Matlagning

Status
Stängd för vidare inlägg.
Jag har aldrig kunnat laga mat annat än efter recept. Att laga mat efter recept är inte heller problemfritt, för det går aldrig att köpa exakt mängd ingredienser och det blir alltid något över. Det där som blir över vet jag sällan hur jag ska använda. Jag har fått förslag på att göra samma rätt en gång till då, när jag fått något över, men i praktiken så fungerar inte det. Det blir ändå alltid något över.

En gång försökte jag få alla ingredienser att ta slut samtidigt när jag gjorde tacos, men efter att ha ätit tacos dagligen en tid, så ville jag inte se tacos mer. Det är mitt klockrenaste exempel men är giltigt även för annan mat.

Det finns ju massor av recept på nätet, bara en sökning bort. Haken är att det är så otroligt tidskrävande att hitta exakt rätt recept. Ibland går recepten bort för de är för krångliga eller tidskrävande. Ibland innehåller de något jag inte äter. Sen har jag nästan aldrig alla ingredienser hemma och måste handla först. Det blir lite övermäktigt för mig, med all planering, matlagningen och sen DISKEN. Det blir alltid så jäkla mycket disk när jag lagar mat. Planeringen är ju också en rätt rejäl energitjuv.

Jag har aldrig förstått hur folk gör när de improviserar ihop mat. Hur vet man vilka ingredienser som passar ihop? Hur vet man hur mycket man ska ta av dessa ingredienser? Hur vet man vilken ordning man ska tillsätta ingredienserna? Hur vet man hur länge man ska tillaga rätten? Hur vet man vilket slutresultat man vill ha, en soppa eller en gryta? Jag kan aldrig föreställa mig den färdiga rätten så allt förefaller så slumpmässigt. Det är helt enkelt mycket jag inte vet och inte har koll på hur jag ska sätta samman allt.

När folk pratar om att göra en soppa så vet jag inte hur. När folk pratar om att en viss ingrediens passar med fisk, så har jag ingen aning om hur man ska göra för att tillaga det. Matlagning är abstrakt och svårbegripligt.

För några veckor sedan var jag i Stockholm och besökte då en kompis. Under tiden jag var där så lagade hon mat. Hur hon började maten vet jag inte men sen såg jag henne skära en okänd mängd tomater och paprika som hon slängde ner i grytan. Sen var det fänkål och champinjoner. Och så en skvätt matlagningsgrädde som hon råkade ha. Sen var det ett par buljongtärningar och oliver. Och slutligen lades det ner fisktärningar. För mig var det rena magin. Jag hade aldrig kunnat göra om samma sak. Jag fattar verkligen inte hur hon fick ihop det där.

Att jag inte kan laga mat är ett problem och en sorg. Men det är ju inte bara det jag inte kan. Förra gången jag var hos arbetsterapeuten så var målen inför nästa gång, att få ordning i köket. Det har jag misslyckats med. Jag ska till arbetsterapeuten i morgon och köket är fortfarande kaos. Tanken var att prata om mat nästa gång, men när jag nu har misslyckats med att få ordning i köket så vet jag inte om det blir så.
 

Magiana jag tror att du skrev att du äter färdigrätter ibland. Jag sitter just på jobbet med en som jag kan rekommendera, den här:

Visa bifogad fil 38519
Det är många goa grejer i den och bra drag i kryddningen. Du ville ju hålla igen på kalorierna också, denna har 500.
Jag har aldrig provat dessa då prislappen brukar ligga rätt högt. Men de är säkert bra.
 

fast:
Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket, håller med:
– Om de används i normal stektemperatur är det ofarligt. Står stekpannan tom på högsta effekt en längre tid kan den avge klorfluorgaser, men det behöver man inte oroa sig för i ett normalt, välventilerat kök. På gamla stekpannor kan det lossna flagor, men de passerar bara genom kroppen och tas inte upp, säger han.


och

Även Daniel Borg, toxikolog på Kemikalieinspektionen, säger att det är ofarligt att använda teflonpannor.
– Det finns studier som antyder att PFOA kan ha effekt i lägre nivåer än vi tidigare trott, men det finns osäkerhet i dessa studier. Det finns ingen anledning att vara rädd för stekpannan, vi får i oss mer PFOA från annat, säger han.


