Kvickdrag är en kronisk bronkit som gått över till lungblåsorna (alveolerna) förstörts. Kronisk bronkit innebär en kronisk inflammation i bronkerna. Detta är visserligen en kronisk sjukdom men å andra sidan kan hästen vara helt symptomfri. Har bronkiten däremot utvecklats till kvickdrag har dock hästen i princip alltid mer eller mindre allvarliga symptom. Det hela yttrar sig ffa i att hästen får svårt att andas ut, den "dubbelandas" och får litegrann krysta ur luften.
Kvickdrag kan jämföras med den kroniska sjukdom KOL som drabbar ffa (äldre) rökare. KOL är också en kombination av kronisk bronkit och emfysem hos människor.
Kronisk B /kvickdrag orsakas i princip alltid av damm, mögel eller på annat sätt dålig luft. Till detta bör också läggas att hästar (precis som människor - vissa rökare blir 97 o mår finfint) är olika känsliga och det som är bra stallmiljö för en häst inte nödvändigtvis är det för en annan.
För hästar med K B / kvickdrag gäller ffa att förbätta stallmiljön och reducera dammm, mögel eller vad nu pållen reagerar på. Sopa aldrig när hästen är inne, eller blöt gången först, blöt höet (dränk det och låt det stå ett tag - dock max 12 h-, det räcker inte att skvätta vatten på) eller fodra m ensilage e dyl. Fukta även kraftfodret så att det inte dammar, och ffa se till att hästen får massor av utevistelse o frisk luft! Kallt, luftigt stall (ev m täcken på pållarna) är mkt bättre för alla hästar (inte bara hosthästar) än varma, fuktiga,isolerade stallar utan rejäl ventilation. Kan man ordna med en utebox eller annan liknande välventilerad uppstallning ger detta ofta bra resultat.
En häst med utvecklat K-drag kan aldrig komma upp i full kondis igen. Man får rida den efter dagsform, och troligen lägga ner planer på tävling o seriös träning. DÄREMOT en häst med SYMPTOMFRI kronisk bronkit mår bäst av att ridas till en hög kondis så att lungorna tränas. Här är det ju, till skillnad från kvickdrag inget som är "sönder" utan "bara" en inflammation vars symptom visar sig vid felaktiga omständigheter (damm, dålig luft mm). Även kvickdragshästen mår bra av motion för att hålla igång sina lungor, men här bör man vara medveten om att full lungkapacitet aldrig kan erhållas igen.
Hästar reagerar även olika på olika typer av strö. Vissa blir sämre på spån, andra på halm. De flesta hosthästar mår finfint på torv, eller allra bäst, tidningspapper. Min gamle symptomfrie valack tål inte halm men mår bra på spån, men det där är individuellt- man får pröva sig fram.
I akuta skeden kan hästen medicineras med cortison, ventipulmin och slemlösande. t ex Acetylcystein (humanmed som anv även till häst - både pappa o pållen åt det en period
). Långsiktigt måste dock miljön förbättras för att pållen ska må bra. Vitlök i maten kan hjälpa marginellt, jag har goda erfarenheter av detta.
K B o kvickdrag är hur som helt sjukdomar att ta på största allvar - fler en en häst har fått sluta sina dagar p g a detta.
Min erfarenhet är dock att man kan göra mycket för att hålla hästen symptomfri. Min gammelpålle fick diagnosen KB när han var 14 och tävlade för fullt en säsong (fälttävlan) med detta - full kondis , pigg o glad. Sen skadade han ett ben o fick bli promenadhäst. Han är 19 i dag och mår finfint och rids 6 dagar i veckan.
AKO - med pappa med KOL o pålle med kronisk-dock symptomfri-bronkit