Matkostnader för en månad?

Nej, fast då är siffran verkligen inte 3700 kr för någon. Det går att skapa en näringsriktig kost för säkert en 1000-lapp i månaden för att täcka det behov en människa har med råge. I många fattiga länder är de experter på sån kost och kan klara det på runt 1-2 dollar om dagen, under det blir det stora problem.

Så de 3700 kronorna måste tänkas täcka mer än ”behöver”. I det perspektivet hänger jag med i @Wille s tankegång om att beloppet är ganska högt.

Läser i menyn @Masqueradee länkade till och där står:

Matsedeln innehåller nu fler vegetariska rätter. Fler ingredienser i recepten är Kravmärkta, fisk ska vara MSC-märkt och köttet får gärna vara naturbeteskött och helst närproducerat. Kostnaden för att välja råvaror med omtanke finns med räknad i vår matsedel.

Det handlar alltså inte om lägsta möjliga nivå för att kunna må bra, utan om en nivå som vore vettig om vi som samhälle höll oss på i genomsnitt. Framförallt animalier är ju markant dyrare att köpa "bättre".

(Jag undrar dock vem som faktiskt lagar både lunch och middag varje dag? Inte för att man inte kan modda menyn efter eget schema, men hur i hela världen skulle det går till tidsmässigt? Hemmafruar är ju inte direkt en grej i Sverige? :confused: Jag har aldrig i hela mitt liv varit med om det faktiskt, annat än hos farmor och farfar som ju var pensionärer.)

(Jag hade dock gärna sett näringsberäkningar tillsammans med recepten, för mig hade det där varit för lite protein för att må bra även om det säkert är en lagom nivå för medelsvensken.)

Det handlar ju också om prioriteringar hur mycket av min fritid jag vill lägga vid sidan av ett heltidsjobb på att leta extrapriser och baka eget bröd och fixa lunchlådor. Hade jag inte jobbat eller jobbat deltid så hade jag sannolikt kunnat halvera matkostnaderna genom att ha mycket mer tid för sådant.

Men nu vill jag gärna ha någon fritid över till annat efter jobb och pendlingstid och köper mig fri genom uteluncher i perioder.

Ja, tid är absolut pengar i matsammanhang!
Jag undviker i möjligaste mån uteluncher (130:- för mat jag haft ytterst lite valmöjlighet till själv och dessutom inte kan spara resterna? Då kan jag hellre köpa en låda hämtmat ikväll och ha både middag och lunch imorgon...) men hade definitivt ätit billigare om jag hade haft mer tid efter jobbet och även lagt mina helger på matlagning istället för att träffa familj och vänner. Det händer absolut att umgängesformen är att bjuda hem någon på en lättlagad gryta, men det förutsätter ju att den personen kan ta sig hit också, och på tider som passar mig.

Varken djur/barn, tvätt eller andra "måsten" går att rationalisera i tid på samma sätt som matlagning, eller det blir åtminstone betydligt dyrare om man gör det. (Hemstäd är dyrare än matkasse, osv.) Det är ytterliga en aspekt där det är dyrare att leva ensam helt enkelt.
 
Här kan ni se alla beräkningar från Konsumentverket::

https://publikationer.konsumentverket.se/privatekonomi/beraknade-hushallskostnader

"Alla måltider för både barnoch vuxna lagas hemma,baserat på Konsumentverkets matsedel. Det är enfyraveckors basmatsedelsom är mer hållbar förbåde hälsa, klimat ochmiljö. Matsedeln bestårav frukost, lunch, middagoch två mellanmål."

(Nu var jag ju tvungen att leta efter matsedeln också...)

Här är länken till den: https://publikationer.konsumentverket.se/privatekonomi/matsedel
Måste nog testa att handla efter deras matsedel någon månad och se var summan landar på matkontot!
 
Läser i menyn @Masqueradee länkade till och där står:



Det handlar alltså inte om lägsta möjliga nivå för att kunna må bra, utan om en nivå som vore vettig om vi som samhälle höll oss på i genomsnitt. Framförallt animalier är ju markant dyrare att köpa "bättre". (Jag hade dock gärna sett näringsberäkningar tillsammans med recepten, för mig hade det där varit för lite protein för att må bra även om det säkert är en lagom nivå för medelsvensken.)