https://www.radron.se/artiklar/manga-oroliga-efter-teflondokumentar/

 
fast:
Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket, håller med:
– Om de används i normal stektemperatur är det ofarligt. Står stekpannan tom på högsta effekt en längre tid kan den avge klorfluorgaser, men det behöver man inte oroa sig för i ett normalt, välventilerat kök. På gamla stekpannor kan det lossna flagor, men de passerar bara genom kroppen och tas inte upp, säger han.


och

Även Daniel Borg, toxikolog på Kemikalieinspektionen, säger att det är ofarligt att använda teflonpannor.
– Det finns studier som antyder att PFOA kan ha effekt i lägre nivåer än vi tidigare trott, men det finns osäkerhet i dessa studier. Det finns ingen anledning att vara rädd för stekpannan, vi får i oss mer PFOA från annat, säger han.


https://www.radron.se/artiklar/manga-oroliga-efter-teflondokumentar/
Och längre ner i samma artikel:
Det stora problemet är tillverkningen av stekpannor.
– Det finns indikationer på att fabriker i till exempel Kina släpper ut spillvatten rakt ut i floderna. Dessutom vet vi inte säkert vad som händer när stekpannan hamnar i soporna. Man kan diskutera om man ens ska använda så här extremt svårnedbrytbara ämnen i konsumentprodukter, säger Daniel Borg.


Så det verkar finnas både obefogade och befogade invändningar... (som med det mesta)
 
Angående Teflonpannor (belagda stekpannor), så finns det enligt mig ett mycket stort problem till:

Även de "modernaste" varianterna av beläggning, som påstås vara så "slitstark" att man även kan använda metallredskap, slits ut efter några års användning.

Under resans gång, så blir den lite för varm, kanske för att man "misslyckas" med något (åtminstone jag gör det en del misstag i köket varje år), och efter alldeles för få år, så fungerar den inte som tänkt längre.

Och så är det dags att byta, med den miljöpåverkan det innebär att köpa nytt.

De billigare teflonpannorna är också ofta av tunnt metallgods, och slår sig alldeles för lätt.

En bra gjutjärnspanna (jag tycker att gjutjärn slår kolstål med hästlängder) håller en livstid eller mer.

Jag har en ärvd stor gjutjärnsgryta efter min mormor t.ex., underbar att laga grytor i. Den är sannolikt från 1930-talet, åtminstone var det det hon sa. Hon gick bort 1985.

Min "stora" gjutjärnspanna köpte jag ny kring 1980, och den har varit min bästa vän för stekning sedan dess.

Hur många "fantastiska" Teflonpannor som passerade mitt kök, innan jag insåg att de å ena sidan var en miljöbelastning vid tillverkning, och å andra sidan oavsett marknadsföringens påståenden, var "kortlivade", vill jag helst inte minnas...
 
Och längre ner i samma artikel:
Det stora problemet är tillverkningen av stekpannor.
– Det finns indikationer på att fabriker i till exempel Kina släpper ut spillvatten rakt ut i floderna. Dessutom vet vi inte säkert vad som händer när stekpannan hamnar i soporna. Man kan diskutera om man ens ska använda så här extremt svårnedbrytbara ämnen i konsumentprodukter, säger Daniel Borg.


Så det verkar finnas både obefogade och befogade invändningar... (som med det mesta)
Man kan ju även titta på hur PFAS värdena ser ut i Po. PFAS är långt ifrån ett Kina problem
 
Nackdelen med gjutjärnspanna är dels att de kräver underhåll men också att de kräver mer fett.

En stor fördel med teflonpannan är ju att att man kan steka nästintill fettfritt i den utan att något bränner fast.
Underhåll? Min kräver disk men det lär jag ju göra även med en teflonpanna. Jag äger ingen teflonpanna och det kommer inte in någon sådan innanför min dörr då jag inte kan se några positiva saker med den, den har kort livslängd, den går sönder av att brukas och tillverkningen är mycket miljöskadlig
 
Jag har bägge delar, men jag älskar att det finns annat än gjutjärn. Jag en en enkel i teflon jag använder ofta när jag vill göra äggröra och sånt, och en i kolstål jag avgudar.
Den klår alla andra pannor.
 
Jag har bägge delar, men jag älskar att det finns annat än gjutjärn. Jag en en enkel i teflon jag använder ofta när jag vill göra äggröra och sånt, och en i kolstål jag avgudar.
Den klår alla andra pannor.
Jag har också både gjutjärn och teflon. Använder gjutjärn mest men vill också ha det fettsnålare alternativet.
 
Underhåll? Min kräver disk men det lär jag ju göra även med en teflonpanna. Jag äger ingen teflonpanna och det kommer inte in någon sådan innanför min dörr då jag inte kan se några positiva saker med den, den har kort livslängd, den går sönder av att brukas och tillverkningen är mycket miljöskadlig
Den kräver lite underhåll om man inte vill att den ska torka ut eller rosta. Framförallt om man diskar den med diskmedel vilket man kanske helst gör om man t.ex stekt fisk i den.
 
Den kräver lite underhåll om man inte vill att den ska torka ut eller rosta. Framförallt om man diskar den med diskmedel vilket man kanske helst gör om man t.ex stekt fisk i den.
Jag har diskat min med diskmedel vid enstaka tillfällen och underhållet består i att låta fettet smälta ut i pannan innan jag steker i den men det gör det ju jämnt så det räknar jag knappt som underhåll. Rostar gör den ju inte om man använder den på rätt sätt så där är underhållet minimalt= det tidigare nämnda
 
Nackdelen med gjutjärnspanna är dels att de kräver underhåll men också att de kräver mer fett.

En stor fördel med teflonpannan är ju att att man kan steka nästintill fettfritt i den utan att något bränner fast.
Underhåll av vilket slag menar du?

Handdisk med lite diskmedel är det enda underhållet jag ägnar mig åt. Det behövs när man t.ex. stekt strömming i den.

Till en väl instekt gjutjärnspanna, behövs det inte heller speciellt mycket fett, om man inte vill ha det.

Eftersom pannan hos mig, då och då används till t.ex. fritering av aubergine skivor, eller stekning av wienerschnitzel, eller för den delen stekning av rimmat fläsk, så får den vid de tillfällena ordentliga "fettbad", vilket gör att det fungerar ypperligt när man vid andra tillfällen vill "halstra" en köttbit med minimalt med fett.
 
Det finns ju keramisk stekpanna, dock så har jag bara sett dyra sådana.

Angående att kunna laga mat och höfta. Jag har lagat otroligt mycket rälig mat, men jag har ju lärt mig efterhand och godare och godare blir det.
Nu förtiden så följer jag ofta receptet första gången jag lagar mat, men andra gången så tar jag mer av något, mindre av något annat och ibland skippar vissa ingredienser som varken gör till eller från.
Jag tycker att många av ICAs recept är ganska basic, utan konstiga kryddor och tillbehör.
 
Det finns ju keramisk stekpanna, dock så har jag bara sett dyra sådana.

Angående att kunna laga mat och höfta. Jag har lagat otroligt mycket rälig mat, men jag har ju lärt mig efterhand och godare och godare blir det.
Nu förtiden så följer jag ofta receptet första gången jag lagar mat, men andra gången så tar jag mer av något, mindre av något annat och ibland skippar vissa ingredienser som varken gör till eller från.
Jag tycker att många av ICAs recept är ganska basic, utan konstiga kryddor och tillbehör.
Jag har funderat på en keramisk stekpanna men de är tydligen också väldigt slitagekänsliga.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Och mitt livs historia, fortsätter.... för att ingen ska ta illa åt sig och börja diskutera om hur elak, dum och otrevlig jag är, så...
Svar
0
· Visningar
481
Senast: IngelaH
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag märker att folk i min närhet alltid ska tycka till om val jag gör. Jag vet att de flesta är rädda och därav kan ju detta vara av...
2
Svar
33
· Visningar
2 203
  • Artikel Artikel
Dagbok Let's be honest. Jag mår skit. Jag trivs med både personal och butiken Jag arbetstränar på så har inget med det att göra. Att jag ens...
Svar
4
· Visningar
768
Senast: astronaut
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Att jag suger på att komma igång med matlagning är känt sedan länge, men det hindrar mig ändå inte från att vilja utforska nya recept...
2
Svar
22
· Visningar
2 297
Senast: Exile
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattbilder #10
  • Uppdateringstråd 30
  • Valp 2024

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp