Såhär ligger det till.
Man kan donera sin kropp som man vill, men det är inte alltid att alla tar emot precis när det är dags. Det finns risk att man blir nekad om de har fullt och då får man antingen vända sig någon annanstans eller avstå från donation.
När de inte har behov för kroppen längre så återgår kroppen till de anhöriga som sedan kan hålla en begravning om de vill. Det är fritt fram att välja jordbegravning eller kremation även om man har varit donator, dock kan vissa restriktioner angående jordbegravning förekomma beroende på vad som har gjorts med ens kropp. Kremation är alltid en möjlighet oavsett.
Efter en kremation finns det lite olika alternativ för hur man vill begrava askan;
1. Vanlig gravplats.
2. Askgravplats: En plats där urnan begravs i en anonym gräsmatta eller under ett lager med tex singelkross eller liknande och de anhöriga har möjlighet att få en namntavla med ditt namn på en gemensam vägg eller motsvarande i anslutning till askgravplatsen. Ett mellanting mellan minneslund och vanlig gravplats. Här får dina anhöriga vara med vid gravsättningen, det får man inte på en minneslund.
3. Minneslund: En helt annonym gravsättningsplats där ens aska grävs ned utan närvaro av anhöriga. Inga namnskyltar eller liknande förekommer och det finns enbart en gemensam plats för att lämna blommor och tända ljus. Dina anhöriga får ett brev hemskickat när din aska har blivit gravsatt i den minneslund du valt. Vanligtvis gravsätts man tillsammans med ett antal andra beroende på kyrkogårdens storlek. Inom den förvaltningen jag jobbar gravsätter vi mellan 20 och 30 askor åt gången, vanligen en sättning i månaden ibland fler beroende på hur många vi kremerar som valt minneslund. Den enda kyrkogården i Sverige som jag känner till som sprider minneslundsaskor ovan mark är Skogskyrkogården i Stockholm. Där har man en minneslund där askan kastas ut för hand mellan träden.
3. Sjöspridning: Dina anhöriga hämtar ut askan och under vittne av tex begravningsentreprenör eller kustvakt sprider din aska i havet. För detta krävs tillstånd av länsstyrelsen och tillståndet är bara giltigt en viss tid innan man måste ansöka igen.
4. Spridning över land: Samma som sjöspridning men över land. Betydligt svårare att få tillstånd för detta och det finns massor med restriktioner kring var, när och hur det får spridas.
5. Kolumbarium: Ganska ovanligt numera men dina anhöriga upplåter ett fack i en byggnad där din urna ställs in och facket förseglas under den tid som upplåtelsen varar. När dina anhöriga inte längre vill ha kvar platsen så tas urnan ut och gravätts någonstans på kyrkogården.
Har du frågor får du gärna PMa mig då jag jobbar med detta till vardags.