Sv: Hur skyddar man sin häst bäst? *fång*
Fodrets pH har ingen betydelse för pH värdet i grovtarmen. I magsäckens "bakre" del, pylorus, sänks pH-värdet på ingestan nedåt 1-2, oavsett vilket pH fodret hade utanför hästen.
I tunntarmen neutraliseras tarminnehållets pH med hjälp av bukspott och tarmsaft. Grovfoder stimulerar till högre frisättning av tarmsaft och bukspott än vad kraftfoder gör - för stora givor kraftfoder är alltså en större risk än ensilage. Orsaken lär väl vara att grovfodret är mer skrymmande än kraftfodret, åtminstone är det gällande teori till varför kraftfoder orsakar fördröjd frisättning av magsyra i magsäcken.
Den största risken med för stora givor kraftfoder per utfodringstillfälle är att stärkelse - som normalt tas upp i tunntarmen, men som vid overload kan komma odigererat till grovtarmen - ger upphov till en feljäsning (fermentering) i grovtarmen med pH-sänkning till följd.
Nu citerar jag ur ett examensarbete från Institutionen för husdjurens vård och utfodring, SLU, "Vallfoderpreferenser hos hästar", skrivet av J Redgård:
"En spannmålsrik foderstat leder till ökad mikrobaktivitet i blindtarmen och cellulosans smältbarhet minskar. På en grovfoderbaserad foderstat hålls pH i grovtarmen på runt 6,5. Om hästen äter stora mängder kraftfoder hinner detta inte smältas i tunntarmen utan leder till att pH i blindtarmen sänks eftersom jäsning av stärkelsen leder till att mjölksyra bildas. Vid extrem överkonsumtion av stärkelse kan pH-sänkningen leda till att mikroorganismerna dör och tarmslemhinnan skadas. Mjölksyran kan då resorberas genom den skadade termslemhinnan vilket ger en pH sänkning i resten av kroppen och hästen drabbas av acidos. Av mikoorganismerna är det i första hand protozoerna som slås ut, men i allvarliga fall kan även gramnegativa bakterier dö. Dessa bakterier har giftiga ämnen, endotoxiner, i sina cellväggar som frigörs då bakterien dör. Endotoxoiner ger upphov till störningar i blodcirkulationen, vilket kan leda till att hästen drabbas av fång."