Matlagning

Status
Stängd för vidare inlägg.
Jag har aldrig kunnat laga mat annat än efter recept. Att laga mat efter recept är inte heller problemfritt, för det går aldrig att köpa exakt mängd ingredienser och det blir alltid något över. Det där som blir över vet jag sällan hur jag ska använda. Jag har fått förslag på att göra samma rätt en gång till då, när jag fått något över, men i praktiken så fungerar inte det. Det blir ändå alltid något över.

En gång försökte jag få alla ingredienser att ta slut samtidigt när jag gjorde tacos, men efter att ha ätit tacos dagligen en tid, så ville jag inte se tacos mer. Det är mitt klockrenaste exempel men är giltigt även för annan mat.

Det finns ju massor av recept på nätet, bara en sökning bort. Haken är att det är så otroligt tidskrävande att hitta exakt rätt recept. Ibland går recepten bort för de är för krångliga eller tidskrävande. Ibland innehåller de något jag inte äter. Sen har jag nästan aldrig alla ingredienser hemma och måste handla först. Det blir lite övermäktigt för mig, med all planering, matlagningen och sen DISKEN. Det blir alltid så jäkla mycket disk när jag lagar mat. Planeringen är ju också en rätt rejäl energitjuv.

Jag har aldrig förstått hur folk gör när de improviserar ihop mat. Hur vet man vilka ingredienser som passar ihop? Hur vet man hur mycket man ska ta av dessa ingredienser? Hur vet man vilken ordning man ska tillsätta ingredienserna? Hur vet man hur länge man ska tillaga rätten? Hur vet man vilket slutresultat man vill ha, en soppa eller en gryta? Jag kan aldrig föreställa mig den färdiga rätten så allt förefaller så slumpmässigt. Det är helt enkelt mycket jag inte vet och inte har koll på hur jag ska sätta samman allt.

När folk pratar om att göra en soppa så vet jag inte hur. När folk pratar om att en viss ingrediens passar med fisk, så har jag ingen aning om hur man ska göra för att tillaga det. Matlagning är abstrakt och svårbegripligt.

För några veckor sedan var jag i Stockholm och besökte då en kompis. Under tiden jag var där så lagade hon mat. Hur hon började maten vet jag inte men sen såg jag henne skära en okänd mängd tomater och paprika som hon slängde ner i grytan. Sen var det fänkål och champinjoner. Och så en skvätt matlagningsgrädde som hon råkade ha. Sen var det ett par buljongtärningar och oliver. Och slutligen lades det ner fisktärningar. För mig var det rena magin. Jag hade aldrig kunnat göra om samma sak. Jag fattar verkligen inte hur hon fick ihop det där.

Att jag inte kan laga mat är ett problem och en sorg. Men det är ju inte bara det jag inte kan. Förra gången jag var hos arbetsterapeuten så var målen inför nästa gång, att få ordning i köket. Det har jag misslyckats med. Jag ska till arbetsterapeuten i morgon och köket är fortfarande kaos. Tanken var att prata om mat nästa gång, men när jag nu har misslyckats med att få ordning i köket så vet jag inte om det blir så.
 

Jag skulle börja med att lära mig kanske fyra rätter.
Sen när du kan dem bra kan du lägga till saker. ”Den grytan var god, jag gör den med lägger i andra rotfrukter än de jag brukar” eller kanske lite andra kryddor, vitlök eller liknande. Välj maträtter baserat på det du vet att du gillar.
Men lägg ribban på en låg nivå om du vill börja.
Annars skulle jag skita i det, odla blommor och köpa hel- och halvfabrikat utan att känna att jag Måste laga mat.
 
Jag skulle börja med att lära mig kanske fyra rätter.
Sen när du kan dem bra kan du lägga till saker. ”Den grytan var god, jag gör den med lägger i andra rotfrukter än de jag brukar” eller kanske lite andra kryddor, vitlök eller liknande. Välj maträtter baserat på det du vet att du gillar.
Men lägg ribban på en låg nivå om du vill börja.
Annars skulle jag skita i det, odla blommor och köpa hel- och halvfabrikat utan att känna att jag Måste laga mat.
Och så behöver jag rutiner kring maten. Nu blir det mest att jag plötsligt upptäcker att jag måste äta och jag måste få ihop något fort.
 
För att jag tröttnar. Dessutom vill jag ha bättre koll på innehållet av min mat. Jag har ju också en dröm om att odla min egen mat. Odlandet är jag nog rätt bra på men att ta hand om skörden är svårare.
Skulle det gå att dela upp det? Att ha t ex 3 dagar i veckan där du lagar mat från grunden och 4 dagar där du använder hel- och halvfabrikat till hjälp?

Så gör jag. Några dagar i veckan får fabriken/restaurangen laga mat åt mig och några dagar lagar jag själv. Och det behöver då inte handla om avancerad matlagning utan det kan vara en sallad eller pasta med vitlök och grönsaker.
 
Skulle det gå att dela upp det? Att ha t ex 3 dagar i veckan där du lagar mat från grunden och 4 dagar där du använder hel- och halvfabrikat till hjälp?

Så gör jag. Några dagar i veckan får fabriken/restaurangen laga mat åt mig och några dagar lagar jag själv. Och det behöver då inte handla om avancerad matlagning utan det kan vara en sallad eller pasta med vitlök och grönsaker.
Jag vet inte ens hur jag gör i dagsläget. Antagligen skulle jag behöva skriva en matdagbok för att få koll. Idag har jag ätit rester från igår och så har det blivit några mackor.
 
Ha inte alla dagar då. Du kan ju välja själv om du vill ha 3 eller 5 dagar, varje eller varannan vecka.
Jag kollade in Icas matkassar och såg att en kasse (Vego för 3 dagar) är för 4 personer. Det blir ju 12 dagar för en person. Håller sig maten fräsch så länge?
 
Du borde väl kunna frysa in rester?

Magiana. Se ovan och om du inte orkar eller vill laga mat varje dag är matlådor du fryser in kanon. Jag lagar inte mat i veckorna förutom i nödfall koka pasta, röra ner creme fraiche, skinka/räkor/grönsaker och krydda. Vips pasta med pastasås.

Men varken tid, ork eller lust laga mat i veckorna. Så då äter jag matlådor. Lagar man större kok av tre rätter blir det inte monotont i veckan med att äta samma mat hela tiden. Jag äter bara ett mål lagad mat (lunch). Kan ta gröt på kvällen ibland.
 
Och så behöver jag rutiner kring maten. Nu blir det mest att jag plötsligt upptäcker att jag måste äta och jag måste få ihop något fort.

Du får göra som vi barnfamiljer. Middag kl 18, lunch runt 12, mellis vid 15 och frukost vid 07.

Jag gillar det inte alls, men barnen vill ha det så. Det finns poänger med det, man hinner aldrig bli för hungrig.
 
Du får göra som vi barnfamiljer. Middag kl 18, lunch runt 12, mellis vid 15 och frukost vid 07.

Jag gillar det inte alls, men barnen vill ha det så. Det finns poänger med det, man hinner aldrig bli för hungrig.
Har du någon magisk formel för hur man kommer upp klockan sju när man inte har en tid att passa? I morse lyckades jag i alla fall med att ta min medicin vid den tidpunkten och sen somnade jag om.
 
Jag vet inte ens hur jag gör i dagsläget. Antagligen skulle jag behöva skriva en matdagbok för att få koll. Idag har jag ätit rester från igår och så har det blivit några mackor.
Behöver du veta det? Vissa veckor kanske det blir färdiglagat för att tid, ork eller lust inte finns. Andra veckor kanske majoriteten av dagarna blir hemlagat för att orken finns.

Eller jag kanske inte förstår? Du kanske vill ha ett schema som du kan hålla dig till?
 
Har du någon magisk formel för hur man kommer upp klockan sju när man inte har en tid att passa? I morse lyckades jag i alla fall med att ta min medicin vid den tidpunkten och sen somnade jag om.

När du kliver upp, oavsett vad klockan är så äter du frukost. Sen sätter du en timer på x h, äter lunch när timern går ut och då sätter du en timer på x h och äter middag när den går ut.

Så får du ordning även om du går upp olika tider.
 
Behöver du veta det? Vissa veckor kanske det blir färdiglagat för att tid, ork eller lust inte finns. Andra veckor kanske majoriteten av dagarna blir hemlagat för att orken finns.

Eller jag kanske inte förstår? Du kanske vill ha ett schema som du kan hålla dig till?
Ja jag ville nog ha ett slags schema. Jag får ju uppenbarligen i mig mat varje dag, men hur jag får i mig mat vet jag inte. Det är i alla fall inte på något bra sätt eftersom jag lever rätt mycket på Findus och Dafgårds rätter. Sen blir det en del hel- och halvfabrikat och i enstaka fall händer det att jag lagar mat på riktigt också. Hur ofta jag kommer igång och lagar mat på riktigt vore nog bra att veta. Det är inte så ofta i alla fall. Ibland när jag lagar mat på riktigt så gör jag 8 portioner och jag lagar inte mat på nytt när dessa 8 portioner är slut. Så mer sällan än så är det.
 
Ja jag ville nog ha ett slags schema. Jag får ju uppenbarligen i mig mat varje dag, men hur jag får i mig mat vet jag inte. Det är i alla fall inte på något bra sätt eftersom jag lever rätt mycket på Findus och Dafgårds rätter. Sen blir det en del hel- och halvfabrikat och i enstaka fall händer det att jag lagar mat på riktigt också. Hur ofta jag kommer igång och lagar mat på riktigt vore nog bra att veta. Det är inte så ofta i alla fall. Ibland när jag lagar mat på riktigt så gör jag 8 portioner och jag lagar inte mat på nytt när dessa 8 portioner är slut. Så mer sällan än så är det.
Vill du veta hur din kosthållning (gud vilket fult ord) ser ut nu? Eller vill du ha ett matschema oavsett? Förlåt om jag dundrar på men jag frågar så att jag inte ska skriva en massa som du inte har användning för.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Idag har jag inte lämnat mysrocksstadiet. Kaffe, hemgjorda piroger i min airfryer<3, cocacola och clementiner (det sistnämnda sponsrat...
Svar
0
· Visningar
166
Senast: IngelaH
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Det är nu 3½ år sedan jag fick besked om att jag är överkänslig mot komjölk, de 4 vanliga sädesslagen (vete, havre, korn, råg) samt...
Svar
0
· Visningar
260
Senast: cassiopeja
·
Hemmet Det här med logistiken kring mat är det nog få som uppskattar. Med småbarn och man som föredrar varm mat varje måltid är det en oändlig...
2 3
Svar
46
· Visningar
3 022
Senast: Hajfisk
·
  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Och mitt livs historia, fortsätter.... för att ingen ska ta illa åt sig och börja diskutera om hur elak, dum och otrevlig jag är, så...
Svar
0
· Visningar
516
Senast: IngelaH
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp