Sv: Lönsamhet i ridskolehästar... hjälp!
När jag räknat (har drivit ridskola) har jag vänt på frågan.. Rekommendationerna från förbundet är att hästarna går högst 2 ggr/dag utspritt på en vecka. Det har jag tolkat som att det "är tillåtet" att låta dem gå tre vissa dagar om man har vilodagar på helgen.
För att räkna ut ett vettigt pris, så börjar man med lönekostnader och löpande utgifter. Investeringar skrivs ju av så de lämnar vi därhän just nu.. Det är också skillnad om man är privat eller förening - den senare har varken moms eller rätt att kalkylera men någon "vinst".
Säg att man behöver få in 1 miljon för att "gå runt" (exemplet baserat på överslag).
Hästarna är 15 st.
Lönekostnader: 600 000.
Omkostnader hästar, underhåll, lokaler: 400.000 (vet att detta är lågt, men som exempel för att göra räkningen enkel..)
Hästarna behöver då jobba in ca 67.000 per häst per år.
Ridskoleveckorna är oftast ca 40 st/år
Varje häst måste jobba in ca 1700 i veckan = 240 kr/dag
Detta ser ju inte helt omöjligt ut - men då gäller det att minst ha 105 elever i veckan som betalar 240 kr/per lektion och då behöver inte hästarna gå mer än en gång om dagen - 7 dagar i veckan.
Lägg sedan till att normalt för en verksamhet med 15 hästar ligger nog kostnaderna på snarare 2 miljoner+ så ser man att detta inte är någon guldgruva!
Så beroende på 1) antal anställda och faktiska kostnader 2) antal hästar 3) typ av verksamhet 3) bidrag eller inte
så kan man beräkna om man har elevunderlag och rätt prissättning för att hästarna ska kunna gå de rekommenderade 2 gångerna per dag.
En häst som inte "drar in" sina pengar är inte lönsam och bör bytas ut eller få andra arbetsuppgifter så den tjänar sina "67.000/år." För att vara säker på kalkylen gäller det att inte överskatta - vet ridskolor som bygger sin budget på att öka elevantalet med 20% vilket är svårt att nå, och därför alltid går minus... Jag har alltid gjort tvärtom - har jag 200 elever i veckan räknar jag på 170
Ridläger och andra "extrajippon" har jag alltid räknat som bonus (eller vinst) men man kan naturligtvis räkna in dem i totalen om man vill...
I mitt eget fall var det så att en lekt. skulle ha behövt kosta ca 250 kr vilket var för högt i min region, så det gällde att vara uppfinningsrik och hitta andra inkomstkällor för att få det att gå runt...
Så om en häst är lönsam eller inte beror ju helt på omständigheterna hos den aktuella ridskolan - utan det finns bara rekommendationer och det ur djurskydds-synpunkt.