Ja, tid är absolut pengar i matsammanhang!
Jag undviker i möjligaste mån uteluncher (130:- för mat jag haft ytterst lite valmöjlighet till själv och dessutom inte kan spara resterna? Då kan jag hellre köpa en låda hämtmat ikväll och ha både middag och lunch imorgon...) men hade definitivt ätit billigare om jag hade haft mer tid efter jobbet och även lagt mina helger på matlagning istället för att träffa familj och vänner. Det händer absolut att umgängesformen är att bjuda hem någon på en lättlagad gryta, men det förutsätter ju att den personen kan ta sig hit också, och på tider som passar mig.

Varken djur/barn, tvätt eller andra "måsten" går att rationalisera i tid på samma sätt som matlagning, eller det blir åtminstone betydligt dyrare om man gör det. (Hemstäd är dyrare än matkasse, osv.) Det är ytterliga en aspekt där det är dyrare att leva ensam helt enkelt.
Jag får bara inte riktigt ihop matsedeln med beräkningen de anger per månad för vuxen i min ålder om man ska köpa naturbeteskött och kravmärkt mat osv. Det är ju ännu dyrare än "vanligt" kött osv..
 
Läser i menyn @Masqueradee länkade till och där står:



Det handlar alltså inte om lägsta möjliga nivå för att kunna må bra, utan om en nivå som vore vettig om vi som samhälle höll oss på i genomsnitt. Framförallt animalier är ju markant dyrare att köpa "bättre".

(Jag undrar dock vem som faktiskt lagar både lunch och middag varje dag? Inte för att man inte kan modda menyn efter eget schema, men hur i hela världen skulle det går till tidsmässigt? Hemmafruar är ju inte direkt en grej i Sverige? :confused: Jag har aldrig i hela mitt liv varit med om det faktiskt, annat än hos farmor och farfar som ju var pensionärer.)

(Jag hade dock gärna sett näringsberäkningar tillsammans med recepten, för mig hade det där varit för lite protein för att må bra även om det säkert är en lagom nivå för medelsvensken.)



Ja, tid är absolut pengar i matsammanhang!
Jag undviker i möjligaste mån uteluncher (130:- för mat jag haft ytterst lite valmöjlighet till själv och dessutom inte kan spara resterna? Då kan jag hellre köpa en låda hämtmat ikväll och ha både middag och lunch imorgon...) men hade definitivt ätit billigare om jag hade haft mer tid efter jobbet och även lagt mina helger på matlagning istället för att träffa familj och vänner. Det händer absolut att umgängesformen är att bjuda hem någon på en lättlagad gryta, men det förutsätter ju att den personen kan ta sig hit också, och på tider som passar mig.

Varken djur/barn, tvätt eller andra "måsten" går att rationalisera i tid på samma sätt som matlagning, eller det blir åtminstone betydligt dyrare om man gör det. (Hemstäd är dyrare än matkasse, osv.) Det är ytterliga en aspekt där det är dyrare att leva ensam helt enkelt.
Att äta lagad lunch varje dag betyder ju inte att man måste laga lunchen varje dag. Jag äter alltid matlåda när jag jobbar, det är lagad mat från när jag gjort middag. På helgerna gör jag sallad eller liknande hemma, så tycker inte det är konstigt alls.
 
Att äta lagad lunch varje dag betyder ju inte att man måste laga lunchen varje dag. Jag äter alltid matlåda när jag jobbar, det är lagad mat från när jag gjort middag. På helgerna gör jag sallad eller liknande hemma, så tycker inte det är konstigt alls.

Laga lunch varje dag, inte äta lagad lunch. Menyn utgår ifrån att man lagar en ny rätt till lunch och middag varje dag.
 
