MissFideli
Trådstartare
@MissFideli
Men du, man får inte elda upp gamla träkyrkor och kulturbyggnader bara för att det brinner så häftigt
Jag är historieintresserad, så gamla byggnader klarar sig
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
@MissFideli
Men du, man får inte elda upp gamla träkyrkor och kulturbyggnader bara för att det brinner så häftigt
När jag letade hus - efter att ha insett att lägenhet inte var nåt för mig - var ett av grundkraven att det skulle finnas vedspis.Förstår dig; jag älskar min vedspis också.
Kaminfläkt är toppen, Jula har för 299 just nuBra tips! Min värme är ihopkopplad med hyresvärdens hus, så jag har imte riktigt bestämt mig för behovet. Men kanske bara för att
Kaminfläkt är toppen, Jula har för 299 just nu
Förstår inte riktigt vad poängen hade varit med det. Vem är det som säger det i artikeln?Apropå eldning helt generellt så hade DN en artikel idag, där de oroar sig för ökade utsläpp från vedeldning pga elpriserna. Där stod det bland annat:
Lagom är alltid svårt. Men man brukar säga max två timmar. Du tänder upp, sedan fyller du på med ett eller ett och halvt vedinlägg. Därefter ska eldstaden vila. Här brukar man prata om interimeldning. När du eldat i två timmar så ska eldstaden vila i två timmar, sedan kan du elda igen.
Jag försöker elda väldigt försiktigt men kan väl inte säga att jag har hört/läst att man bara bör elda 2 timmar i taget. Är det så ?
Råd från en sotare. Om man eldar längre tid än så innebär det tydligen brandfara pga: Om du hela tiden tillför ny energi så ackumuleras det värme i och runt skorstenen och temperaturen bara stiger och stiger.Förstår inte riktigt vad poängen hade varit med det. Vem är det som säger det i artikeln?
Låst artikel. Men hela poängen är väl att det ska bli varmt? Jag känner att jag behöver mer ingående förklaringar, haha.Råd från en sotare. Om man eldar längre tid än så innebär det tydligen brandfara pga: Om du hela tiden tillför ny energi så ackumuleras det värme i och runt skorstenen och temperaturen bara stiger och stiger.
Hela artikeln:
https://www.dn.se/sverige/forskare-foljer-vedeldningsboomen-kan-ge-samre-luft/
Jo, jag vet att artikeln är låst om man inte är prenumerant. Den handlar om farorna av vedeldning, och fokuserar väl mest kring utsläppen, som t.ex.Låst artikel. Men hela poängen är väl att det ska bli varmt? Jag känner att jag behöver mer ingående förklaringar, haha.
Ja alltså, jag argumenterar inte emot dig, jag är bara nyfiken på det mer ingående, för nyfikenhetens skullJo, jag vet att artikeln är låst om man inte är prenumerant. Den handlar om farorna av vedeldning, och fokuserar väl mest kring utsläppen, som t.ex.
Enligt Naturvårdsverket beräknas luftföroreningar från vedeldning bidra till ungefär 1 000 förtida dödsfall per år i Sverige. Dessutom påverkas klimatet. Vedeldning sprider sot till Arktis som snabbar på smältningen av isarna.
Men det finns också med en liten faktadel kring hur man ska göra för att elda så säkert som möjligt och det är där det står om att elda 2 timmar, låta vila 2 timmar, elda 2 timmar, osv för att inte överhetta skorsten, osv. Och jag tänker en del på detta redan, för när vi har brandskyddsinspektion brukar vi få anmärkning (alltså inget vi ska åtgärda) på bjälklager som ligger väl nära skorstenen. De vill man ju verkligen inte riskera att sätta fyr på....
Fast bara för att något gjordes förr så är det ju inte nödvändigtvis bra.Jag pratade med min hyresvärd om just de korta perioderna, han tyckte det lät helkonstigt. Hur fick man då värme i husen förr, tyckte han. Han visste ingen som höll på så, alla han känner eldar hela tiden. Utöver nattetid då, då hinner det ju svalna.
Jag ska fråga om jag kan få vara med när sotaren kommer nästa gång, så kan jag hålla förhör om eldning
Nej, jag förstod det . De råd jag tycker mig ha sett på sistone är ungefär så här (det var därför jag reagerade på 2 timmar - det lät väldigt kort):Ja alltså, jag argumenterar inte emot dig, jag är bara nyfiken på det mer ingående, för nyfikenhetens skull
Fast bara för att något gjordes förr så är det ju inte nödvändigtvis bra.
Det beror alldeles på vad du har för eldstad och skorsten hur det är lämpligt att elda. Utgå ifrån hur din anläggning är avsedd att fungera och använd den på ett sätt som passar dess konstruktion.Apropå eldning helt generellt så hade DN en artikel idag, där de oroar sig för ökade utsläpp från vedeldning pga elpriserna. Där stod det bland annat:
Lagom är alltid svårt. Men man brukar säga max två timmar. Du tänder upp, sedan fyller du på med ett eller ett och halvt vedinlägg. Därefter ska eldstaden vila. Här brukar man prata om interimeldning. När du eldat i två timmar så ska eldstaden vila i två timmar, sedan kan du elda igen.
Jag försöker elda väldigt försiktigt men kan väl inte säga att jag har hört/läst att man bara bör elda 2 timmar i taget. Är det så ?
Eftersom jag inte är någon expert på eldning så kommer jag nog att hålla mig till att vara försiktig även i fortsättningen, speciellt som jag vet att vi har bjälklager som ligger lite nära skorstenen. Undrar hur många som vet exakt vad deras skorsten och eldstad klarar?Det beror alldeles på vad du har för eldstad och skorsten hur det är lämpligt att elda. Utgå ifrån hur din anläggning är avsedd att fungera och använd den på ett sätt som passar dess konstruktion.
Men det går ju helt sjukt enorma mängder ved om man eldar hela tiden? Varför eldar man hela tiden?Jag pratade med min hyresvärd om just de korta perioderna, han tyckte det lät helkonstigt. Hur fick man då värme i husen förr, tyckte han. Han visste ingen som höll på så, alla han känner eldar hela tiden. Utöver nattetid då, då hinner det ju svalna.
Jag ska fråga om jag kan få vara med när sotaren kommer nästa gång, så kan jag hålla förhör om eldning
För att det inte blir varmt annars? Ineffektiv eldstad, dålig ved, dålig isolering, för mycket fönster, dåligt luftflöde etcetc.Men det går ju helt sjukt enorma mängder ved om man eldar hela tiden? Varför eldar man hela tiden?