Matlagning

Status
Stängd för vidare inlägg.
Jag har aldrig kunnat laga mat annat än efter recept. Att laga mat efter recept är inte heller problemfritt, för det går aldrig att köpa exakt mängd ingredienser och det blir alltid något över. Det där som blir över vet jag sällan hur jag ska använda. Jag har fått förslag på att göra samma rätt en gång till då, när jag fått något över, men i praktiken så fungerar inte det. Det blir ändå alltid något över.

En gång försökte jag få alla ingredienser att ta slut samtidigt när jag gjorde tacos, men efter att ha ätit tacos dagligen en tid, så ville jag inte se tacos mer. Det är mitt klockrenaste exempel men är giltigt även för annan mat.

Det finns ju massor av recept på nätet, bara en sökning bort. Haken är att det är så otroligt tidskrävande att hitta exakt rätt recept. Ibland går recepten bort för de är för krångliga eller tidskrävande. Ibland innehåller de något jag inte äter. Sen har jag nästan aldrig alla ingredienser hemma och måste handla först. Det blir lite övermäktigt för mig, med all planering, matlagningen och sen DISKEN. Det blir alltid så jäkla mycket disk när jag lagar mat. Planeringen är ju också en rätt rejäl energitjuv.

Jag har aldrig förstått hur folk gör när de improviserar ihop mat. Hur vet man vilka ingredienser som passar ihop? Hur vet man hur mycket man ska ta av dessa ingredienser? Hur vet man vilken ordning man ska tillsätta ingredienserna? Hur vet man hur länge man ska tillaga rätten? Hur vet man vilket slutresultat man vill ha, en soppa eller en gryta? Jag kan aldrig föreställa mig den färdiga rätten så allt förefaller så slumpmässigt. Det är helt enkelt mycket jag inte vet och inte har koll på hur jag ska sätta samman allt.

När folk pratar om att göra en soppa så vet jag inte hur. När folk pratar om att en viss ingrediens passar med fisk, så har jag ingen aning om hur man ska göra för att tillaga det. Matlagning är abstrakt och svårbegripligt.

För några veckor sedan var jag i Stockholm och besökte då en kompis. Under tiden jag var där så lagade hon mat. Hur hon började maten vet jag inte men sen såg jag henne skära en okänd mängd tomater och paprika som hon slängde ner i grytan. Sen var det fänkål och champinjoner. Och så en skvätt matlagningsgrädde som hon råkade ha. Sen var det ett par buljongtärningar och oliver. Och slutligen lades det ner fisktärningar. För mig var det rena magin. Jag hade aldrig kunnat göra om samma sak. Jag fattar verkligen inte hur hon fick ihop det där.

Att jag inte kan laga mat är ett problem och en sorg. Men det är ju inte bara det jag inte kan. Förra gången jag var hos arbetsterapeuten så var målen inför nästa gång, att få ordning i köket. Det har jag misslyckats med. Jag ska till arbetsterapeuten i morgon och köket är fortfarande kaos. Tanken var att prata om mat nästa gång, men när jag nu har misslyckats med att få ordning i köket så vet jag inte om det blir så.
 

Jag gör ofta en väldigt enkel dressing som man kan ha till sallad, marinera bönor/linser/ärtor etc med.

Du tar ca 3 delar olivolja, 1 del Balsam-vinäger med Mango-smak och Italiensk salladskrydda(finns i kryddhyllorna, både Santa Maria och Kockens).
Det är en bra grund som antingen kan vara som den är eller så kan man ha i Ajvar, vitlök eller chiliolja tex om man vill ha andra smaker. Eller om man tex vill marinera ärtor till någon fiskrätt så kan det vara gott med citronolja och dill i också.
Man kan ju också göra en lite större laddning dressing som man kan spara i kylen och slippa göra ny varje dag.

En god kall sås som är jätteenkel är att ta ca 2-4 dl turkisk yoghurt, riva lite skal från en citron och pressa i ca 1 tsk citron i såsen. Sen pressar du i lite vitlök och mosar ner en fetaost i och avslutar med att mala lite svartpeppar i såsen, gissningsvis ca 1 krm.
Hur mycket yoghurt-smak och fetaost-smak du vill ha avgör hur mycket yoghurt du tar. Gillar du fetaost tar du mindre yoghurt för att få fram fetostsmaken mer.

Den äter vänner till mig som inte äter kött. Jag tycker den är god till både kött, fisk och fågel också.
 
Bönsallad:

Tetra bönor av sort du gillar ( jag varierar mellan zetas kikärtor, frysta gröna soyabönor och gröna linser på tetra).

Skölj av bönorna

Till en tetra tar jag:

Saft av 1/2 citron
1 tsk flingsalt
Fyra tag med pepparkvarnen
Tunt skivad salladslök eller rödlök.
Gillar man rå lök tar man mycket, annars lite eller ingen alls.
Jag älskar spiskummin, så gärna i tsk spiskummin.
En klyfta vitlök, finhackad. Mindre eller ingen om man inte gillar vitlök. Har du dille på timjan, häll i timjan.


Bönor/linser+ citron och salt och peppar är basen.
Har ofta en burk i kylen, sen tar jag fram vad jag vill ha och har vi en slatt gurka eller paprika eller tomater över så rör jag ner dem i så stora eller små bitar som jag vill. Färska champinjoner som får ligga i en stund blir jättegoda. Ljummen potatis också.
Äter sånt till all mat, och det går att mosa i mixer med ett ägg och forma små biffar också.
Jag tycker grönsallad kan vara tråkigt, så jag äter heller grönsaker med mer tugg.
Hädelse! Det skall vara bondbönor.:angel:
 
Idag lagade jag fettuccine med citron och basilika. Det var rätt smaklöst. Kanske borde jag ha haft i mer citron och peppar.
 
En rätt med citron kan också balanseras upp smakmässigt med lite sötma, honung är outstanding få fart på smakerna i en syrlig maträtt.
Salt som sagt, sätter fart på smaklökarna i munnen, men salta försiktigt. Det är svårt rädda en rätt som saltats för mycket.
 
Idag lagade jag fettuccine med citron och basilika. Det var rätt smaklöst. Kanske borde jag ha haft i mer citron och peppar.
Precis en sådan rätt brukar jag också laga ibland, men jag smular ner fetaost och strösslar över lite pinjenötter också, precis innan jag äter. Det kanske kan vara värt att testa för att förhöja smakerna lite?
 
Jag tänkte lite @Magiana på det du sa om att din stekpanna och så.

Det är JÄTTEtråkigt att laga mat med dåliga redskap, verkligen.

Man behöver inte så mycket men jag skulle säga att se till att inte ha en stekpanna som är kass samt ha en riktigt vass allroundkniv, det gör mycket matlagning så mycket lättare och roligare. :)
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Idag har jag inte lämnat mysrocksstadiet. Kaffe, hemgjorda piroger i min airfryer<3, cocacola och clementiner (det sistnämnda sponsrat...
Svar
0
· Visningar
166
Senast: IngelaH
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Det är nu 3½ år sedan jag fick besked om att jag är överkänslig mot komjölk, de 4 vanliga sädesslagen (vete, havre, korn, råg) samt...
Svar
0
· Visningar
260
Senast: cassiopeja
·
Hemmet Det här med logistiken kring mat är det nog få som uppskattar. Med småbarn och man som föredrar varm mat varje måltid är det en oändlig...
2 3
Svar
46
· Visningar
3 022
Senast: Hajfisk
·
  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Och mitt livs historia, fortsätter.... för att ingen ska ta illa åt sig och börja diskutera om hur elak, dum och otrevlig jag är, så...
Svar
0
· Visningar
516
Senast: IngelaH
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp