kandarstång

Breccia_

Trådstartare
min pålle har precis börjat gå på kandar o är jätteduktig men ibland flipprar han väldigt mycket med betten och jag funderar på om en rak stång skulle vara bättre/snällare?
vad har ni börjat med för stång när ni introducerat kandaret för hästen?
 
Sv: kandarstång

Jag gjorde med kandaret som med bettet, i början spänner jag det lite högre än vad det ska vara, typ ett hål, bara för att dom inte ska lära sig att fibbla med betten. Det blir så lätt en ovana som är svårare att få bort.
I början red jag mycket på lugna ute turer för att hästen skulle sakta men säker få lära sig hur det känndes med kandaret i munnen. När det sen blev dags för "riktig ridning" tog det oxå ett tag innan hon helt och fullt accepterat allt järnskrot i munnen. Ska man nu bedömma detta i tid(jag red ca 1 ggr/vecka i början)så har det tagit nästan ett halvår tills hon accepterat kandaret helt och fullt.
 
Sv: kandarstång

min pålle har fått skritta ut några gånger på det, första gången gick det bra förutom att han mitt i skritturen stannade och rå-skakade på huvuet sen gick det bra. sen har det gått bra.
red ju då i ridhuset igår och han verkar ju helt klart acceptera det men när jag försökte lossa till höger (bådas svåra varv så att säga) så flipprade han emot, min tanke är att det kanske tar för mycket så han blir lite ställd av det. har en stång med tungfrihet och då kanske en rak stång skulle vara att föredra?
han är absolut inte flipprig hela tiden, utan mer när jag försökte ta igenom honom lite mer till höger (jag har svårt att vara rörlig i höger hand och drar den gärna mot manken).
i vänster gick det jättebra och när han väl kom loss i båda sidorna var han jättefin.
dessutom verkade han reagera väldigt positivt på kandaret öht, redan från början hade han rygg och bakben med riktigt ordenligt (vilket resulterade i en ganska trött häst på slutet) vilket han kan vara lite knixig med annars, han kan gå i jättefin "GP-form" och helt utan rygg o bara flaxa med frambenen.

oj vad jag flummade ut, men det är ju min tråd så jaja :p
 
Sv: kandarstång

Dels tror jag att han skulle behöva en lite längre invänjnings tid. Man brukar som regel introducera det under ett halvårs tid innan man börjar träna på det. Åteminstone gjorde man det förr. Jag vet inte om det skyndas på mer idag men det kan lätt bli till nackdel. Men sen framförallt så tror jag att mkt av problemet kan ligga hos dig själv! Det gäller att vara otroligt lätt och fin i handen när man rider på kandar! Akta dig noga för att ta några stora eller ledande tygeltag med kandaret! Se till att han är genomriden på träns innan du sätter på kandar så att du inte behöver mer än rida finlir på kandaret. Skulle problem ändå uppstå i början av passet så släpp hellre stångtygeln och rid enbart på bridongen medans du rider "lite grövre". När du åter rider på kandaret så ska du vara mkt stilla, mjuk och fin i handen! Kontroller också så att du inte spännt kedjan alltför hårt så att han därför blir orolig i munnen när du tar i tygeln.

Men som sagt, jag tror mest det handlar om allmänt skramlande med bettet och bästa medicinen brukar vara att kontrollera så att betten sitter på rätt höjd och sedan ge längre invänjningstid innan du börjar träna på det igen! Och att komma ihåg att vara fin i tyglarna!
 
Sv: kandarstång

Jag har ridit på kandar innan, anledningen att jag inte kunde ut i skogen nu är att det är så blött + halt och han går bara tåbroddad + inga snösulor så vädret sätter minst sagt upp lite hinder för oss så att säga.
Har så gott som aldrig ridit något på stångtygeln, den har bara varit där både på förra och nuvarande hästen för att den ska det.
Har kollat med min tränare hur hon tkr att kandaret sitter, det jag mest är nyfiken på är som sagt hurvida en rak stång är snällare/mildare än en stång med tungfrihet...
 
Sv: kandarstång

Men kan du inte vänta lite då innan du kandartränar? Eller är det bråttom inför ngn tävling?

Det var din beskrivning av att "ta igenom" och "lossa till höger" som fick varningsklockan att ringa i mitt huvud. Men vet du själv att du inte tar för mkt i tyglarna vid kandar-ridningen så är det bra. Men även om du inte håller för hårt i stången så finns den där i munnen och en ovan häst kan tycka det är obehagligt när det tas i tygeln, oavsett om du har rätt längd på stångtygeln eller ej.

Och rent generellt så brukar det kunna vara så att man funderar på problemen från enbart ett håll och därför ville jag göra dig uppmärksam på även ett annat håll! Därmed inte sagt att det är svaret på ditt problem. Utan bara tänkt som en tankeställare om du inte funderat på det innan. Är handen för grov så hjälper det inte vilket bett du byter till.

Hurvida den raka stången uppfattas som mildare beror mkt från häst till häst. De hästar jag haft på stång har inte trivts bättre på rak än med tungfrihet. Däremot så finns det ju mga som tycker bättre om den raka.
Däremot så blev min valack fibblig på ett för tjockt stångbett! Jag köpte ett från Hööks för att jag ville ha ett i mässing (hittade inget annat då) och det var inte så himla mkt tjockare än den gamla stången, men det gick inte alls! Jag red på det i 20 min. sen kasserade jag det och bytte tillbaka till det gamla som han stortrivs med. Så det kan kanske också vara ngt att tänka på? Vad är det för märke på din stång?
 
Sv: kandarstång

jag tar det korta svaret nu.

ja, fibblingen till höger beror antagligen för mig, det är jag medveten om. men det är inte för att jag rör runt med grova händer eller tar stora, ledande tygeltag på kandaret. tror snarare det beror på min låsning i höger axel, det blir spänning mot svaghet som utgör ytterligare en spänning.

varför inte börja med kandar? tränare tycker det är lagom i tiden och jag oxå, tydligen gillar han det oxå efter vad jag uppfattade igår.

frågan kvarstår om rak stång är snällare än en stång med tungfrihet, om vi bortser från att alla hästar tycker om olika saker.
min häst går t.ex. bara dressyr på tredelat mässing, han vägrar gå på andra bett. i skogen har han ett rostfritt o.s.v. han är väldigt petig.

stången är antingen en globus eller olympic, vart osäker nu när jag tänkte efter, har två men bara en i stallet o en hos utlånade hästen, så antingen eller. ponnyns gamla stång.
 
Sv: kandarstång

Jo, det är väl klart att du ska börja med kandar!! Speciellt om det ligger rätt i utbildningen. Jag är absolut inte emot det på ngt sätt! Tvärtom! Jag bara undrade varför det var bråttom att börja träna på det? Börjar de tjafsa med betten för att man går för fort fram så kan det vara svårt att bryta mönstret. Så det var bara av omtanke som jag tyckte att det är bättre att ge hästen lite längre tillvänjning. Eller rättare sagt, det enklaste sättet att bli av med problemet. Det är brukligt att ge dem ganska lång invänjningstid innan man börjar träna med det. Så det var ingen kritik mot att du ska börja använda det. Utan mer en stilla undran...

Och för att förtydliga mig: Det finns ingen generell regel för vilket som är snällast eftersom alla hästmunnar är olika. De allra flesta hästar tycker bäst om en stång med normal tungfrihet. Vissa hästar kan däremot tycka att det trycker för mkt mot tungan och kan bli oroliga i munnen av den anledningen. Då kan det vara idé att prova en stång med högre tungfrihet. De raka stångarna påstår vissa ska vara mildare vilket jag inte håller med om. Men det kan ju ändå vara värt att prova eftersom som sagt de flesta hästar reagerar olika. Kanske är det lösningen för er, vad vet jag...
Men framförallt är det ju längden på skänklarna samt förhållandet i längden mellan över- och underskänkel som avgör om bettet skall anses som milt eller skarpt. Tungfriheten är mera från häst till häst.

Fast egentligen är väl svaret överflödigt eftersom att du vet att fibblingen troligtvis beror på dig och du vet att alla hästar tycker om olika bett...;) Se där, då visste du ju redan svaret från början!
 
Sv: kandarstång

Glömde säga, att om det nu är Globus eller Olympic som du har så är det säkert en välutformad stång. Men är det rätt storlek då? Har du kollat så att inte överskänklarna trycker för hårt mot mungiporna? Det gillar de inte....
 
Sv: kandarstång

Jag förstår dig, absolut! :) Inget med det, har inte menat att låta irriterad eller så om du uppfattat det så, jag bad ju om råd och jag har fått jättebra sådana :bow:

Jag tränar inte på kandaret, min tränare och jag kom fram till att lite lull i skogen, kanske nån gång på bana/i ridhus, för att se hur han reagerar nog är bäst. Vi gör bara basic-grejjer mest då och dom funkar finfint. Övergångar, igångsättningar, halter, skänkelvikningar o.s.v., bara basic m.a.o. Dessutom är det bra för honom att lära honom gå i skogen nu när han blir så *host* gammal :angel:

Min tanke är att ta fram kandaret då och då, om jag skrittar eller rider ut, vi hamnade i ridhuset p.g.a. dåligt väder/väglag. För det mesta får han jobba på sitt tredelade som han älskar så mycket.

Tänkte fråga en tjej i stallet om jag får låna hennes raka stång nästa gång, kan ju iaf vara värt ett försök.

Stången sitter enligt min tränare bra i munnen, han är dessutom väldigt känslig och får lätt små "skavsår" om bett inte sitter bra men det här gick över förväntan! Det var väldigt skönt att han inte började blöda av det.
Tror inte heller att det är fel på själva stången, tänkte mest underlätta och göra det trevligare mot honom, bäst att hålla sig på god kant med honom så att säga ;)
 
Sv: kandarstång

:banana:

Kan du inte lägga in lite bilder sen när ni har blivit varma i kläderna? Din lilla pålle är nämligen en av de (få) hästar här på Buke som jag är lite sugen på! Dvs jag tror han kan bli riktigt läcker.. :love: Men mest beror det nog på at han påminner så mkt om mitt sto ;)
 
Sv: kandarstång

Absolut, om du påminner mig fram tills juni någon gång ska det absolut kunna bli lite bilder ;) :p
Tack, jag tycker själv väldigt bra om honom och hoppas han får en ljus framtid hur den än blir :)
 
Sv: kandarstång

Jag hade en stång med extra korta skänklar samt normalstor tungfrihet i början. Min häst gillade det dock aldrig helt, det var inte förän jag böt till en stång med rörliga skänklar som hon började gå riktigt bra på kandaret.
 
Sv: kandarstång

Rörliga skänklar har jag också funderat lite på, mest är jag nyfiken på hur det fungerar? Borde inte själva stång-"effekten" försvinna eftersom dom är just rörliga? Jag är jättenyfiken, tror jag läst det någonstans men jag har glömt.
 
Sv: kandarstång

när han går som folk och jag inte knixar med min högra axel så visst ;)
men vi ska nog lyckas med några träningsbilder snart igen o i vår blir det tävlingsbilder :)
 
Sv: kandarstång

Om det är globus stång så är deras tungfrihet väldigt bred (läs: för bred) o då "trillar" den ner över tungan ändå....... Är det en tung stång? Många hästar trivs bra med tunga, välbalanserade stänger eftersom det blir stabilt.......

Bara en tanke...........:smirk:
 
Sv: kandarstång

jag kollade och det var en olympic jag har i stallet nu, den andra är hos den utlånade hästen och det är en globus som han trivs med men han är inte på långa vägar lika kinkig som "hemmahästen" ;)
nu har jag dock fått möjlighet att låna en stång som inte har lika "brant" tungfrihet som min olympic (syntes väldigt tydligt när man la dom brevid varandra) så jag väntar med spänning :) dessutom var den jag får låna mycket lättare och ½ cm längre vilket kanske kan göra skillnad.
 
Sv: kandarstång

Jo, det stämmer att stångeffekten försvinner litegrann vilket jag ser som en fördel på den hästen då hon är väldigt känslig i sin mun & helst inte tar stöd. En vanlig stång blir helt enkelt för mkt för henne, även om jag håller lätt i den. Hon har alltid tävlats hoppning t.ex. på vanligt tränsbett & aldrig varit stark.

Sen är den stången jag har väldigt smal oxå vilket är bra för min häst som har liten munhåla.
 
Sv: kandarstång

Aha, nu har jag fått ett bättre hum om den stången, tack :bow:
Längre fram kanske jag får möjlighet att prova en sådan på honom, vore intressant o se hur han reagerade på den sen när han är lite mer "färdig" så att säga, än är han ju hyffsat grön.
Men som sagt, har fått låna en stång med mindre "brant" tungfrihet som jag tror kommer passa bättre :) Han har bred, stor o grov mun min diva.
 

Liknande trådar

Ridning @the_connemara jag upplever att det är bättre på buke än på resten av SoMe men tendenser finns här också. All dressyr är djurplågeri...
2 3
Svar
46
· Visningar
2 370
Senast: tuaphua
·
Hundhälsa Jag flyttade tillbaka från Storbritannien till Sverige i Oktober i år, och tog då med mig mina två hundar: 1 okastrerad hane, border...
Svar
5
· Visningar
1 073
Hästmänniskan hejhej, ursäkta för mycket text 🥲Jag har precis tagit studenten och ska flytta ganska långt bort i början på nästa år. Ponnyn som jag...
Svar
8
· Visningar
850
Avel Det här är bara spekulationer för kanske 10 år in i framtiden, men vilka hästraser har större chans för att ha mjukare gångarter att...
2
Svar
21
· Visningar
1 524
Senast: Raderad medlem 149793
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Stora shoppingtråden III
  • Dressyrsnack nummer 18
  • Hård nacke

Omröstningar

Tillbaka
Upp