En i varje rumOT men vet du hur "tätt" brandvarnare bör sitta? Har bara en brandvarnare men bor dock i en liten tvåa på 40 kvm. Brandvarnaren sitter mitt i lägenheten så "bra" placerad på så sätt.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
En i varje rumOT men vet du hur "tätt" brandvarnare bör sitta? Har bara en brandvarnare men bor dock i en liten tvåa på 40 kvm. Brandvarnaren sitter mitt i lägenheten så "bra" placerad på så sätt.
Man bygger inte flerfamiljshus i trä i flera våningar längre, framförallt inte i sju våningar. I äldre trähus av landshövdingekaraktär är brandsäkerheten absolut sämre men risken att dö i ett flerfamiljshus för att det brinner hos grannen är mycket liten.
När man bygger om äldre hus så gäller vid var tid gällande Plan- och bygglag samt Boverkets byggregler vilka reglerar brandskyddet i flerbostadshus. Vi har mycket hårda krav för brandskydd i Sverige, vilket också speglas i vår statistik. Ca 100-120 personer dör i bostadsbränder varje år. En överväldigande majoritet av de omkomna har uppehållit sig i fastigheten som brunnit. Det är alltså inte grannarna som stryker med i bostadsbränder.
Man bygger nya hus med stomme i trä, det är mycket riktigt. Men dessa stommar och konstruktionen i sig möter dagens hårda brandskyddskrav för byggnation.Då är du dåligt insatt. Det byggs nya lägenhetshus i flera våningar i trä. Det är trendigt och dyrt att bo i dessa.
Är de husen verkligen rena trähus då? Jag tycker mest det ser ut som panel som fästes på utsidan av betong typ.Då är du dåligt insatt. Det byggs nya lägenhetshus i flera våningar i trä. Det är trendigt och dyrt att bo i dessa.
Jag har svårt att tro att jag skulle lyckas få ner schäfern i ett påslakan.Tänker snabbt och enkelt är väl att ta täcket skaka ner det i påslakanet och så hunden i ovanpå täcket i påslakanet. Fira ner så långt det går och hoppas på att täcket dämpar resten av fallet. Alltså om det bara en våning upp borde det räcka hyfsat.
Vi sover på andra våningen, och vår hund är alldeles för stor att ta under armen och klättra ut med om det skulle börja brinna. Känns tveksamt att det skulle gå att fira ner i en vanlig sele (tex spårsele eller annan), och kommer man ens att lyckas få på den i paniken?
Träna in det som ett trick?Jag har svårt att tro att jag skulle lyckas få ner schäfern i ett påslakan.
Vad som bekymrar mig mest när det gäller just flerfamiljshus annars är det faktum att många personer tar bort(!) sina brandvarnare helt... Hade det inte varit för att jag vet hur tåliga lägenheterna är mot grannars bränder så hade jag pga det aldrig vågat bo i lägenhet. I dagsläget bor jag så högt upp att jag måste lita på brandkåren om det börjar brinna i huset.
Jag tänker att eventuella skador på hunden i fallet överväger förlusten av att veta att hunden brunnit inne. Självklart ska man ha vissa åtgärder på plats, men i en panik situation är det kanske inte möjligt.Vad jag har förstått om vissa bränder är att det går ruskigt fort. Jag tror ditt alternativ är det mest realistiska i många situationer. Speciellt på hundar som är större. Alternativt bygga en trapp ner från sovrummet?
De tycker det är jobbigt att den tjuter, typ... (tjuter för att batteriet börjar ta slut eller för att de misslyckas med matlagning). Har träffat en fastighetsskötare här i området så mycket att vi blivit lite som vänner med varandra och det var någon gång nu nyligen som han muttrade över det där. Han sa att han såklart kollar att brandvarnare sätts upp osv, men han kan ju inte hindra folk från att ta ner dem och det är åtminstone här i krokarna väldigt vanligt. Folk är idioter.Men gud! Varför gör de det?
Låter bra att det i alla fall verkar svårt för bränder att sprida sig till andra lägenheter. Min största skräck är att det ska börja brinna när hunden är ensam hemma.
Den väger 35 kg.Träna in det som ett trick?
Vad gäller brandskydd mellan lägenheter så är varje lägenhet som sagt en brandcell. Brandcell uppnås genom att varje lägenhet byggs i material som skyddar mot brand. Vanligast är betong men i äldre hus (typ landshövding) eller i mindre villor som är ombyggda till lägenheter så används istället gipsvägar och tak. Gips står emot bränder och fungerar därför som cellindelning och därmed brandskydd.
Beroende på när huset är byggt (och vad som då gällde för brandskydd i plan och bygglagen som Boverkets byggregler) så står lägenheten emot brand i antingen 30 min eller 60 min. Det finns särskilda krav på brandskyddande ytterdörrar. Om man kollar på karmen till ytterdörren så står det ofta antingen El 30 eller El 60 vilket står för 30 respektive 60-minuters brandskydd. Grundkravet i Boverkets byggregler är att dörren ska ha samma klassning som hela brandcellen. Dvs står det El 60 på din ytterdörr så klarar hela lägenhet (som är en brandcell) att stå emot brand i 60 minuter.
För byggnader som generellt är högre än 8 våningar och därför inte kan utrymmas med räddningstjänstens stegbilar (en stegbil når typ upp till 8:e våningen) så gäller särskilda brandskyddsregler. Bland annat ska varje cell stå emot brand i minst 60 min. I sådana hus är både varje lägenhet och varje våningsplan egna celler. Det ska även finnas ett eget trapphus för utrymning. Detta trapphus är en egen brandcell och skilt från trappuppgång och hiss. Det vanligaste sättet som bränder sprider sig i flerfamiljsbostäder är när elden bryter igenom sektioneringen på vinden eller där vindsektionering saknas. Då går det fort och kan leda till att hela huset brinner ned.