@Migo råkade trilla över sheepdog trials. Sorry om det är lite OT, men är det såhär det går till i Sverige också?
Fascinerande hur hunden vet precis hur den ska göra. Hur mycket är träning och hur mycket avlat? Har Sverige också ett landslag?!?
Tävlar man internationellt? Synd att inte svtplay eller 24 kunde sända något i Sverige.
Jajamensan, vi har tagit väldigt mycket från ISDS(international sheepdog society) regelverk när vi har gjort vårt här i sverige.
Tävlingar körs på 4-6 djur och består av:
Hämt, som består av tre delmoment: Utgång, upptag och framdrivning. Utgången är hundens väg från föraren till fåren, upptaget är hur den startar djuren och framdrivningen är fårens väg till föraren. På IK2 är hämtet minst 250 meter fågelvägen från förare till får(hunden skickas från en bestämd plats på fältet för att på egen hand hämta djuren till föraren med så få kommandon som möjligt. Den ska inte störa djuren för än den är på andra sidan flocken, djuren ska starta rakt mot föraren.)
Drivning: Hunden ska driva djuren på en rak linje fram till en 7 meter bred öppning mellan två fritt stående grindar. Djuren ska sen svängas och drivas på rak linje till ytterligare ett grindpar. Därefter ska djuren drivas i rak linje till närarbetesmomentet. Drivningen ska vara minst 300 meter.
Delning: Fåren ska drivas in i en markerad ring på marken med diameter på 36 meter. Där skall föraren möta upp djuren och med hjälp av hunden dela ifrån och hålla 2 av djuren från resten av gruppen. När hunden har visat god kontroll över djuren skall de återsamlas i ringen. Ibland är det märkt vilka två djur man ska dela av.
Fålla: Djuren skall drivas i rak linje från samlingspunkten till fållan. Föraren står på en sida och håller i grinden och arbetar tillsammans med hunden för att få in djuren.
Singel: Fåren tas i rak linje från fållan tillbaka till delningsringen. Där skall hunden dela av ett djur och visa kontroll.
Domaren sätter en maxtid, men det finns ingen idealtid och man tjänar inte på att genomföra banan på kortast tid.
Klassen på filmen kallas Open i UK, här i Sverige kallas motsvarigheten Ik2. (internationell klass 2). När du tävlar i Ik2 och placerar dig på topp 10 så får du SM-poäng, vilka sen kan ge dig möjlighet att starta på kvarts-SM. Går det bra där går du vidare till SM och får landslagspoäng. Vi har även en cup som ger landslagspoäng till finalisterna. Det finns ett landslag, ett unghundslandslag och ett landslag för young handlers, samt ett landslag för nöttävlingar. Landslagen tävlar i nordic nursery (unghundar), nordiska mästerskapen samt CSC (continental sheepdog championship, typ em).
---
Hunden kan "språket" med fåren från start, det är det vi avlar på! Man pratar om djurkänsla, förutseende och balans bland annat, vilket handlar om hur hundindividen förstår sig på djuren, hur bra den är på att vara på "exakt rätt plats" och hur god känsla den har för att hålla flockens rörelse rak. Allt det och mycket mer är medfött, men går så klart att förstärka och/eller förstöra med träning. Mestadels går träningen ut på att hjälpa hunden att lära sig självbehärskning, klara av att ha fullt fokus på djuren och lyssna på sin känsla - samtidigt som den ska agera på kommando som kan gå tvärt emot känslan ibland.