Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Ja precis. Jag hade blivit helt galen och rabiat och ylat mot månen om ett jobb krävde att jag skulle ha blus, kavaj och kjol och pumps. Det är bara så långt från mig som man kan komma. Jag skulle aldrig orka föreställa mig på ett sånt jobb i längden utan att garva ihjäl mig åt hur utklädd jag kände mig. Jag förknippar det väldigt starkt med människor som finner intresse i att diskutera utseende och kläder. Jag har noll intresse i saken. I mitt jobb har jag urtvättade träningskläder och mestadels arbetskläder vilket passar mig alldeles utmärkt.För att få ett jobb hade jag också kunnat klä (ut) mig om så krävdes. Men jag upplever det lite jobbigt att jag i längden skulle behöva klä mig på ett sätt som jag inte känner mig bekväm med. Till exempel om kläderna sänder ut sociala signaler som jag inte alls tycker är "mina" sociala signaler.
Jag tycker inte att det är ett helt litet problem, när jag tänker på vissa jobb jag kanske skulle kunna eller vilja ha. En del arbetsmiljöer kräver helt klart fler saker av en, än ens yrkeskompetens. När det gäller just framtoning-kläder-sociala signaler, tycker inte jag att det är oproblematiskt. Det ligger väldigt starka normalitetskrav i det där, ofta.
Ja precis. Jag hade blivit helt galen och rabiat och ylat mot månen om ett jobb krävde att jag skulle ha blus, kavaj och kjol och pumps. Det är bara så långt från mig som man kan komma. Jag skulle aldrig orka föreställa mig på ett sånt jobb i längden utan att garva ihjäl mig åt hur utklädd jag kände mig. Jag förknippar det väldigt starkt med människor som finner intresse i att diskutera utseende och kläder. Jag har noll intresse i saken. I mitt jobb har jag urtvättade träningskläder och mestadels arbetskläder vilket passar mig alldeles utmärkt.
TS: dessvärre noterar jag märken eftersom jag är uppvuxen i miljö där sånt var det viktigaste av allt, alltså hur rik och fin man var så man hade råd med det dyraste typ. Jag köper en del märkeskläder själv till barnen oftast begagnade eftersom det är av bättre kvalité.
Det där är alla oerhört viktiga käpphästar för mig också, men jag ser nog inte riktigt mina kläder som en värdering. Är det samma vad gäller andra typer av klädkoder också, som renodlade uniformsyrken? Jag förstår inte riktigt tror jag?Jo så är det ju, att man är professionell på jobbet men det jag menar är något annat, att jobbet stämmer överens med mina värderingar, min identitet, vem jag är och vad jag representerar. Och det är nog olika viktigt för människor, men för mig är det superviktigt. Därför skulle jag aldrig jobba på bank t ex.
Det som gör det jobbigt för mig, och som är anledningen till att jag har undvikit sådana yrken/arbetsplatser är just det där med genusuttryck som @Kattennizze pekar på. Det kostar för mycket kraft för mig att bära runt på den genusroll som följer av sådana kläder, om jag måste göra det i längden. Kravet betyder ju att min yrkesroll kopplas till en viss form av feminitet, och det ORKAR jag helt enkelt inte 8 timmar om dagen. Formell prydlighet är ju väldigt kopplat till kön/genus (det gäller ju öven klädkoder på formellare fester). Eftersom jag inte räknar med att kunna ändra sådana koder undviker jag dem istället.Finns det fortf jobb som kräver kjol och pumps - alltså där motsvarande "uniform" i form av lågklackade skor och byxor istället för kjol accepteras?
Själv har jag ett yrke med en viss klädkod, om än inte kostymkrav till vardags så ska vi ändå på med yrkesuniformen på ngt sätt. För egen del har jag inte längre ngt shoppingintresse alls, har blivit trista måsten att köpa årets kläder o försöker därför köpa lite dyrare och mer klassiskt för att slippa handla så ofta och samtidigt försöka undvika lågpriskedjorna som för mig har ett mkt lågt förtroendekapital att ta av avseende tillverkningsförhållanden.
Däremot förstår jag inte varför det är så viktigt att få uttrycka sin egen stil fullt ut på jobbet. Jag är ju inte där för att vara jag, jag är där för att skapa nytta för ngn annan. Kan tom vara lite gött att hänga på sig maktkappan (läs: kostymen) inför ngt viktigare eller mer obekvämt sammanhang. På ngt sätt tydliggör jag för mig själv att det är min yrkesroll som ska prestera då och inte jag som individ.
Vilka lite dyrare märken har schysst produktion?försöker därför köpa lite dyrare och mer klassiskt för att slippa handla så ofta och samtidigt försöka undvika lågpriskedjorna som för mig har ett mkt lågt förtroendekapital att ta av avseende tillverkningsförhållanden.
Fast jag tycker inte att den typen av kläder behöver förknippas med en viss typ av femininitet. Jag har ganska ofta kjol och kavaj. Typ nästan varje dag. Jag har det för att jag tycker att jag är klart snyggast i det och jag gillar att se bra ut. Sedan tycker jag att främst klänning är superbekvämt också. Dessutom har jag ibland höga klackar, smink och långa, målade naglar. På något vis har det blivit så att jag gått mer åt vad som traditonellt förknippas med femininitet på senare år, med ökad ålder, självförtroende och därmed pondus. Rosa är min favoritfärg. En chef jag hade utgjöt sig över färgen, vilka signaler den sände just rörande femininitet varpå jag raskt inhandlade en chockrosa, klassiskt skuren kavaj. Det är rätt intressant att se hur vissa stör sig på den... Men de flesta blir faktiskt glada över lite färg som sticker ut!Det som gör det jobbigt för mig, och som är anledningen till att jag har undvikit sådana yrken/arbetsplatser är just det där med genusuttryck som @Kattennizze pekar på. Det kostar för mycket kraft för mig att bära runt på den genusroll som följer av sådana kläder, om jag måste göra det i längden. Kravet betyder ju att min yrkesroll kopplas till en viss form av feminitet, och det ORKAR jag helt enkelt inte 8 timmar om dagen. Formell prydlighet är ju väldigt kopplat till kön/genus (det gäller ju öven klädkoder på formellare fester). Eftersom jag inte räknar med att kunna ändra sådana koder undviker jag dem istället.
Spännande! Jag har aldrig tänkt på kostymkrav som en könskodad pryl, snarare tvärtom. Alla blir liksom grå, svarta eller mörkblå kavajer i den stora massan, jag upplever snarare att den typen av klädkod blir mer könsneutral. Fokus ligger liksom inte på någons eventuella kvinnlighet, eller utseende, allas likhet och konformitet gör att jag upplever mig som mkt mindre (relativt) "ung tjej" än i många andra sammanhang.Det som gör det jobbigt för mig, och som är anledningen till att jag har undvikit sådana yrken/arbetsplatser är just det där med genusuttryck som @Kattennizze pekar på. Det kostar för mycket kraft för mig att bära runt på den genusroll som följer av sådana kläder, om jag måste göra det i längden. Kravet betyder ju att min yrkesroll kopplas till en viss form av feminitet, och det ORKAR jag helt enkelt inte 8 timmar om dagen. Formell prydlighet är ju väldigt kopplat till kön/genus (det gäller ju öven klädkoder på formellare fester). Eftersom jag inte räknar med att kunna ändra sådana koder undviker jag dem istället.
Ärligt talat bryr jag mig inte, folk får gärna köpa vilka kläder de vill.Berätta gärna hur du själv klär dig och hur du ser på andras klädstil.
Omöjligt att säkert veta att döma av alla skandaler, samt långa produktionskedjor, men jag går på vad jag upplever som csr-arbete med ngn form av validitetskontroll kopplat till att priset inte direkt omöjliggör uppfyllande av eventuella krav. Jag har valt att lita till Filippa K tex, enkla basplagg som alltid funkar på kontoret och som håller år ut och år in. Har också valt att lita till Dagmar tex.Vilka lite dyrare märken har schysst produktion?
Så tror jag med, lär väl vara få arbetsplatser som har krav på kjol?Spännande! Jag har aldrig tänkt på kostymkrav som en könskodad pryl, snarare tvärtom. Alla blir liksom grå, svarta eller mörkblå kavajer i den stora massan, jag upplever snarare att den typen av klädkod blir mer könsneutral. Fokus ligger liksom inte på någons eventuella kvinnlighet, eller utseende, allas likhet och konformitet gör att jag upplever mig som mkt mindre (relativt) "ung tjej" än i många andra sammanhang.
Men då förutsätter jag visserligen just vad jag ovan skrev, att det är kostym som är kravet och valfritt huruvida detta genomförs i form av dräkt (vilket jag personligen inte ens äger) eller byxor, samt att pumps kan bytas till valfria "finare" skor. Så är det iaf i alla sammanhang jag stöter på kostymkravet i, alltså advokat/domstol, bankpersonal, styrelsemöten? Trodde i min enfald att krav på könskodad klädsel inte förekom utanför de formella festerna?
Jag tänker nog att ens kläder är ett sätt att uttrycka sig, mer än att bara smycka sig. Och då blir det automatiskt en del av ens identitet. Att gå i begagnade och återanvända kläder säger ju en hel del av ens värderingar, att klä sig med kläder som man förnknippar med att man har ett visst kön, säger också en hel del. Eftersom jag inte känner mig bekväm med det kvinnligs uttrycket har mest könsneutrala kläder. Till vissa tillställningar och högtider har jag klänning men i mjuk trikå modell oftast kängor som bryter av det feminina.Det där är alla oerhört viktiga käpphästar för mig också, men jag ser nog inte riktigt mina kläder som en värdering. Är det samma vad gäller andra typer av klädkoder också, som renodlade uniformsyrken? Jag förstår inte riktigt tror jag?
Intressant. Jag hade gråtit blod om jag tvingats bära en kavaj. Däremot har jag märkt att jag reagerar instinktivt om någon klär sig i kläder som är pråliga och som förknippas med arbetarklass. Då hatar jag mig själv eftersom jag blir så tydligt medveten om min medelklasstillhörighet.Fast jag tycker inte att den typen av kläder behöver förknippas med en viss typ av femininitet. Jag har ganska ofta kjol och kavaj. Typ nästan varje dag. Jag har det för att jag tycker att jag är klart snyggast i det och jag gillar att se bra ut. Sedan tycker jag att främst klänning är superbekvämt också. Dessutom har jag ibland höga klackar, smink och långa, målade naglar. På något vis har det blivit så att jag gått mer åt vad som traditonellt förknippas med femininitet på senare år, med ökad ålder, självförtroende och därmed pondus. Rosa är min favoritfärg. En chef jag hade utgjöt sig över färgen, vilka signaler den sände just rörande femininitet varpå jag raskt inhandlade en chockrosa, klassiskt skuren kavaj. Det är rätt intressant att se hur vissa stör sig på den... Men de flesta blir faktiskt glada över lite färg som sticker ut!
I min bransch är jeans och t-shirt det vanliga och helt accepterat. Att vara mer uppklädd är helt ok men inget krav (utom på chefsnivå i vissa sammanhang). Jag gillar att bryta mönstren, att påpeka att inte allt är som man väntar sig. Min klädstil har mycket med det att göra.
Beträffande hur andra klär sig bryr jag mig inte om jag inte ser något som är väldigt snyggt. Att jag tittar på andra är främst för att få inspiration. Mina egna kläder är en blandning av främst amerikanska designerkläder (mest Ralph Lauren och Calvin Klein), loppisfynd främst köpta i England (Newmarket har världens bästa charity shops!), lite svenskinköpta grejor från främst Bredenberg och SidenSelma och så enstaka plagg från kedjor, främst Lindex, KappAhl och Dea Axelsson.
Jag brukar se ut som att jag kan arbeta.På mitt jobb när vi skulle anställa för en ganska teknisk tjänst så tyckte en av cheferna att den sökande hade för fina kläder och inte såg ut som den nörd de letade efter. en av kommantarerna var att han hade dyra fina skor.