Jag är inte heller säker på att vården är jämlik. Eller rättare sagt, jag är ganska säker på att den är ojämlik. Ofta till kvinnors nackdel (t.ex. för att det forskas mer på män, både historiskt och i nutid) men ibland också till mäns nackdel.
Enligt en granskning som Riksrevisionen gjorde i år sjukskrevs kvinnor 30 % oftare än män, trots att deras nedsatta arbetsförmåga bedömdes vara likvärdig. Skillnaden förklaras inte av att kvinnorna hade sämre hälsa eller andra yrken än männen, utan Riksrevisionen betecknar den som "delvis osaklig". Länk till originalrapporten här. Det är dock svårt att säga om kvinnorna bör vara sjukskrivna mindre eller männen mer - men att deras behov av sjukskrivning bedöms olika trots samma diagnos och hälsotillstånd står klart.
Eller också kämpar kvinnorna mer för att få rätt i vården. Det finns otaliga trådar här på forumet till exempel, om vilket hopplöst härke det är att hitta rätt (och få rätt) när man vill ha hjälp. Jag är hyfsat övertygad om att det är lika för alla.
Att det sedan finns stora problem med mansrollen som gör att männen kanske inte känner att de har rätt till hjälp kan kvinnor inte göra mycket åt, utöver att inte förstärka den själva. Det är, igen, män som måste göra det okej för män att söka vård.
Jag vet inte hur andra känner, men jag är rätt trött.