Sv: Lösdrifts fråga ang mat
Har haft häst på lösdrift på 3 olika ställen och provat olika lösningar. Men i regel har vi haft stor naturhage, helt fri tillgång på foder, blandflock på runt 7 hästar.
Nu står vi i en lösdrift med 3 islänningar, en ponny och min nordsvenska bruks - två ston och 3 valacker - dvs blandflock med 5 hästar. Vi har fri tillgång på grovfoder, dvs vi ställer ut storbal i en höhäck som är helt öppen upptill. Hur stor hagen är vet jag ej, men det är en naturhage med två skogspartier, mycket sly och ganska lite rent bete. Ganska kulligt och ojämt. Det kanske kan vara runt 15 hektar.
Har tidigare stått länge i en lösdrift med stor naturhage - 20-25 hektar ca 50/50 bete/skog. Också där fri tillgång, blandflock, 4-12 hästar. Ett tag försökte stallägarna med slow feeding i hembyggda häckar. Efter en vinter flyttade vi. Det gjorde ingen skillnad för hästarna enligt min mening, däremot var det bökigt att fodra i dem. Det var samma åtgång på fodret.
Sen har jag haft mitt vbl på en liten lösdrift en vinter. Ca 2 hektar, naturmark med lite gles skog på ena halvan. Tre hästar, alla valacker, fri tillgång.
Jag har kommit fram till att hagen och flocken har betydelse för hur hästarna äter. Men i det stora hela är det själva fodret som är mest betydande. På vintern står hästarna stor del av tiden vid matplatsen och utnyttjar inte sina 20 hektar, då är det viktigt att ha ett bra grovfoder som dom kan tugga på länge. I alla lösdrifter jag stått har vi haft hösilage av olika kvalite. Där vi står nu är det bäst tycker jag. Grovt och torrt, luktar nästan hö om det.