Av kikärter så kan man ju göra Hummus som ngn annan tipsade om. Jag brukar göra på kikärtor, olivolja, vitlök, citron och en aning cayennepeppar eller tabasco.
Fick en gång på en lunchrestaturant i Baskien en lika enkel som fantastiskt god soppa/gryta på kikärtor och en chorizo-liknande korv till förrätt.
Har gjort den hemma så här:
- Koka kikärtor (blötlägg över natten, byt vatten, koka 15 minuter, byt gärna vatten igen och koka klart sedan 30-40 minuter till). Har man en tryckkokare ( hur kan man klara sig utan?) går det mycket fortare.
- Skiva och fräs korven i olivolja tillsammans med hackad lök så löken blir genomskinlig.
- Blanda i kikärtorna och ha på lite vatten så att det får "koka ihop" några minuter och blir en lagom soppa/gryta. Om korven är smakrik (stark) och innehåller mycket paprika så blir det en fantastisk buljong.
- Vill man kan man ha i lite färsk paprika också.
Korven ska vara av den lite grövre och "lösare" sorten med skal av
tarm. Går även bra med rå korv (som alltså inte kan ätas som den är) eller en paprikarik salami som inte är så kompakt (jag har köpt korv i Ungern som fungerat utmärkt). Är egentligen otroligt enkel rätt att göra. Bara man kommer ihåg att blötlägga kikärtorna
. Vill man ha snabbmiddag kan man koka en stor mängd kikärter och ha i kylen eller frysen. Sedan tar det max tio minuter att ha middagen på bordet.
I Baskien fick jag en flaska (ja faktiskt!) rosévin från Rioja till, så det kan man kombinera med om man vill förgylla lite. Kan tillägga att det var 35 grader varmt när jag serverades denna soppgryta. Den var riktigt bra med den heta korven, heta luften, milda kikärterna och svala vinet. Vad som serverades till huvudrätt minns jag inte ens, men korv- och kikärtssoppan/grytan glömmer jag aldrig!
Dagens överkurs är att göra falaffel på kikärtorna. Men något godare än hemgjorda falaffel finns inte. Varför inte ställa till med fest och impa på vännerna?