Laga lunch varje dag, inte äta lagad lunch. Menyn utgår ifrån att man lagar en ny rätt till lunch och middag varje dag.
Slamkrypare, jag lagar ofta mer än en rätt på kvällarna med intentionen att använda senare. Och komponenterna för olika rätter lagas ofta till olika faser på olika tidpunkter. Matlagning är ett kontinuerligt pågående projekt :-)
 
Slamkrypare, jag lagar ofta mer än en rätt på kvällarna med intentionen att använda senare. Och komponenterna för olika rätter lagas ofta till olika faser på olika tidpunkter. Matlagning är ett kontinuerligt pågående projekt :-)

Har sedan länge konstaterat att din matlagning ligger på en nivå som nog lugnt kan klassas som "över norm".;)

Men det visar också väldigt tydligt hur tid är en resurs som man inte riktigt räknar med i sammanhanget? För mig försvinner rätt många kvällar i veckan; de dagar jag är i stallet måste jag åka direkt efter jobbet och kommer hem i tid till att gå direkt till sängen, de dagar jag måste åka och handla eller tvätta efter jobbet får jag inte in något annat än något extremt lättlagat som tar max en kvart, ska jag träffa vänner efter jobbet kommer jag också behöva gå och lägga mig relativt direkt när jag kommit hem, osv.

Tid till matlagning är helt enkelt något som måste vägas mot tid till andra saker som också måste bli gjorda. Det finns bara jag som kan fixa saker, hade någon annan tagit hand om inhandling eller tvättid samtidigt hade det givetvis varit en annan sak. Likaså om man bor med de människor man primärt umgås med, så att matlagning och umgänge kan ske samtidigt.
 
Jag tycker inte det är så märkligt att matkostnader varierar mkt. Samma typ av vara kan ju skilja sig rejält i pris beroende på ens preferenser. Bara frukostvaror kan ju skilja något enormt. Ta smörgåsfett och juice som exempel: Bregott eller Lätta och juice från Bremhults eller Bravo?
 
Har sedan länge konstaterat att din matlagning ligger på en nivå som nog lugnt kan klassas som "över norm".;)

Men det visar också väldigt tydligt hur tid är en resurs som man inte riktigt räknar med i sammanhanget? För mig försvinner rätt många kvällar i veckan; de dagar jag är i stallet måste jag åka direkt efter jobbet och kommer hem i tid till att gå direkt till sängen, de dagar jag måste åka och handla eller tvätta efter jobbet får jag inte in något annat än något extremt lättlagat som tar max en kvart, ska jag träffa vänner efter jobbet kommer jag också behöva gå och lägga mig relativt direkt när jag kommit hem, osv.

Tid till matlagning är helt enkelt något som måste vägas mot tid till andra saker som också måste bli gjorda. Det finns bara jag som kan fixa saker, hade någon annan tagit hand om inhandling eller tvättid samtidigt hade det givetvis varit en annan sak. Likaså om man bor med de människor man primärt umgås med, så att matlagning och umgänge kan ske samtidigt.
Samma för mig. Jag vill äta god mat men jag vill inte lägga så mycket tid. Väljer att betala mer för maten och istället få tid över till annat.
 
Samma för mig. Jag vill äta god mat men jag vill inte lägga så mycket tid. Väljer att betala mer för maten och istället få tid över till annat.
Ja där kan jag nog känna att vi kvalar in också. Vill ha tid till massa annat, men äta god mat. Finns det genvägar att ta så att det ändå blir gott så gör vi det!
 
Jag blir nyfiken på vad ni handlar om ni veckohandlar. Vad för mat, vilket märke och vad är det ni behöver, vad har ni hemma?

Det är inte konstigt att matkostnaderna är olika, men det är som jag skrev i ett inlägg tidigare, ibland känns det som en del tävlar lite grann. Minsann, JAG kommer undan med si och så billig summa varje månad och äter minsann ändå nyttigt för jag äter det här och det här.
Men som flera skrivit är det ju olika från person till person.

Bönor, linser och kikärter är inte riktigt min grej, hade det varit det hade recept under tian varit en bra grej för mig, men kan inte säga att jag har så stor nytta av de recepten faktiskt för det är väldigt mycket vegetariskt och som jag faktiskt inte skulle tycka om ens. Varför äta något jag inte tycker om bara för att dra ner kostnaden, om jag inte absolut behöver?

Har jag 1000 kr att äta mat för skulle jag nog varva havregrynsgröt utan något, ihop med någon billig linsrätt eller så, utöver att svälta mig också, men när jag inte behöver så äter jag mat jag tycker bättre om. Nu äter jag havregrynsgröt i stort sett dagligen och dessutom utan något på, av egen fri vilja till och med eftersom jag gillar det, men är jag sugen kan jag byta ut den mot hembakt bröd alternativt en skål kalaspuffar eller en knäckemacka med ost eller skinka. Och jag äter gärna salladsblad (VARFÖR finns inte huvudsallad i den här staden?!?!?!?!?!) under mitt pålägg och tomat och paprika ovanpå. Jag har även ständigt svamp hemma, äter mycket mer champinjoner än vad man ska tydligen, älskar det. Jag har både olivolja, rapsolja, margarin, smör, och så bregott till mina smörgåsar. De fyra första varierar jag i vad jag lagar och bakar, och bregott extrasaltat är ju godast. Ibland Flora extrasaltat men det är inte lika gott. Kan köpa billigare bordsmargarin, men det är inte lika gott. Smör alltid att ha i matlagning och bakning blir för dyrt tycker jag så därav att jag växlar beroende på vad jag gör.

Mat kostar. Jag kan köpa ICA basic bordsmargarin till en mycket mindre summa än bregott, men det är ju inte gott? Jag kommer göra det den dagen jag behöver dock.
 
Jag blir nyfiken på vad ni handlar om ni veckohandlar. Vad för mat, vilket märke och vad är det ni behöver, vad har ni hemma?

Det är inte konstigt att matkostnaderna är olika, men det är som jag skrev i ett inlägg tidigare, ibland känns det som en del tävlar lite grann. Minsann, JAG kommer undan med si och så billig summa varje månad och äter minsann ändå nyttigt för jag äter det här och det här.
Men som flera skrivit är det ju olika från person till person.

Bönor, linser och kikärter är inte riktigt min grej, hade det varit det hade recept under tian varit en bra grej för mig, men kan inte säga att jag har så stor nytta av de recepten faktiskt för det är väldigt mycket vegetariskt och som jag faktiskt inte skulle tycka om ens. Varför äta något jag inte tycker om bara för att dra ner kostnaden, om jag inte absolut behöver?

Har jag 1000 kr att äta mat för skulle jag nog varva havregrynsgröt utan något, ihop med någon billig linsrätt eller så, utöver att svälta mig också, men när jag inte behöver så äter jag mat jag tycker bättre om. Nu äter jag havregrynsgröt i stort sett dagligen och dessutom utan något på, av egen fri vilja till och med eftersom jag gillar det, men är jag sugen kan jag byta ut den mot hembakt bröd alternativt en skål kalaspuffar eller en knäckemacka med ost eller skinka. Och jag äter gärna salladsblad (VARFÖR finns inte huvudsallad i den här staden?!?!?!?!?!) under mitt pålägg och tomat och paprika ovanpå. Jag har även ständigt svamp hemma, äter mycket mer champinjoner än vad man ska tydligen, älskar det. Jag har både olivolja, rapsolja, margarin, smör, och så bregott till mina smörgåsar. De fyra första varierar jag i vad jag lagar och bakar, och bregott extrasaltat är ju godast. Ibland Flora extrasaltat men det är inte lika gott. Kan köpa billigare bordsmargarin, men det är inte lika gott. Smör alltid att ha i matlagning och bakning blir för dyrt tycker jag så därav att jag växlar beroende på vad jag gör.

