregel. I recept står det ofta 20 minuter på 225 gr men då blir den alldeles torr.
 
Men smaker syns inte. Jag får liksom ingen bild av det färdiga resultatet. Växter är enklare att hantera för de syns.
Som fröer eller små sticklingar syns de inte. Jag planterar precis lika "fel" som jag lagar mat "fel" för jag har enorm utvecklingspotential inom båda områdena. :angel::D

Inom båda områdena så antingen läser man sig till det man behöver veta eller så kör man trial and error och så blir det lite bättre nästa gång. Nästa sommar hoppas jag på att få tomater. I år började jag med för liten kruka. Sen var det fel jord och sen kom det frost. Så nu vet jag att jag behöver större kruka, en annan typ av jord och att de inte tål frost, alls. Gör om, gör rätt.
Jag är precis lika novis med mat. Oftast är det nästan ätbart, ibland riktigt gott och ibland åker det i soporna. Men så lagar jag inte mat särskilt ofta heller. Har inte intresset, mer än att äta då, jag tycker om god mat. Så utvecklingskurvan är ju inte tokbrant direkt. :cautious:

Mitt spontana intryck av det du delgivit är att allt behöver bli perfekt, från början, alltid. Oavsett vad du tar dig för. (Mat, bujon, trädgården, hästen, lillstugan osv) Ser du minsta hinder för att det inte ska bli perfekt (enligt vad/vem?) så ger du upp/blir frustrerad/tycker du är misslyckad. Kan det vara något att ta upp med psykologen? (Du behöver inte svara, en tankeinput från en som själv varit/är där och jobbar dagligen på det, mha psykolog)
 
Nog borde jag kunna städa ett kök. Men det har jag inte lyckats med. Jag har honung och vax lite varstans och har inte lärt mig hur man hanterar det. Dessutom misslyckades jag med att slunga ljunghonungen så jag provade att pressa den med potatispressen men misslyckades med det också så på en bänk står potatispressen med honung och vax i en kaka. Det är även annat som jag inte klarat av att hantera.

Ljunghonung är ju apsvårt att slunga, på riktigt! Jag provade en gång, och det var ju i princip omöjligt.
 
En tanke är kanske att sätta upp någon tavla, eller för all del bara post-its, väl synligt i köket med basic recept som den där nödlaxen?
En bok som man skriver ner det i, kan nog funka lika bra.

Det låter bra. 15 minuter på 175 gr är min tumregel. I recept står det ofta 20 minuter på 225 gr men då blir den alldeles torr.
Ja, 225 grader lät mycket. Jag tycker ju laxen är klar efter 15 minuter i 180. En gång provade jag att göra fler laxbitar på en gång, men de tyckte jag inte smakade bra dagen efter.

Som fröer eller små sticklingar syns de inte. Jag planterar precis lika "fel" som jag lagar mat "fel" för jag har enorm utvecklingspotential inom båda områdena. :angel::D

Inom båda områdena så antingen läser man sig till det man behöver veta eller så kör man trial and error och så blir det lite bättre nästa gång. Nästa sommar hoppas jag på att få tomater. I år började jag med för liten kruka. Sen var det fel jord och sen kom det frost. Så nu vet jag att jag behöver större kruka, en annan typ av jord och att de inte tål frost, alls. Gör om, gör rätt.
Jag är precis lika novis med mat. Oftast är det nästan ätbart, ibland riktigt gott och ibland åker det i soporna. Men så lagar jag inte mat särskilt ofta heller. Har inte intresset, mer än att äta då, jag tycker om god mat. Så utvecklingskurvan är ju inte tokbrant direkt. :cautious:

Mitt spontana intryck av det du delgivit är att allt behöver bli perfekt, från början, alltid. Oavsett vad du tar dig för. (Mat, bujon, trädgården, hästen, lillstugan osv) Ser du minsta hinder för att det inte ska bli perfekt (enligt vad/vem?) så ger du upp/blir frustrerad/tycker du är misslyckad. Kan det vara något att ta upp med psykologen? (Du behöver inte svara, en tankeinput från en som själv varit/är där och jobbar dagligen på det, mha psykolog)
Skillnaden mellan växter och mat är att smaker syns inte ens när maten är klar. Hur stora växter blir och när de blommar kan man ju läsa sig till.

Jag tycker själv inte att jag är perfektionist. Däremot gillar jag inte dåliga resultat eller något som är opraktiskt. Ett exempel är min vedhantering. Det tog mig ett par vintrar att komma på hur jag ska göra. Är det perfekt? Nej, vedlådorna kunde varit snyggare. Är det praktiskt? Ja. Samma gäller ju för BuJon. Den skulle fungera för mig men jag fattade ju inte hur den funkade i början. Jag pyntar inte i den och jag har inga trackers och jag har ingen månadsöversikt och ingen årsöversikt och ingen veckoöversikt. Alltså är den inte perfekt. Men den fungerar. Och jag kan alltid göra ändringar vid behov.

Ljunghonung är ju apsvårt att slunga, på riktigt! Jag provade en gång, och det var ju i princip omöjligt.
Det gick inte alls. Inte ens med potatispressen gick det. Så nästa år invintrar jag bina en månad tidigare.
 
Alltså jag har MASSOR med matrecept, men tror nån att jag lagar mat efter dom? Däremot har jag ett par recept från nordafrika av alla ställen ( mitt ex var jätteduktig) som jag kan modifiera efter behov och lust. Palt kan jag också koka :D. Korv lessnar jag på i omgångar , men det är så tråkigt att laga mat då jag är allergisk mot ganska mycket. Blir en del köpemat :crazy:
 
Skillnaden mellan växter och mat är att smaker syns inte ens när maten är klar. Hur stora växter blir och när de blommar kan man ju läsa sig till.

Jag tycker själv inte att jag är perfektionist. Däremot gillar jag inte dåliga resultat eller något som är opraktiskt. Ett exempel är min vedhantering. Det tog mig ett par vintrar att komma på hur jag ska göra. Är det perfekt? Nej, vedlådorna kunde varit snyggare. Är det praktiskt? Ja. Samma gäller ju för BuJon. Den skulle fungera för mig men jag fattade ju inte hur den funkade i början. Jag pyntar inte i den och jag har inga trackers och jag har ingen månadsöversikt och ingen årsöversikt och ingen veckoöversikt. Alltså är den inte perfekt. Men den fungerar. Och jag kan alltid göra ändringar vid behov.

Du smakar ju på maten. Det är ju motsvarande att titta på rabatten. Och läsa sig till kan man ju göra till viss del även med smaker. Du vet ju hur sötma smakar, hetta, kräm/gräddighet osv. Det kan du ju läsa vilka ingredienser som ger, i olika mängd.
Skillnaden tror jag är att du har ett brinnande intresse för trädgård och odling, då tar du det till dig enklare.
Jag håller mig till smaker jag vet att jag tycker om när jag lagar mat. Då spelar det ingen roll i vilken konstellation de sätts ihop. Och enkelt. Är helt med dig på punkten om slattar av saker som aldrig används efter att man testat ett recept. Så har i princip bara basgrejer. Det mest "speciella" jag har är timjan. Salt, peppar, curry och så timjan, det är min kryddhylla. 🙈
Ungefär som min klädgarderob. Allt måste funka ihop med det mesta annars blir det hängande.

Utifrån sett, på sättet du skriver här, så uppfattar iaf jag dig som väldigt perfektsträvande och därmed lever med en oerhörd frustration. Om du själv inte upplever det är det ju jättebra.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Idag har jag inte lämnat mysrocksstadiet. Kaffe, hemgjorda piroger i min airfryer<3, cocacola och clementiner (det sistnämnda sponsrat...
Svar
0
· Visningar
168
Senast: IngelaH
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Det är nu 3½ år sedan jag fick besked om att jag är överkänslig mot komjölk, de 4 vanliga sädesslagen (vete, havre, korn, råg) samt...
Svar
0
· Visningar
260
Senast: cassiopeja
·
Hemmet Det här med logistiken kring mat är det nog få som uppskattar. Med småbarn och man som föredrar varm mat varje måltid är det en oändlig...
2 3
Svar
46
· Visningar
3 035
  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Och mitt livs historia, fortsätter.... för att ingen ska ta illa åt sig och börja diskutera om hur elak, dum och otrevlig jag är, så...
Svar
0
· Visningar
516
Senast: IngelaH
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp