Korsbandsskador

Jate Volim

Trådstartare
Vad vet ni om dessa? Vart kan jag läsa mer? Jag förstår att prognosen inte är särskilt kul men att det finns möjligheter att operera. Jag vet sbsolut ingenting om denna typ av skada men vill gärna veta allt. Vad finns det för rehabiliteringsmöjligheter? Vad är avgörande? Berätta allt ni vet!
 
Man opererar, artoskopi. Då de ser vad som är skadat. Sedan beror det på hästen och hur skadat korsbandet är hur utgången blir. Sjukhage i flera månader och leda, därefter försiktig igångsättning. Lika som för senskador.
 
Vad vet ni om dessa? Vart kan jag läsa mer? Jag förstår att prognosen inte är särskilt kul men att det finns möjligheter att operera. Jag vet sbsolut ingenting om denna typ av skada men vill gärna veta allt. Vad finns det för rehabiliteringsmöjligheter? Vad är avgörande? Berätta allt ni vet!

Jag har rehabat en häst som slitit sönder korsband och menisk i ena bak.
Prognosen var rätt dålig och vet var mycket skeptisk. Ägaren ville dock försöka iom att det fanns någon chans.
Hästen medicinerades, sprutades och sattes på boxvila. Han skulle röras på ett par ggr under dagen under kontrollerade former.
Då det här är en häst med mycket(!!) energi och stor rörlighet som hanterats genom att ridas rejält och på så vis hållas hanterbar blev det milt sagt en utmaning att hålla honom i skinnet då han skulle ledas. Vi fick ge lugnande iom att han kunde explodera och verkligen inte fick skutta till. Han blev inte helcool av det om man inte gav så mkt att han blev helhängig. Men man kunde dämpa de värsta anfallen iaf.
Då han fick börja arbetas lite blev det ngt lättare iom att man kan kontrollera dem bättre om man lägger dem i form.
Jag arbetade honom för hand i träns iom att jag tycker att man kan påverka mer både i form av hålla kontroll och även rent fysiskt kunna påverka vilka muskler som gör vad och träna dem sjukgymnastiskt.
Den här hästen behövde stabilisera upp muskulaturen runt sitt bakknä.
Vi var på regelbundna återbesök och allt gick åt rätt håll.
Rent kliniskt syntes inte mycket bättring på ultraljuden av skadan. Men han blev smärtfri och hältfri.
Matte ville också komplettera med sjukgymnastik de dagar jag behövde vara ledig.
Så vi tog ut en sjukgymnast till hästen.
Iom att jag jobbar med att utbilda hästar och lära dem använda kroppen rätt genom träning och stretch via utbildningssystemet och inte brukar behöva behandlare är jag rätt skeptisk gentemot de flesta av dessa. Men iom att matte ville och jag är nyfiken var jag med. Jag blev klart positivt överraskad! Jättevettig kvinna som hade några innovativa lösningar som man kan använda antingen som komplement till korrekt träning eller om man nu inte klarar av att utbilda dem rätt kanske det kan ersätta(det vet jag dock inte).
Men jag kollade på de saker hon gjorde och såg ju att det gav resultat, bla tejpa med kinesiotejp på vissa muskler han inte riktigt tog i med rätt då man inte arbetade honom utan han bara leddes. Jag såg ju hur benisättningen ändrades och buken spändes/aktiverades rätt.
Hon hade fler intressanta saker! Utöver det höll hon med om att arbete för hand, i träns, är suverän rehabträning.

Hästen är idag i full gång, matten rider den. De har startat lite dressyrtävlingar med placeringar och har börjat markarbeta igen.
Men jag är impad över att hon orkade fortsätta kämpa. Det var inte lätt!
Och det tog lång tid. Jag jobbade den flera månader, förmodligen strax över halvåret.
Efter det var den ju inte helt på banan heller än. Men ridbar i alla gångarter.
Det var väl iaf ungefär ett års tid rehab innan de fick rida på bommar tex.
Veterinären var väldigt förvånad över att det gick vägen!

Skulle jag försöka rehaba en till sån hade jag arbetat den för hand i träns. Klart oslagbart i rehabsyfte tycker jag. Kan man sin sak kan man då påverka mer än i tömkörning. Och man slipper belastningen av ryttare. Utöver att man kan påverka en del saker man inte riktigt kan uppsuttet på en häst som inte är skolad så himla högt.
Jag hade sen också kontaktat en bra sjukgymnast.
 
Tack för utförligt svar! Får man fråga vem den vettiga kvinnan var? Kul att höra om en häst som faktiskt blev bra! Nu har vi inte fått någon diagnos än eftersom skadan var så pass akut. Hästen har fått kortison i knäet + metacam och ska tillbaka till klinik om 14 dagar för ny bedömning.

Mvh JV
 
Det beror säkert på hur mycket skadat korsbandet är.
Jag hade, för rätt många år sedan, en shetlandsponny som hade dragit sönder ett korsband. Och beskedet från veterinären då var att man opererar hundar under 20 kg (inte på större för att det blir för stora krafter och för dålig prognos) och att det inte fanns beskrivet alls på häst. Men, det är som sagt många år sedan.
Veterinären ifråga var dock inte främmande för att göra ett försök att operera om jag ville, men jag valde bort det då jag såg hur ont ponnyn hade. (det var lite många turer med denna skadan, han hade stått på djursjukhus i 1½ vecka innan han fick korrekt diagnos - jag åkte dit för att se hur dåligt han mådde innan jag bestämde mig.)

En av mina vänner hade en mindre korsbandsskada på sitt halvblodssto. Jag minns inte vilka åtgärder som vidtogs, men hon levde i alla fall i flera år efteråt - om än bara som avelssto.
 
Min häst har också klarat sig och är i full gång sedan flera år. Och jag har hört talas om fler. Utmaningen är att tänka positivt och kämpa på. Strunta i alla åsikter från förståsigpåare....
Jag har hela tiden varit noga med att röra på hästen mycket, i ur och skur, och att undvika djupa underlag. Samt ringskor.
Tipset om att ta sjukgymnast till hjälp tycker jag är bra.
Tömkörde ofta med hjälp av en "specialist" så att det blev rätt. Önskar att jag kunnat rehaba för hand som tuaphua.
 
Tack för utförligt svar! Får man fråga vem den vettiga kvinnan var? Kul att höra om en häst som faktiskt blev bra! Nu har vi inte fått någon diagnos än eftersom skadan var så pass akut. Hästen har fått kortison i knäet + metacam och ska tillbaka till klinik om 14 dagar för ny bedömning.

Mvh JV

Som halvblod sa så är så klart underlaget viktigt. Platt, fast är viktigt rätt länge.

Även denna fick ringskor bak.

Matte försökte tömköra med hjälp av ett proffs inom det. Men proffset blev skraj för hästen och rådde inte på den sen när den exploderade.
Att ha tömmar etc hängandes är inte kul med hästar som sliter sig och inte är vana vid saker kring benen eller ge efter för tryck etc..
Så det var ännu ett skäl till att den bara togs vid hand och av mig.

Jag tycker som sagt att arbete vid hand är oslagbart iom att man kan påverka så mycket hur hästen arbetar. Om de skadar sig så pass blir de ju inte sällan osymmetriska och kan försöka avlasta genom att placera in eller ut ben.
Jag brukar alltid ta rehabhästar för hand och lära dem svara på hjälperna först. De ska gå att precisionsstyra kroppsdelarna på och måste vara eftergivna.
Då kan man börja sjukgymnasticera dem och hjälpa dem att ändra deras osunda rörelsemönster.
Här bör man också ha viss rutin. Det kan vara svårt att veta om hästen är smärtpåverkad, stel eller bara van att röra sig på fel sätt. Med rutin brukar man kunna avgöra hur det ligger till.
Och givetvis gör man alt jobb i samrådan med vet.

Däremot ska man nog vara på det klara med att de rehabprogram man får inte alltid är det absolut bästa sättet att rehaba hästar på.
Veterinärer är inte tränare. Och de flesta vet kan inte rida på en särskilt hög nivå. De har heller inte utbildat hästar dit.
Så de kan inte ge bättre råd än de gör. Dessutom måste de ge råd som är anpassade så att även om det nu råkar vara en idiot de ger råden till ska de inte kunna göra fel.
De kan ju aldrig veta hur duktig ägare till hästen är, om man nu inte har en relation där vet sett en rida en hel del.
Så är det så att du själv inte riktigt har utbildat hästar till lite högre nivå skulle jag om jag iaf skulle satsa på att försöka med hästen kontakta proffs. Se till att det är någon som är van vid rehabjobb och be den om hjälp.
Det är ju iaf rätt kostsamt att försöka rehaba och hålla häst. Med den typen av skador har man redan lite trista odds. Så jag tycker proffshjälp är värt pengarna i det läget.
Jag arbetar tex oftast inte så som vet oftast rek folk att rehaba. Jag kollar dock alltid med vet att mina grejer är ok, så klart!
Men jag tror och vet att en del fler än jag jobbar så.
Jag tror annat jobb ger mer(ibland är det vad som krävs också). Men också kräver betydligt mer av den som utför det. Så det inte blir fel.

Jag vet inte om man får nämna folk vid namn på Buke. Så jag PM:ar sjukgymnastens namn.
 
Hej igen! Nu har det ju gått ett tag sedan sist och jag vet fortfarande inte hur utgången kommer att bli. Just nu skrittas hon med viktmanchetter på lugnande som tyvärr inte hjälper så mycket. Får skritta henne vid hand i lina för att kunna släppa henne ifrån mig när hon exploderar. Förhoppningsvis är hon på bättringsvägen. Jag ser en rörelsestörning (instabilitet) höger bak men ingen hälta. Om några veckor ska vi tillbaka till klinik och utvärdera ifall hon får börja trava och så småning om komma ut i vanlig hage. Sedan återbesök igen för att kontrollera och ev. bedöma behov av operation. Vi vet alltså inte ifall korsbandet ÄR skadat utan rehabträning får avgöra ifall knäet kan stabiliseras med träning eller om vi måste gå in och titta hur det ser ut på insidan och vad som kan göras. Alla tips, råd och funderingar är varmt välkomna under tiden :)
 
Vid artroskopi ser de vad felet är och städar upp. Förstår det som att själva förfarandet hjälper. Men då får du ju börja om igen med skrittpromenader...
 

Liknande trådar

Hästvård Står just nu i ett jäkla mysterium. Tankarna går som en studsboll. Tänker jag berättar händelseförloppet så får vi se vad ni har o säga...
2 3 4
Svar
74
· Visningar
4 385
Övr. Djur Har en avlivning bokad imorgon för min kaninhona som är sju år. Han har en snabbväxande böld i ena kinden och vet vill inte operera pga...
Svar
3
· Visningar
755
Senast: DarkInNight
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Vet att flera här har gjort det och nu står jag själv lite inför något slags bokslut. Min partner har fått en karriärmöjlighet som det...
Svar
4
· Visningar
634
Senast: grodan21
·
Katthälsa Någon som har erfarenhet av detta? :( Kanske finns det någon solskenshistoria där ute?… Vår lilla kisse fick detta i helgen...
Svar
5
· Visningar
979
Senast: MissFideli
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp