Matildahavren innehåller mycket riktigt något mer fett än andra sorter, men har inte i studier visat sig överlägsen vanlig havre.
Smältbarheten i tunntarmen är högre för havre än för korn. Risken med höga krongivor är alltså att man får overload av lättsmälta kolhydrater i grovtarmen, med förändringar i mikrofloran och förskjutningar i fettsyrasammansättningen till följd.
Angående havreheta hästar finns inte någon undersökning som visat på om fenomenet alls finns elelr vad det i sådana fall skulle bero på. En teori är att serotoninhalterna skulle stiga och påverka hästens sinne, dock är fortfarande den mest troliga teorin att man får för mkt energi - detta är giltigt för vilken foderstat som helst, havre eller ej. Energityp!?
Att blint lita på en specifik fodertillverkares rekommendationer tycker jag är ganska okritiskt. Bättre att kolla upp relevant forskning inom området.
Återigen - vadå för slagg!?
Smältbarheten i tunntarmen är högre för havre än för korn. Risken med höga krongivor är alltså att man får overload av lättsmälta kolhydrater i grovtarmen, med förändringar i mikrofloran och förskjutningar i fettsyrasammansättningen till följd.
Angående havreheta hästar finns inte någon undersökning som visat på om fenomenet alls finns elelr vad det i sådana fall skulle bero på. En teori är att serotoninhalterna skulle stiga och påverka hästens sinne, dock är fortfarande den mest troliga teorin att man får för mkt energi - detta är giltigt för vilken foderstat som helst, havre eller ej. Energityp!?
Att blint lita på en specifik fodertillverkares rekommendationer tycker jag är ganska okritiskt. Bättre att kolla upp relevant forskning inom området.
Återigen - vadå för slagg!?