Mat kostar. Jag kan köpa ICA basic bordsmargarin till en mycket mindre summa än bregott, men det är ju inte gott? Jag kommer göra det den dagen jag behöver dock.
Vi äter bara Bregott eller Norrgott på mackan, handlar oftast när det är bra pris och stoppar i frysen men är det slut och inte bra pris så köper vi ju ändå..testade någon gång nått billigare just för att jag blev sur att det var så j-kla dyrt men nej, det var ingen av oss som tyckte att det var gott.
Samma med makens Herrgårdsost. Han SKA bara ha Norrmejeriers Herrgårdsost. Så är den på erbjudande bunkrar jag och slänger i frysen men är den slut och inte erbjudande så handlar han ju den ändå, för han vägrar typ annan ost. Sen ska han ha ett speciellt märke på brödet också. Pågen limpa tror jag det är. Och Kaviar. Kalles. Inget annat märke. Vanemänniska 😅 det går mycket mjölk också, minst 4,5 liter i veckan, han vill ha mjölk till allt.
Men jag har också mina grejer som jag bara måste ha, så han är inte boven till allt, jag är lite mer ombytlig bara, snöar in på nått och äter det i veckor sen vill jag inte se det mer typ. Men Arlas vaniljkvarg, bär och skalade hasselnötter är standard frukost och mellis nu och har faktiskt varit länge. Det och kaffe är bara nått som måste finnas hemma för mig! Och då ska jag ha Arvid Nordqvist eller Zoegas, annars kan jag vara utan typ..
Så visst fattar man att det skulle gå att köpa/välja billigare märken av typ samma matvara, men det ska nog bli riktig kris innan vi väljer det tror jag eftersom precis som du skriver, det är ju i vårt tycke inte gott med andra märken..
 
Vi äter bara Bregott eller Norrgott på mackan, handlar oftast när det är bra pris och stoppar i frysen men är det slut och inte bra pris så köper vi ju ändå..testade någon gång nått billigare just för att jag blev sur att det var så j-kla dyrt men nej, det var ingen av oss som tyckte att det var gott.
Samma med makens Herrgårdsost. Han SKA bara ha Norrmejeriers Herrgårdsost. Så är den på erbjudande bunkrar jag och slänger i frysen men är den slut och inte erbjudande så handlar han ju den ändå, för han vägrar typ annan ost. Sen ska han ha ett speciellt märke på brödet också. Pågen limpa tror jag det är. Och Kaviar. Kalles. Inget annat märke. Vanemänniska 😅 det går mycket mjölk också, minst 4,5 liter i veckan, han vill ha mjölk till allt.
Men jag har också mina grejer som jag bara måste ha, så han är inte boven till allt, jag är lite mer ombytlig bara, snöar in på nått och äter det i veckor sen vill jag inte se det mer typ. Men Arlas vaniljkvarg, bär och skalade hasselnötter är standard frukost och mellis nu och har faktiskt varit länge. Det och kaffe är bara nått som måste finnas hemma för mig! Och då ska jag ha Arvid Nordqvist eller Zoegas, annars kan jag vara utan typ..
Så visst fattar man att det skulle gå att köpa/välja billigare märken av typ samma matvara, men det ska nog bli riktig kris innan vi väljer det tror jag eftersom precis som du skriver, det är ju i vårt tycke inte gott med andra märken..
Ja just så.
Jag har levt på billigare matkostnad, men då var mat också mer av nödvändigt ont. Äta bör man annars dör man. Det var bara för att hålla mig vid liv, inga utsvävningar, bara mat som var billig för att få det att gå runt.
För min del skapade det stora problem med känslan för mat, viljan att ens äta, förmågan ens. Det ska mycket till innan det är värt att hamna på den nivån igen.
 

Liknande trådar

  • Låst
Juridik & Ekonomi Min ekonomi har ju varit uppe för debatt här. Ja jag har haft skuldsanering Den ska enligt mina papper vara klar i höst, men användare...
5 6 7
Svar
138
· Visningar
12 906
Senast: Bubbla
·
Juridik & Ekonomi Hej på er! Jag undrar om ni kunde hjälpa mig angående vilket mobilabonnemang som är mest prisvärd och fungerar bra? I dagsläget har...
2 3
Svar
46
· Visningar
815
Juridik & Ekonomi Finns det nån här som fått minskat eller nollat bostadstillägg pga en sjukförsäkringsersättning? Jag har två cancerförsäkringar som...
2
Svar
33
· Visningar
1 966
Senast: gul_zebra
·
Juridik & Ekonomi Vilka rättigheter har man egentligen som kund? Två gånger den här våren har jag beställt, för mig, två dyra varor. Det första...
Svar
15
· Visningar
890
Senast: corzette
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp