Kontroll av stall vid tillbyggnad...

Penny_Lane

Trådstartare
Vad händer om man bygger till så att man har totalt 19 boxar istället för 9 och man inte anmäler det till komunen??

Vad händer om man bygger klart hela anläggningen innan man tar ut en kontrollant??

Om komunens kontrollant har fått jobbet eftersom han/hon är VÄLDIGT bra på slaktdjur hur riktiga kommer dennes synpunkter på hästarnas skötsel vara?

Om man måste ta kontakt med en arkitekt för att bygga om stallet vart hittar man då en arkitekt som är godkänd och som KAN hästar??

Någon som vet.. det verkar vara en djungel....

:confused: :confused:
 
Vad händer om man bygger till så att man har totalt 19 boxar istället för 9 och man inte anmäler det till komunen??

Vad händer om man bygger klart hela anläggningen innan man tar ut en kontrollant??

Om komunens kontrollant har fått jobbet eftersom han/hon är VÄLDIGT bra på slaktdjur hur riktiga kommer dennes synpunkter på hästarnas skötsel vara?

Om man måste ta kontakt med en arkitekt för att bygga om stallet vart hittar man då en arkitekt som är godkänd och som KAN hästar??

Någon som vet.. det verkar vara en djungel....

:confused: :confused:

ska du bygga ut så att det blir en helt ny byggnad eller bygger du inne i en befintlig byggnad?

om kommunen anser att manerkn inte klara av utbyggnaden kan du får riva den nya delen om du inte fått tillstånd.. tyvärr..

du får la se till att göra stalldelen så rätt som möjligt så ska inte kontrollanten ha några invändningar..

ofta kan de flesta arkitektfirmor erbjuda en arkitekt som är bra på stallar, alternativt om du frågar hos en byggfirma, dom brukar kunna det mesta..

själv har jag tänkt i dom banorna, tänk att gå byggnadsingenjör(som jag nu ska göra) och sedan hippologen.. vilken enrom tillgång för hästsverige man blir då.. ;) ridsportsarkitekt, eller vad ska man kalla sig? :confused: :D
 
Har just nu en befintlig mini manege som är 13*27 och som är ca 5 meter hög. Skall ha öppen nock stall med luftningsluckor. kommer alltså att bygga inne i den nu befinltliga manegen. Boxarna kommer att vara 4*4 m samt 3*4 m.
 
Det är länsstyrelsen som gör förprövningar. Om det inte är gjort kan du nog förbjudas att ha djur i byggnaden. Om det är frågan om en jordbruksfastighet behöver du normalt sett inget byggnadstillstånd o därmed kan du inte bli tvungen att riva.
PL
 
Som det tidigare har sagts här måste ditt stall förprövas och det är Länsstyrelsen som gör det. Förprövning måste göras så snart du bygger till eller om och totalt har fler än 5 platser. Vad gäller bygglov måste du alltid ha det inom detaljplanelagt område. Är du utom detalplanelagt område och på en jordbruksfastighet klarar du dig utan bygglov men bara om du inte ändrar användningen av byggnaden. Dvs om du har ett kostall och bygger om till häststall behöver du för det mesta inte bygglov, stall som stall. Men, en manege som byggs om till stall kräver bygglov även på jordbruksfastighet. Mer om detta kan du läsa i PBL, Plan- och Bygglagen. Sedan rekommenderar jag dig att prata med kommunen så att du får klart besked om vad som gäller i just ditt fall. För att få sakkunnig hjälp rekommenderar jag dig att ta kontakt till exempel med Hushållningssällskapet. I de flesta län har de byggnadsrådgivare specialiserade på stallbyggnader. Fram till för ett par år sedan fanns det dessutom en sådan utbildning som ni efterlyser i svaren här, agronom med byggnadsteknisk utbildning. 4,5 år på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, världens bästa utbildning. Tyvärr finns den inte längre men i princip blev man specialist på byggnadsteknik för djurhållning och lantbruk. Många av Hushållningssällskapets byggnadsrådgivare har just denna utbildning (och även jag även om jag i dag arbetar med andra saker...) Lycka till med stallbygget! :)
 
Är du utom detalplanelagt område och på en jordbruksfastighet klarar du dig utan bygglov men bara om du inte ändrar användningen av byggnaden. Dvs om du har ett kostall och bygger om till häststall behöver du för det mesta inte bygglov, stall som stall. Men, en manege som byggs om till stall kräver bygglov även på jordbruksfastighet.
VA?

Var står det?
Och är det nytt?

Jag har alltid fått svaret att jag kan bygga vilka ekonomibyggnader jag behöver på min Jordbruksfastighet, och det UTAN bygglov.
Samt komplementbyggnader av olika slag, typ gäststugor, så länge de inte blir större än huvudbyggnaden.
Och så kan jag bygga ut huvudbyggnaden med 50% utan att fråga om lov.

Är det ändrat?
 
"om antalet hästplatser på fastigheten överstiger fyra "

Står det på Djurskyddsmyndighetens hemsida.
Det betyder 5 eller flera.
D.v.s. redan vid 5 platser.
 
Det är inte nytt att det krävs bygglov för ändrad användning på jordbruksfastighet. Lagstiftarna har gjort det så finurligt att du får bygga nya ekonomibyggnader utan bygglov men du får inte ändra användningen av en befintlig byggnad. Logiskt, eller hur? :confused: Läs PBL, Plan- och Bygglagen, den finns att hitta tex på Notisum . Där står exakt vad som gäller. Kommunen är dessutom skyldig att svara på vad som gäller i just ditt fall.
 
Efter att ha läst vad som gäller i PBL o i olika kommuners anvisningar är jag fortvarande ganska förvirrad hur regeln skall tolkas o tanken bakom den. Man får riva ett ridhus o bygga ett stall istället men inte bygga om ridhuset? Låter inte logiskt. Vad är väsentlig ändring av användningsområde, framgår knappast, rimligt skulle det bli om man med det menade att bygga om till något man inte fritt fick bygga upp dvs att det inte längre var en ekonomibyggnad. Vad har lagstiftarna tänkt sig? Skitdålig skrivning.
PL
 
Dom här svaren har jag fått när vi funderade på att bygga ut.

Jordbruk: Innan man bygger nytt stall, eller bygger om, för 5 eller fler hästar ska förprövning göras hos länsstyrelsen.

Icke jordbruk: Innan man bygger nytt stall, eller ändrar annan byggnad till stall, på fastighet som inte är jordbruksfastighet ska bygglov sökas hos samhälls-byggnadskontorets plan- och bygglovavdelning. Bygglov ska sökas oavsett antal hästar.

Tillstånd krävs även från den 1/1 2005 för den som yrkesmässigt eller i större omfattning håller, föder upp, upplåter eller säljer hästar, eller tar emot hästar för förvaring eller utfodring, eller använder hästar i ridskoleverksamhet:
# uppfödning av 4 eller fler hästar per år
# försäljning av 4 eller fler hästar per år av egen uppfödning o försäljning av 4 eller fler hästar per år från annans uppfödning
# förvaring eller utfodring av 4 eller fler hästar
# hållande av 10 eller fler hästar över 24 månaders ålder
 
Om man nu inte söker tillstånd enligt de nya reglerna som börjar gälla 2005 vad händer då? Kommer kommunens inspektörer åka ut i hela kommunen och kolla varenda ställe där de ser hästar?? Vet några stall där stallägaren, hyr ut boxar och står för fodringar och andra pass. Drivs helt "svart". Alltså har de inga som helst tillstånd. Hur ska kommunen upptäcka dessa stall??

/Lizzie
 
Hej

Ja, många kommuner gör faktiskt inspektioner för att förebygga djurhälsan och då tittar man även på om byggnaderna är förprövade. Djurskyddsinspektörerna har ju ett sammarbete med länsstyrelsen som är ansvarig för tillsynen.
Länsstyrelsen kan ju förbjuda djurhållaren att ha djur i byggnaden. Något att vara uppmärksam på om du är uppstallad hos någon. Och visst är det väl smart att förpröva och veta att byggnaden är godkänd för djuren med ventilation och brandskydd. Det är ju inte helt gratis att bygga heller och framför allt inte att göra om något senare. Ett synnerligt gott argument om man är stalluthyrare och veta att det är Ok när man får försmådda hyresgäster :devil:.

Ann


Hur det sedan fungerar rent skattemässigt är en annan sak om folk bedriver verksamhet svart. Har man verksamhet så ska det ju vara reg som näringsverksamhet
 
I princip skall kommunen hålla koll på alla djurhållare. Jag tror inte att många kommuner kommer jaga djurhållare särskilt energiskt för att kolla det här men det kan vara väldigt bra att ta till när det gäller dålig djurhållning som inte är tillräckligt dålig för att ge djurförbud.
PL
 
För att göra det hela om bygglov ännu mer förvirrat verkar det som om vissa kommuner tolkar det här strängare än andra. Jag vet faktiskt inte om det finns några rättsfall. Instämmer helt i att lagstiftarna inte verkar ha använt insidan av huvudet när de har skrivit det här.

Jag har nyligen byggt om en byggnad till häststall. Byggnaden är uppförd år 1900, radikalt ombyggd 1953 och har under åren 1900-1985 använts först som ko- och grisstall, sedan som enbart kostall och till sist enbart som grisstall. Från 1985 har byggnaden stått oanvänd. I min kommun lyckades jag få skriftligt på att jag inte behövde bygglov, men värt att notera är att det endast var eftersom det är en jordbruksfastighet och jag är aktiv lantbrukare. Då bedömde kommunen att omsättningen av min hästverksamhet var så liten i förhållande till mitt traditionella lantbruk med växtodling att inget bygglov behövdes. Det var på håret att jag klarade mig undan bygglov med andra ord, det kostar ju en rejäl slant att få det. Men, det är en extremt petig kommun.....
 
*lånar knapp i högen*

Kan någon förklara var "bygganmälan" sorterar i sammanhanget? Vad krävs för att det ska räcka med sådan? Någon som vet?
 
Jamen (med risk för att låta korkad :p) HUR ska kommunen kunna hålla koll på alla hästägare? Där jag bor finns det kusar i varje buske! De flesta har ju bara 2 hästar, men ett stall jag tänker på, där bygger ägaren om och till precis som han själv vill. Det är inte snack om någon förprövning där inte. Vill ägaren ha in fler hästar så bygger h*n bara till ett par boxar. Alltså djuren far inte illa på nåt sätt, men normen för takhöjd och boxstorlek uppfylls inte, ventilationen är inte den bästa och hur h*n fixar med elen törs jag inte tänka på... :crazy: Hur dygnhöger ser ut ska vi inte ens nämna, det är inte snack om någon platta där inte...

Jag menar - hur får kommunen upp ögonen för en sådan stallägare??

/Lizzie
 
Bygganmälan räcker i vissa fall när det inte krävs bygglov men kommunen ändå vill "hålla koll". Jag har faktiskt aldrig varit med om bygganmälan i stallsammanhang, men däremot tex vid ett takbyte från vass till tegel på en liten kontorsbyggnad på en lantbruksfastighet.
 
Svar till:

Jag menar - hur får kommunen upp ögonen för en sådan stallägare??

Slå en pling till djurskyddinspektören!!!!

Även om djuren inte är vanvårdade så är djurskyddsinsp. skyldig att komma ut och kolla, oavsett hur många hästar en person har. Ofta hinner de dock inte kolla häststall, men om de får tips, ex att gödselstacken ligger dumt, eller staketen är olämpliga eller liknande, så brukar just den gården komma upp på listan.

Det behöver inte vara vanvård för att man ska kunna ringa djurskyddet!!!! Det finn massor av regler runt djurhållningen som oxå ska följas, även om djuren mår bra!!!

Och glöm inte att du alltid kan ringa anonymt till djurskyddsinspektören!!!
 
Sv: Re: Kontroll av stall vid tillbyggnad...

Om man har hästar så har man anmälningsplikt, har jag för mig. Däremot är det antagligen inte alla som meddelar sin kommuns djurskyddsinspektör.
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Ja, nu är det dags att höra om det finns någon här som har erfarenhet av att hyra/äga stall och vad man egentligen ska tänka på. Detta...
Svar
8
· Visningar
2 859
Senast: Pudlan
·
Äldre Hej! Moderator får gärna flytta tråden om den inte passar här. Vet inte vart jag ska placera den då tråden handlar om hästar, hundar...
5 6 7
Svar
131
· Visningar
12 833
S
Anläggning Till hösten måste jag flytta min häst, jag jobbar just nu som hästskötare och just nu är hon med där jag jobbar men pga att jag tänkt...
Svar
3
· Visningar
2 526
Senast: moonstruck
·
S
Ekonomi & Juridik Jag jobbar som hästskötare och varit yrkesverksam i ca 3 år nu. Till hösten ska jag dock börja plugga och även flytta härifrån. Jag har...
Svar
3
· Visningar
1 253

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp