Jaa, det är ganska bra tolkat, tror jag.Jag tänker spontant att jag förstår precis vad du menar, men det är ju svårt att veta. Fladder som i en slags rastlöshet, oro, eventuell inre velighet. Fast inte nödvändigtvis helt negativt. Eller?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jaa, det är ganska bra tolkat, tror jag.Jag tänker spontant att jag förstår precis vad du menar, men det är ju svårt att veta. Fladder som i en slags rastlöshet, oro, eventuell inre velighet. Fast inte nödvändigtvis helt negativt. Eller?
Rimligt! Tack. Nu kan jag släppa det.Bekvämare än att sträcka på sig? om nu ljusvekar känner på det viset
Det gör de inte alltid. Moderna ljusvekar är konstruerade så att de böjer sig och brinner upp i änden, men äldre vekar (eller hemgjorda) gör det inte, utan behöver klippas under tiden som de brinner, annars blir flamman väldigt hög och börjar sota mycket. Har du inga äldre ljus att observera så se t.ex. äldre konstverk:Varför ljusvekar alltid böjer sig.
Malta?Vilket land i europa där jag slipper minusgrader
Jaha, nu funderar jag på om det verkligen är så.Det gör de inte alltid. Moderna ljusvekar är konstruerade så att de böjer sig och brinner upp i änden, men äldre vekar (eller hemgjorda) gör det inte, utan behöver klippas under tiden som de brinner, annars blir flamman väldigt hög och börjar sota mycket. Har du inga äldre ljus att observera så se t.ex. äldre konstverk:
Så ser inte de flesta ljuslågor ut idag, utan brinner mycket lägre.
Jag vet inte exakt hur de gör det, men jag tror det är något med att det är olika fibrer på olika sidor. Var länge sedan jag läste om detta, så minns inte exakt. Men det betyder ju inte att alla vekar/ljus är så idag heller. Du kan säkert köpa vekar som böjer sig och som inte gör det. Det är inte själva böjen på veken egentligen utan just att hela veken brinner upp, och inget behöver klippas. Ju större/längre veke ju större låga (se till exempel marschaller med sina större vekar, som inte heller brinner upp helt).Jaha, nu funderar jag på om det verkligen är så.
Ditt inlägg fick mig att tänka på ”billighetsljus” jag köpt som brinner precis som du beskriver, men också egenstöpta. Med de egenstöpta har jag tidigare slutdragit att de får stor låga när det är fel proportioner på veke:stearin, för det går ju att få egenstöpta som inte får sådär stor låga. Men jag har inte undersökt om alternativet till böjd veke är stor låga.
Vad menar du det är för konstruktion som böjer veken jämfört med konstruktion som inte nöjer veken? Nyfiken!
Ja orsaken till lågans storlek är jag helt med på (och ur det perspektivet gillar jag enkla oljelampor med veketåg eller bara rullad bomull). Olika material låter som ett rimligt sätt att få veken att böja sig.Jag vet inte exakt hur de gör det, men jag tror det är något med att det är olika fibrer på olika sidor. Var länge sedan jag läste om detta, så minns inte exakt. Men det betyder ju inte att alla vekar/ljus är så idag heller. Du kan säkert köpa vekar som böjer sig och som inte gör det. Det är inte själva böjen på veken egentligen utan just att hela veken brinner upp, och inget behöver klippas. Ju större/längre veke ju större låga (se till exempel marschaller med sina större vekar, som inte heller brinner upp helt).
Men asså typ allt som är gammalt är liksom jul. Typ Coca Cola - juldrycken.När blev Chim chim cher‐ee en jullåtar? (Coca cola använder den i sin julreklam)
För inte utspelar sig filmen på jul? Eller gör den?
Sant!Malta?
Prostitution?Vilket jobb kan ge mig 20 000 utbetalt i januari (pga elpriserna).
Skulle nog inte bli framgångsrik…Prostitution?
Dagens adventljusveke talar tyvärr emot den här teorin. Veken är böjd och lågan stor.Det gör de inte alltid. Moderna ljusvekar är konstruerade så att de böjer sig och brinner upp i änden, men äldre vekar (eller hemgjorda) gör det inte, utan behöver klippas under tiden som de brinner, annars blir flamman väldigt hög och börjar sota mycket. Har du inga äldre ljus att observera så se t.ex. äldre konstverk:
Så ser inte de flesta ljuslågor ut idag, utan brinner mycket lägre.
Den lågan är inte så stor som de blir när en glömmer klippa veken. Vi talar lågor på 10-15 cm.Dagens adventljusveke talar tyvärr emot den här teorin. Veken är böjd och lågan stor.
Svårt att fota!
Visa bifogad fil 107819
Jo men det är du som hävdar att vekböjning och stor låga står i motsatsförhållande inte jag. För mig verkar lågstorlek har med vekens längd att göra, inte frånvaro av böjning, vilket styrks av min erfarenhet med användande av oljelampa, där lågstorlek bestäms av längd veke över ytan inte huruvida veken är rak eller böjd.Den lågan är inte så stor som de blir när en glömmer klippa veken. Vi talar lågor på 10-15 cm.
Nej, det hävdar jag inte. Jag bara menar att böjningen har att göra med att veken brinner upp, inte att den brinner upp på grund av böjningen. Som sagt var det längesen jag läste om det här och minns inte detaljerna. Du får höra av dig till typ Liljeholmens eller något, de svarar säkertJo men det är du som hävdar att vekböjning och stor låga står i motsatsförhållande inte jag. För mig verkar lågstorlek har med vekens längd att göra, inte frånvaro av böjning, vilket styrks av min erfarenhet med användande av oljelampa, där lågstorlek bestäms av längd veke över ytan inte huruvida veken är rak eller böjd.
Menar du att en oklippt veke om flera centimeter (eftersom min avbildade stora låga om 5 cm är för liten för att du ska räkna den som en stor låga) kommer vara rak om den inte är gjord av dubbla material?
Vore intressant att se ett av ljusen du hänvisar till och hur deras veke ser ut. Jag skulle också gärna fråga de ljusstöpande munkarna vi hade i närheten när jag växte upp. Eller kanske snubben i ljudbilden i byn här!