Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...
Jag ser inte att det finns särskilt många orsaker till att man inte skulle kunna dela helt lika på föräldraledigheten.
Jo men jag kan nog räkna upp några!
Förälder 1 har jobbat som timvikarie i 5 år. Oregelbundenheten i hennes arbetstider gjorde dock att hon trots en relativt hög årslön fick en låg SGI. Att vara hemma kontra att jobba gjorde alltså en mycket större skillnad för henne än för de flesta andra!
Vidare så finns det en nackdel med att jobba som timvikarie, och det är att ställena man rings in på hittar andra vikarier ifall man blir borta från listorna länge. Dessutom så har förälder 1, även om hon har trivts som timvikarie, jobbat på att komma upp i kommunens LAS-lista, för en fast anställning innebär ju trots allt en ökad trygghet och mindre krångligt när det handlar om planering, dagistider och VAB osv. Att vara borta på föräldrarledighet gör ju tyvärr att man blir omsprungen i denna lista.
Förälder 1:s möjlighet att hoppa in och ta mycket vik har sedan varit en bra källa till extrapengar när detta behövts.
Förälder 2 hade tack vare en fast helttidstjänst en helt OK SGI att bygga föräldrapenning på. Eftersom förälder 1 jobbar som lärare är det sedan ganska angeläget om att anpassa f-ledigheten så att hon kommer tillbaka vid terminsstart och inte mitt i en termin.
Vidare så är det förälder 2 som är i störst behov av att kunna jobba deltid, då hon pga arbetets karaktär är mer betjänt av det. Förälder 2 är också den som behöver skydda sin heltid mha fp-dagar. Förälder 1 (som numera fö just blivit inlasad på 75% och så lite vik ovanpå det) jobbar utifrån familjens val ändå inte heltid.
Förälder 1 jobbar en hel del kvällar och nätter och hon har stor möjlighet till att umgås med barnen, även om hon inte är föräldraledig.
Förälder 1 har sedan också jobbat ihop en lägre pension som det ser ut nu, och den bör ju inte bli ännu lägre!
Alltså behöver förälder 2 ta många fler av fp-dagarna än förälder 1!
Sammanfattningsvis: Ekonomi spelade alltså roll (fast så tillvida att det var den som var bäst betald som stannade hemma), men mest roll spelade anställningsform och våra arbetens karaktär och inverkan (så som stress och trötthet) samt möjlighet att få tid till familjen.
Kön är för övrigt betydelselös faktor eftersom båda föräldrarna i vårt fall har samma kön.
Vi i vår familj är alltså glada över att vi har kunnat föra över många dagar från den ena föräldern till den andra, samtidigt som jag förstås förstår att statens makt över hur dessa fördelas är ett viktigt instrument i arbetet mot jämställdhet!
(Och, när det gäller just jämställdhetsbonusen så var det för övrigt ändå inget som vi kunde ta del av. De föräldrapar där bara den ena har vårdnaden från början och den andra får igenom sin närståendeadoption först när barnet är som i vårt fall 9 månader trillar mellan stolarna när det gäller den. Jämställdhetsbonusen kunde bara utgå för de dagar som vi delar likar efter det att barnet har två vårdnadshavare. Och eftersom vi inte hade råd att låta bli att ta ut dagar fram till 9 månader så blev det ingen bonus att hämta ut i alla fall)