Kan sparande minska klasskillnaderna?

För att få ett bra sparande över tid krävs inte så stora insättningar per månad. Det som är avgörande är tiden du sparar samt ränta på ränta. Om vi tex tar börsen så har den i snitt gått upp 11% per år. sparar du 100kr/ månad ger detta drygt 79.000kr på 20år, 239.000kr på 30år och 681.000kr på 40år. (Trevligt tillskott till pensionen kanske? :))

Sparar du istället 250kr i månaden blir det 197.000kr på 20år, 597.000kr på 30år och 1.700.000kr på 40år.
500kr i månaden ger 394.000kr på 20år, 1.193.000kr på 30år och 3.400.000kr på 40år.

Och så vidare.

Om vi undantar de som verkligen måste vända på slantarna ur ekvationen (inte de som bara är dåliga på ekonomi och hellre lägger pengarna på skit) så kan ganska många åtminstone se till så att de slipper vara fattiga när de går i pension. En hel del kan t om gå i pension tidigare, trappa ner i arbetstid eller våga starta eget längre fram.

Jag menar att många kan spara sig till en bättre framtid och att om dessa gör det så frigör det resurser/ arbetstillfällen mm till de som inte kan :)
Och sedan kraschar börsen dagen innan du ska ta ut pengarna och halverar värdet. Eller så satsar man på fel aktier/fonder och har mindre än då man började.

Ledsen men aktier/fonder är spekulation inte garanterad avkastning.

Och penningvärdet förändras på 40 år, det är inte så att 500.000 idag är värt 500.000 om 40 år.
 
Senast ändrad:
Du verkar ha lite brist i dina kunskaper du med..
Åh herreminje hörrudu. Det kom ju verkligen från rätt person.

1. Jag skiter i hur du tycker att den där personen ska spara sina pengar. Jag försökte förklara för dig, som uppenbart helt saknar insikt, i hur det kan kännas när man är fattig. När man knappt har några marginaler och hur tröstlöst det kan kännas. Hur det skulle kännas om nån sa "om 20 år med det här levernet och sparandet har du MINST 24 000 kronor! Det du! Om du, vid sidan av ditt tunga jobb och tunga liv och kämpiga jävla vardag, dessutom sätter dig in i AKTIER kan du få ÄNNU mer än dessa FANTASTISKA 24 000 kronor" till en.

2. Jag tycker att det är fantastiskt att du, som satsar på att bli ekonomiskt oberoende, som varit höginkomstagare, sitter och pratar om hur himla KUL nöjen som finns som är gratis. No shit Sherlock. Kan ju vara så dock att när man är fattig och knappt har nåt så är det liksom inte gratisnöjen man går runt och dagdrömmer om utan andra saker. Typ som att medelkassen kan blogga om sina loppisfynd men den som går på soc bara tycker loppis känns jättetufft. Förstår du inte skillnaden mellan att VÄLJA gratisnöjen och inte ha några andra val kan jag inte förklara det för dig.

3. Jag tycker verkligen att du borde läsa någon bra samhällsvetenskaplig bok vid sidan av allt aktiegooglande du gör. Det kan vara väldigt utvecklande att lära sig mer om hur strukturer och samhälleliga mekanismer påverkar oss i våra liv.
 
se mitt tidigare inlägg om sparande över tid.

För den som har råd att spara 5.000kr i månaden (vilket jag tycker är mycket pengar) så landar vi på en summa om 3.936.000kr på 20år, 11.933.000kr på 30år och 34.000.000kr på 40år.

Det är ofantligt mycket pengar
Om 40 år och 4 börskrascher kanske de reella värdet är långt lägre än vad du tror. Din optimism om utvecklingen är inte realistisk för fem öre och inflation tycks du inte ha hört talas om. Och man kanske inte ens lever och så har man varit "fattig" och inte kunnat unna sig något under halva livet.
34 miljoner låter mycket, men säg att inflationen äter upp 75% och börsutvecklingen blir hälften så stor (även det optimistiskt). Det blir inte mycket över då för att inte ha unnat sig något utan ha sparat allt.
 
Och tydligen måste jag skriva ut det stort för ni verkar vara en del som missar det jag skriver JAG PRATAR INTE OM DE SOM FAKTISKT MÅSTE VÄNDA PÅKRONORNA FÖR ATT FÅ DET ATT GÅ IHOP! JAG PRATAR OM DE SOM SPENDERAR SINA PENGAR FEL PGA OMEDVETENHET, DÅLIG KUNSKAP MM

Kan vi lyfta ovanstående grupp så kan vi kanske lägga en större del av våra resurser på dem som inte tillhör den gruppen
Spendera fel? Vad innebär spendera fel för dig?

PS. Stora delar av befolkningen behöver faktiskt vända på var krona, eller har i vart fall inte mycket över.
 
Statusskillnaden visar sig i hur samhället värderar jobben. Titta t ex på städarens vs affärsjuristens arbetsförmåner, arbetsmiljö, lön, långsiktiga fysiska hälsa, bostad, möjlighet att få samhällsservice, etc.

Just affärsjuristen vs. städaren har det gjorts en undersökning på som visade att städaren på en advokatbyrå hade högre timlön än juristerna som arbetade på samma byrå. Detta pga den enorma mängd tid som de måste lägga ner på sitt arbete.

På samma sätt har jag en avlägsen släkting med ngn typ av toppjobb, lyxvilla, precis allt som många drömmer om. Hans fru berättade för mig att när de har gäster så är han bara med under själva middagen för sedan måste han sätta sig och jobba igen. De har toppjobb bägge två och har en Nanny 24/7 för att ta hand om barnen. Jag kan inte låta bli att tycka att de trots sina inkomster missar det viktigaste.
 
Vad jag vet lär man sig redan det där i skolan, åtminstone gjorde jag det. I samhällskunskap och hemkunskap, eller liknande ämnen. Ok, inte hur man betalar en räkning, eftersom det är olika för varje bank och de gärna lär en hur man ska göra för att använda just deras hemsida.
Då gick du i en betydligt bättre skola än mig. Jag gick själv i skolan under 90-talet och mina yngsta syskon slutade skolan för bara ngt år sedan (olika skolor) och ingen av oss har fått del av ngt sådant. Inte heller vänner från andra landsändar i min ålder.
 
Jag har inte läst hela tråden, lite lat som jag är. Kanske borde ha gjort det...

Jag ser självklart utbildning som något som påverkar klasskillnaderna och som något som inte alla har tillgång till trots att det teoretiskt är möjligt för alla att utbilda sig. Det här med begåvning. Man kan inte riktigt säga att alla kan bli läkare eller jurister eller vad de nu vill vidareutbilda sig till, jag tror inte alla människor är begåvade nog helt enkelt. Det finns ju människor som gärna vill med stupar på vägen just för att de inte förstår i det långa loppet, vad ska jag skriva... inte är tillräckligt smarta? Då är det svårt att få tillräckligt med höga betyg och kan inte lika lätt söka in på högre utbildningar och därmed går miste om den högre lönen som leder till högre ekonomisk status.

Jag hör så ofta från människor som har lätt för sig eller är födda i annan social klass än mig att "man kan bli allt man vill". Teoretiskt kan man dra alla människor i Sverige över en kam och säga "Titta, vi kan studera gratis, man kan ta studielån så man kan leva samtidigt, utbildningen är till för alla", praktiskt är det helt enkelt inte alls en fråga om tillgänglighet för alla.

Sedan är föräldrarna en grej som också påverkar huruvida man fixar sina betyg eller inte. Får du bra betyg redan från början har du större chans senare i livet. Jag kräver av barnen att de tar skolan på allvar och inte flamsar sig igenom den, men det känns som att arbeta i motvind nu när de går på högstadiet. Det är definitivt inte alltid positivt att barnen ska ansvar för sin egen skolgång, för jag kan klart och tydligt se att inte alla barn fixar det.

Umgänget runt barnet påverkar också synen på skolgång och att få betyg. Hur förändrar man det utan att drastiskt helt enkelt flytta,som jag gjorde? Av äldsta sonens 14 år i livet har jag pluggat i 11, så mina barn har verkligen vuxit upp med en mamma som visat att läsa vidare, att plugga och få bra betyg är något viktigt, men av släkt och familj har de fått "lära" sig motsatsen.

@Björk pratade om aktiva val och det är nog där problemet ligger i slutändan. allt påverkar, skolan är nyckeln till framgången och högre klass, men utan eget aktivt val i slutändan kommer man inte ifrån sin egen klass man är född i. Och kanske är det så att vissa personer inte ens är intresserade av att göra ett sådant aktivt val, de är inte intresserade av ansträngningarna det innebär eller att leva på annat vis?

Min mamma har alltid velat ha mer pengar, men inte velat plugga vidare för hon har inget intresse. Jag kan inte påstå att hon fått studerandet i modersmjölken, hon är född i en hårt arbetande familj där modern var lokalvårdare och faderns byggmästare. Deras söner har gått i sin fars fotspår och deras döttrar i sin mors. Men intresset för att bli något annat för att få MER pengar har inte varit större än att hon helt enkelt bara stannat kvar i situationen. Med åren har det bara blivit svårare och svårare att ta sig därifrån, så då har hon helt enkelt funnit sig i att jobba som lokalvårdare och få vända på vareviga krona hon tjänat för att försörja sina 5 barn. Redan som barn ifrågasatte jag det ickevalet hon gjort. Trivs hon? Vill hon inte mer? Vill hon inte kunna mer saker? Vill hon leva ett liv där en stor del av dygnet består av att slava för låg lön på ett tråkigt jobb? Att längta tills man slutar för dagen, längta till helgen? Känslan min mamma har/hade, att finna sig i situationen är väl den "farligaste" känslan man kan ge vidare till sina barn. Vantrivs man så ska man inte finna sig i situationen, tycker jag, och det vill jag att mina barns förstår. Men för att ens kunna se att man själv kan påverka situationen så måste föräldrarna vara de som visar och berättar det. Har man inte det med sig från barnsben så blir man lättare fast i det här klassmönstret. Och om man helt enkelt får för många hinder på vägen till en klassresa så ger man nog lätt upp och slutar kämpa.

Men går det fel från början för ens barn i en lägre social klass, så kan det lätt vara kört från början. Kriminalitet till exempel är ett spår som ofelbart leder till ett liv utanför de högre klasserna. Det är mycket bättre att vara medveten om riskfaktorerna för att barn hamnar i kriminalitet och förebygga sådant än att "rädda" dem när de redan hamnat där. Otroligt viktigt att vara medveten om hur lite det krävs för att det ska gå snett för barn egentligen. Får man bara barnen att hålla sig på rätt spår så har de en större chans. Men där har ju bland annat bostadsområde, socialt nätverk, kompisar och föräldrars närvaro och utbildning en stor betydelse. Och, givetvis icke att förglömma, hjälpen som man ska ge barnen vid första brottet, påverkansprogram för ungdomar. En rejäl knuff i rätt riktning där så kan det bli bra. Utan det så är spåret säkrat åt helt fel håll egentligen.

Så hur man ska komma tillrätta med klasskillnader. Bra fråga. Bostadsområde, utanförskap, stöd till ensamstående föräldrar, bekämpa ungdomskriminalitet, kanske är det där man ska satsa lite mer?

Till Dressyrtjejen är du född i Sverige är du svensk. Jag är född i Sverige men har en pappa som föddes i Danmark och flyttade hit i 20 års åldern, gör det mig osvensk? Att säga att barnet som begår brott inte har med sig ärlighet och liknande hemifrån är otroligt naivt och dumt, eftersom det är så otroligt mycket mer som ligger bakom att ungdomar väljer en kriminell karriär istället för en hederlig.
 
Håller med dig i princip, men undrar hur du har fått den månatliga utdelningen på ett aktiekapital på 405 000kr till 2000kr skattefritt per månad. Kan du visa uträkningarna?
Väljer man att fokusera sina innehav i bolag som delar ut en större andel av vinsten så är det rimligt att räkna med 5% i utdelning (avkastning) per år. Dvs oavsett om börsen går upp eller ner så får du 5% så länge bolaget presterar bra.
 
Ja, mitt resonemang är en stor förenkling av verkligheten. Jag ville mest belysa att pengar inte kommer ur tomma intet, någon måste få mindre för att någon annan ska få mer.
.

Fast min poäng är ju att det inte är en gemensam pott som säger att vissa måste få mindre för att andra ska få mer.
Inom privat verksamhet fungerar det inte så.
 
Mellan vilka klasser är det som du vill minska skillnaderna då?
Medelklass och överklass?
mellan alla klasser men du missar hur jag menar att det ska gå. Läs mitt inlägg som tvåstegsraketen igen.

Och jag vill bara upprepa. Jag ser inte det som den enda lösningen (det skulle suga som den enda lösningen) men funderar över om det kan vara en del i den stora lösningen.
 
Jag har inte läst hela tråden, lite lat som jag är. Kanske borde ha gjort det...

Jag ser självklart utbildning som något som påverkar klasskillnaderna och som något som inte alla har tillgång till trots att det teoretiskt är möjligt för alla att utbilda sig. Det här med begåvning. Man kan inte riktigt säga att alla kan bli läkare eller jurister eller vad de nu vill vidareutbilda sig till, jag tror inte alla människor är begåvade nog helt enkelt. Det finns ju människor som gärna vill med stupar på vägen just för att de inte förstår i det långa loppet, vad ska jag skriva... inte är tillräckligt smarta? Då är det svårt att få tillräckligt med höga betyg och kan inte lika lätt söka in på högre utbildningar och därmed går miste om den högre lönen som leder till högre ekonomisk status.

Jag hör så ofta från människor som har lätt för sig eller är födda i annan social klass än mig att "man kan bli allt man vill". Teoretiskt kan man dra alla människor i Sverige över en kam och säga "Titta, vi kan studera gratis, man kan ta studielån så man kan leva samtidigt, utbildningen är till för alla", praktiskt är det helt enkelt inte alls en fråga om tillgänglighet för alla.

Sedan är föräldrarna en grej som också påverkar huruvida man fixar sina betyg eller inte. Får du bra betyg redan från början har du större chans senare i livet. Jag kräver av barnen att de tar skolan på allvar och inte flamsar sig igenom den, men det känns som att arbeta i motvind nu när de går på högstadiet. Det är definitivt inte alltid positivt att barnen ska ansvar för sin egen skolgång, för jag kan klart och tydligt se att inte alla barn fixar det.

Umgänget runt barnet påverkar också synen på skolgång och att få betyg. Hur förändrar man det utan att drastiskt helt enkelt flytta,som jag gjorde? Av äldsta sonens 14 år i livet har jag pluggat i 11, så mina barn har verkligen vuxit upp med en mamma som visat att läsa vidare, att plugga och få bra betyg är något viktigt, men av släkt och familj har de fått "lära" sig motsatsen.

@Björk pratade om aktiva val och det är nog där problemet ligger i slutändan. allt påverkar, skolan är nyckeln till framgången och högre klass, men utan eget aktivt val i slutändan kommer man inte ifrån sin egen klass man är född i. Och kanske är det så att vissa personer inte ens är intresserade av att göra ett sådant aktivt val, de är inte intresserade av ansträngningarna det innebär eller att leva på annat vis?

Min mamma har alltid velat ha mer pengar, men inte velat plugga vidare för hon har inget intresse. Jag kan inte påstå att hon fått studerandet i modersmjölken, hon är född i en hårt arbetande familj där modern var lokalvårdare och faderns byggmästare. Deras söner har gått i sin fars fotspår och deras döttrar i sin mors. Men intresset för att bli något annat för att få MER pengar har inte varit större än att hon helt enkelt bara stannat kvar i situationen. Med åren har det bara blivit svårare och svårare att ta sig därifrån, så då har hon helt enkelt funnit sig i att jobba som lokalvårdare och få vända på vareviga krona hon tjänat för att försörja sina 5 barn. Redan som barn ifrågasatte jag det ickevalet hon gjort. Trivs hon? Vill hon inte mer? Vill hon inte kunna mer saker? Vill hon leva ett liv där en stor del av dygnet består av att slava för låg lön på ett tråkigt jobb? Att längta tills man slutar för dagen, längta till helgen? Känslan min mamma har/hade, att finna sig i situationen är väl den "farligaste" känslan man kan ge vidare till sina barn. Vantrivs man så ska man inte finna sig i situationen, tycker jag, och det vill jag att mina barns förstår. Men för att ens kunna se att man själv kan påverka situationen så måste föräldrarna vara de som visar och berättar det. Har man inte det med sig från barnsben så blir man lättare fast i det här klassmönstret. Och om man helt enkelt får för många hinder på vägen till en klassresa så ger man nog lätt upp och slutar kämpa.

Men går det fel från början för ens barn i en lägre social klass, så kan det lätt vara kört från början. Kriminalitet till exempel är ett spår som ofelbart leder till ett liv utanför de högre klasserna. Det är mycket bättre att vara medveten om riskfaktorerna för att barn hamnar i kriminalitet och förebygga sådant än att "rädda" dem när de redan hamnat där. Otroligt viktigt att vara medveten om hur lite det krävs för att det ska gå snett för barn egentligen. Får man bara barnen att hålla sig på rätt spår så har de en större chans. Men där har ju bland annat bostadsområde, socialt nätverk, kompisar och föräldrars närvaro och utbildning en stor betydelse. Och, givetvis icke att förglömma, hjälpen som man ska ge barnen vid första brottet, påverkansprogram för ungdomar. En rejäl knuff i rätt riktning där så kan det bli bra. Utan det så är spåret säkrat åt helt fel håll egentligen.

Så hur man ska komma tillrätta med klasskillnader. Bra fråga. Bostadsområde, utanförskap, stöd till ensamstående föräldrar, bekämpa ungdomskriminalitet, kanske är det där man ska satsa lite mer?

Till Dressyrtjejen är du född i Sverige är du svensk. Jag är född i Sverige men har en pappa som föddes i Danmark och flyttade hit i 20 års åldern, gör det mig osvensk? Att säga att barnet som begår brott inte har med sig ärlighet och liknande hemifrån är otroligt naivt och dumt, eftersom det är så otroligt mycket mer som ligger bakom att ungdomar väljer en kriminell karriär istället för en hederlig.

Oerhört bra inlägg :bow::bow:
 
Och sedan kraschar börsen dagen innan du ska ta ut pengarna och halverar värdet. Eller så satsar man på fel aktier/fonder och har mindre än då man började.

Ledsen men aktier/fonder är spekulation inte garanterad avkastning.

Och penningvärdet förändras på 40 år, det är inte så att 500.000 idag är värt 500.000 om 40 år.
Man kan ju vara domedagsprofet också...

Det folk ångrar mest är att de inte tog tillfället i akt när de hade chansen. Spara är inte ngt för det. Jag förstår det men då har du ju gjort ett aktivt val. Varför ska INTE alla andra kunna få kunskap nog för att göra samma aktiva val? Varför är det så fel att öka kunskapen hos gemene man? Vad är ni rädda för egentligen?
 
Åh herreminje hörrudu. Det kom ju verkligen från rätt person.

1. Jag skiter i hur du tycker att den där personen ska spara sina pengar. Jag försökte förklara för dig, som uppenbart helt saknar insikt, i hur det kan kännas när man är fattig. När man knappt har några marginaler och hur tröstlöst det kan kännas.
Tror jag har mer insikt än de flesta. Min mor fick ringa värden ett par gånger och be om uppskov med hyran. Hennes foderhäst (hon jobbade av stallhyran också) gick med ett hemmasytt täcke av två gamla lakan och en filt. Mina byxor slutade alltid mitt på vaden pga snabbväxt och enbart klädinköp 2gr/ år begagnat alt. släktingars arvegods.

2. Jag tycker att det är fantastiskt att du, som satsar på att bli ekonomiskt oberoende, som varit höginkomstagare, sitter och pratar om hur himla KUL nöjen som finns som är gratis. No shit Sherlock.
Mina nöjen som barn bestod i att hoppa i vattenspridaren hemma.. Eller sova över hos mormor. Jag har full koll på hur det är att inte ha råd att göra saker. Och vet du vad???????? MAN ÖVERLEVER det också. Men man behöver inte bli en bitter liten filur som tror sig veta precis allt om hur andra växt upp

3. Jag tycker verkligen att du borde läsa någon bra samhällsvetenskaplig bok vid sidan av allt aktiegooglande du gör. Det kan vara väldigt utvecklande att lära sig mer om hur strukturer och samhälleliga mekanismer påverkar oss i våra liv.

Självklart. Det står på listan. Själv rekommenderar jag lite matte till dig. Också en bra kunskap att ta med sig ut.
 
@TeamLundVer Det är lustigt att du, om du nu har så stor erfarenhet av fattigdom (tänker dock att häst om något verkligen är lyx men okej) är så otroligt oempatisk gentemot andra. Att du på fullaste allvar pratar om att en hobby kan vara att hoppa i en vattenspridare. Din attityd gentemot andra människor är så att man bara häpnar.

Den dagen jag startar en pinsamt okunnig tråd om matematik och genast börjar argumentera emot alla som faktiskt 1) har mer kunskap och 2) faktiskt vet vad de pratar om DÅ kan du rekommendera mig att läsa matte. Det är inte jag som sitter och kliar mig i huvudet och tror att jag hittat lösningen på alla världens problem och sen inte vill lyssna när exempelvis @Mabuse väldigt informerat och kunnigt kan förklara för mig var mitt resonemang brister. Det är det du som gör.

Ärligt talat känns det som att hela den här tråden är en trolltråd. Men med tanke på hur aktiefrälst du verkar vara förstår jag ju att den inte är det.
 
Just affärsjuristen vs. städaren har det gjorts en undersökning på som visade att städaren på en advokatbyrå hade högre timlön än juristerna som arbetade på samma byrå. Detta pga den enorma mängd tid som de måste lägga ner på sitt arbete.
Men är du på allvar? Vad vill du ha sagt med det här? Att städare är ett statusyrke som människor kämpar för att få för att lönen är så hög, personliga utvecklingen så stor, arbetet så givande? Att söktrycket på jobben är så stora att de kan begära ännu högre lön för arbetet är så eftertraktat? Att ungarna till städare går runt i skolan och skryter över att deras mammor städar medan ungarna till jurister skäms ögonen ur sig för att deras föräldrar har så dålig timlön?

Alltså jag blir MATT.
 
Men är du på allvar? Vad vill du ha sagt med det här? Att städare är ett statusyrke som människor kämpar för att få för att lönen är så hög, personliga utvecklingen så stor, arbetet så givande? Att söktrycket på jobben är så stora att de kan begära ännu högre lön för arbetet är så eftertraktat? Att ungarna till städare går runt i skolan och skryter över att deras mammor städar medan ungarna till jurister skäms ögonen ur sig för att deras föräldrar har så dålig timlön?

Alltså jag blir MATT.
Nej, att städaren minsann kunde vara lika rik som advokaten. Städaren måste bara jobba 39,5 timmar i dygnet och avstå från tv!
 

Liknande trådar

Skola & Jobb Någon som är mer insatt än vad jag är nu för tiden? Om det är ok för PA att jobba dygn, och om det får fortsätta vara ok? Jag har i...
2
Svar
23
· Visningar
1 899
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag har tvingats undersöka min relation till pengar på djupet. Jag vet att pengar är ett känsligt ämne och att folk lätt stör sig på hur...
Svar
11
· Visningar
2 894
Senast: Unafraid
·
Övr. Barn Har en son på 6 år. Han är utredd som 4,5 åring för autism,men då han fick normalt resultat på pappret så slogs det bort. Nu började...
2 3
Svar
46
· Visningar
9 661
Senast: Fraegd
·
Kropp & Själ Ber om ursäkt redan från början om det här blir långt, krångligt och invecklat. Mitt självförtroende och självkänsla är för närvarande...
2
Svar
26
· Visningar
3 193
Senast: Kiwifrukt
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp