Sv: "långsamma kolhydrater"
Från SLU:
"Sockerrika kraftfoder
Genom förädling av sockerbetan har man nu sorter som innehåller 15-20% sackaros. Denna utvinns genom extraktion och sockerbetan svarar för ca 30% av världens sackarosproduktion. Därtill kommer sockerröret. Biprodukter från sockerframställning används som fodermedel till såväl nötkreatur, får som hästar. Efter det betan tvättats och skurits till snitslar som upphettats med ånga, tvättas sockret ur med hetvatten. Restprodukten blir betmassa. Den sockerrika råsaften innehåller ca 15% sackaros, efter rening och industning av råsaften går tjocksaften,som nu innehåller ca 30% vatten vidare till ångkokning, kristallation och centrifugering. Den produkt som till slut blir över efter cetrifugering och bortskrapande av sockerkristaller blir melass.
Betmassan säljs dels i vått tillstånd ca 27% ts som tillsatts med melass och kallas då HP-massa som kan ensileras. Används huvudsakligen till nötkreatur och suggor.
Betmassan kan också torkas och berikas med melass. Den färdiga produkten kallas Betfor® och har en sockerhalt på 23%. Denna säljs i såväl pelleterad form som snitsel. Det är fiberdelen i Betfor®, som tillsammans med socker gör denna foderprodukt speciell. Hästen har ju behov av fibrer för grovtarmsflorans foderjäsning. Pektininnehållet ( pektin är en lättlöslig vatten- och näringshållande fibertyp) är högt och utgör en god näringskälla för grovtarmens mikrober, samtidigt som ett högt sockerinnehåll ger ett "snabbt" energitillskott.
Sammansättning av torkad betmassa i % av ts:
Protein 10%
Fett 2,0%
Aska 6,5%
Kolhydrater 80%
socker 5-9%
cellulosa 23%
hermicellulosa 24%
ligning 2%
pektin 23%
Vanliga frågor om Betfor® :
Får man inte ge mer än 0,5 kg Betfor® till en häst per dag?
Det får man visst. Allt beror på foderstaten i övrigt. Betfor är sockerrikt och det tar en viss tid för en häst att anpassa sig till en sockerrik foderstat, och olika hästar tål olika mycket betfor utan att bli "dåliga i magen" Har man ett mycket sött och sockerrikt grovfoder kan det bli för mycket med stor betforgiva. Är däremot grovfodret sockerfattigt kan en högre betforgiva accepteras. Betfor® är kalcium- och kaliumrikt. Mineralfodersort och -giva behöver anpassas efter hur stor Betfor®giva hästen får.
Ska Betfor® alltid blötläggas, och i så fall hur länge?
Ja. Man kan ge torr Betfor® om man använder snitseln och blandar den i kraftfodret i övrigt, men det finns alltid en risk att en glupsk häst sätter en torr betforsnitsel i halsen där de snabbt sväller upp av saliv. Det ska blötläggas så länge som den häftiga vattenuppsugningen pågår minst 20 minuter. Den ska, speciellt inte sommartid ligga i vatten över natten innan utfodring. Då börjar den jäsa.
Det är ju ganska lite protein i Betfor®. Kan det trots detta ges till unghästar?
Ja. Naturligtvis beroende på hur foderstaten i övrigt ser ut. Ett mycket proteinrikt vallfoder kan utmärkt väl kompletteras med Betfor®. Ett vallfoder med lägre proteininnnehåll bör först kompletteras upp med ex. lusern eller något proteinfoder först. Därefter kan Betfor® vara som socker på gröten."
http://hippocampus.slu.se/hastens_foder/vaxande_hast/kraftfoder.cfm?Call=foder#19