Sv: LCHF - recept och tips på mat
*KL*
Har nyligen testat ett recept ur Coop-tidningen Mersmak, nr 12 2011. Har haft det på lut ett tag alltså - och jag blev inte besviken! (Som vanligt gjorde jag dock vissa justeringar av ursprungsreceptet.)
Grönkålspaj med skinka, mozzarella och valnötter, med senapscreme:
Receptet på pajbotten (kommer från bloggen Birgitta Höglunds mat
75 gr kallt Smör
1 dl Kokosnötmjöl (OBS! INTE samma sak som malda kokosflingor!!!)
1 dl Paranötmjöl
½ dl Sesamfrön
2 msk Fiberhusk
1 Ekologiskt Ägg
2 msk Vatten
1 krm Havssalt
(Jag hade mandelmjöl istället för paranötsmjöl och minskade då till 1 msk vatten.)
Pajskalet ska först stå i kylen och stelna 30 minuter och sedan förgräddas vid 200 grader.
Fyllning:
500 gram grönkål
200 gram tärnad julskinka
400 g tärnad mozzarella*
2,5 dl grädde
3 ägg
3 krm salt
2 krm nymalen svartpeppar
1 dl riven västerbottensost
valnötter*
(Ingredienser med fanns inte i ursprungsreceptet).
Grädda mitt i ugnen 25 minuter. Servera med sallad och senapscreme:
2 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
1 krm salt
2 krm nymalen svartpeppar
Förutom en jättegod middag och flera matlådor innebar detta också en rensning av kyl och frys. Julskinka, smör, grädde och vb-ost kom från frysen. Mozzarellaost och CF fanns i kylen och hade precis passerat sitt "bäst före-datum", så det var hög tid att använda upp dem. En win-win-situation m a o!