Alltså i "gamla hus på landet" med vedspis och kakelugnar/rörspisar och självdragsventilation, så är hela grejen med eldandet att värma upp massan i i kakelugnen och skorstensstocken, så att det hela fungerar som värmemagasin för hela huset.Nej, jag förstod det . De råd jag tycker mig ha sett på sistone är ungefär så här (det var därför jag reagerade på 2 timmar - det lät väldigt kort):
Elda aldrig mer än 2–3 kilo ved per timme i din lokaleldstad och inte längre än 3-4 timmar i sträck. Låt eldstaden svalna lika länge som du eldat innan du börjar elda igen.
https://www.storstockholm.brand.se/kunskapsartiklar/elda-ratt-i-din-eldstad/#:~:text=Elda aldrig mer än 2,innan du börjar elda igen.
Ungefär så här har jag gjort nu i höst. Jag börjar elda på eftermiddagen och matar kaminen i ett fåtal timmar. Sedan får den dö ut, och då håller den ju värmen i rätt många timmar till. Det funkar ju bra än så länge när det inte är speciellt kallt ute.
Kakelugn/rörspis är väldigt "vedeffektivt", det går åt relativt lite ved för att få till mycket värme, medan vedspisen i gjutjärn svalnar relativt fort.
Eldar man rätt, relativt den sorts eldstad och skorsten man har, kan man värma hela huset med sina eldstäder.
Men, det är ett rejält jobb att göra det, och det kan vara rätt utkylt på morgonen.