Sv: Korrekt form = driva & bromsa??
Ja, fast då är vi där igen, med "att trampa under sig" och vad betydelsen av det egentligen är. Jag tycker inte om att diskutera andras ridbilder då det oftare spårar ur av missförstånd så jag vill här försöka undvika detta, men ändå kanske försöka förklara hur jag menar.
Vad betyder det "att hästen trampar under sig"?
För mig betyder det egentligen ingenting, det säger ingenting om varken form eller energi. När trampar en häst INTE under sig? Hästen för in bakhovarna under magen, mer än så säger det inte, och vilka hästar har inte bakhovarna under magen? Visst, vi har de spända stjärnkikarna, och i regel sätter de väl inte hovarna så långt under sig, men de sätter inte heller ner dom bakom sig - då skulle de inte kunna gå framåt.
Är det ett stort kliv under magen som är eftersträvansvärt alltid? Vad får vi ut utav ett stort kliv under magen? Vad betyder ett stort kliv under magen?
Om vi tex ser på piaffen, som vi nog säkert alla kan vara överens om är en samlad rörelse, så trampar hästen mycket mindre "under sig" där än i en lång skritt. Den tar kortare steg - men den sätter även bakhovarna närmare tyngdpunkten, hur går då detta ihop? jo, vad den gör i piaff, som den inte gör i lång skritt, är att
vinkla bakbenen. Det är denna vinklingen som gör det möjligt för hästen att sätta mer vikt åp bakbenen. Alltså kan man säga att en häst som vinklar bakbenen faktiskt trampar mindre under sig/tar kortare steg än en häst som skyfflar på med bakbenen.
En häst med uträtat ben kommer alltså att komma längre in under magen, och då kommer även vikten att ligga mer fördelad på frambenen än bakbenen - för visst är vi överens om att i en
piaff så
bär hästen och det gör den
med vinklade bakben?
Om pendlingen går ifrån höften - desto mindre kan benet bära (avsaknad av vinkling) - men hästen kan skjuta på!
Ju lägre i lederna som benet pendlar ifrån - desto mer bär benet och hästen får jobbigare att skjuta på. Det är här som muskler och kraft verkligen behövs - för att orka ta sig ur den vinklade benpositionen. Det är alltså lättare för hästen att skjuta på om benet pendlar från höften.
Jag vill se HUR hästen trampar och hur hästen vinklar sina leder i bakbenen, vart pendlingen kommer ifrån, om det är höft (påskjut), knä (lite mer bär) eller has (piaff). Det är DET som talar om för mig hur en häst jobbar. Huvudets position skvallrar oxå mycket om var hästen har sin tyngd, och hur den jobbar.
Trampa under sig kan alla hästar, frågan är bara vad vi vill med undertrampet. Efter en uppsamlande övning vill jag ha påskjut, hästen ska vilja gå fram. Det är när hästen går ifrån det samlande arbetet och fram som den största kraften krävs från hästen. När den kommit fram vill jag ha ett större undertramp, det visar på avslappning.
Vi kan se en övning (t ex halvhalten, så småning om tramp eller samlad skritt, eller skolskritt) så här:
1.Förberedelse till samling-2.Samling-3.Samlingpåskjut-4.Påskjut.
- Förberedelse till samling: Tiden det tar att kommunicera till hästen att den ska börja vinkla bakbenen kallar jag förberedelse. Hur vi gör detta har vi sett genomgående i tråden är olika. Hur lång tid det tar för hästen beror på hur skolad hästen är, och varifrån vi börjar arbetet, dvs om vi börjar i en kort skritt eller i en lång.
- Samling: hästen trampar med vinklade bakben, muskler i kroppen är maximalt spända och jobbar hårt.
- Samlingspåskjut: hästen börjar det jobbiga arbetet med att skjuta sig ut ifrån samlingen, rätar ut bakbenen. Hästen ska alltså har krafter kvar att komma fram efter att ha pumpat/nigit. Här blir det pankaka om hästen har samlat för mycket och fått mjölksyra, eller är för trött. Då protesterar hästen kanske genom att stanna, eller backa eller slå sig ur eller något annat. (tänk dig själv om du stått med böjda knän och pumpat för länge, drattar iaf jag på ändan). Det är detta moment som jag tycker bevisar hur stark en häst är. Detta leder då vidare till nästa:
- påskjut: hästen har kommit ur vinklingen i bakbenen och dom ärnu uträtade, pendlar ifrån höften och hästen tickar på framåt. Mukselspänningsmomentet är avslutat, hästen söker syresätta sina muskler som nu har genomströmning av blod igen. Frustningar kommer av detta. Här ser jag gärna att hästen har ett "större undertramp" för då bevisar det att hästen skjuter och därmed lossar mer i ryggen. Om hästen även har låg huvudställning med nosen framåt så betyder det för mig att ryggmuskulaturen sträcks ut och får bra med genomströmning.
Vad skulle du säga att din första bild visar på för moment?