Sv: Hur lägger ni upp ett ridpass?
Jag skrittar alltid fram, avsuttet eller uppsuttet ungefär en kvart. Vi har en liten bit ner till paddocken och så har vi en "kyrksväng" som är ganska lagom att "runda" också.
När jag sen kommer till ängen, eller paddocken, eller skogen där jag tänker "jobba", tar jag tyglarna. Och så jobbar jag med "gas och broms", ser till att framåtdrivande och förhållande hjälper fungerar, genom först tydliga halter, som senare går över i halvhalter.
När damen svarar på en "sytrådshjälp", går jag över till lite trav lättridning en stund, utan större krav, fem tio minuter. När det känns lagom och damen slappnar av LITE, hon är en högnackad dam som kräver en hel del uppmjukning, saktar vi av till skritt igen.
Nu fortsätter vi med halvhalter och några steg i trav, med övergångar, samtidigt som vi börjar gå in på stora volter. Varannan volt med "rätställd häst" och varannan volt med "motställd häst" för att komma åt hästen i båda sidor, få ordning på bogarna och hästen att spåra.
Eftersom jag har en ryggmärgsskada, så orkar jag inte hålla igång långa stunder i sträck, utan här någonstans tar vi en kort skrittpaus på lång tygel, när jag tänker på min andning och sits.
Arbetstrav nedsittning, om jag rider på ridbana, eller äng, så väljer jag ut lagom med utgångspunkter efter "långsidorna" där jag vänder över ridbanan och gör halter på kvartslinjerna, eller medellinjen på väg rakt över ridbanan och sen ut på spåret på andra sidan i samma varv. För att byta varv, brukar jag gå in på en volt och antingen rida igenom volten eller göra en "åttvolt".
Här någonstans brukar damen först vara väldigt fin, mjuk och lyhörd för säte-hand och lyssna på minsta "sittben-/bäckenhjälp" för broms, gas och styrinrättning. Och när jag då börjar slappna av och njuta av passet, så segar hon till rejält. Därför brukar det vara lämpligt att lägga in lite galopparbete på raka spår, framåt.
När så gasen fungerar igen, så är det dags för "andhämtningspaus" i skritt på lång tygel igen.
Och så serpentinbågar över medellinjen, första två bågarna i skritt och sista i trav om man kör tre bågar... nästa varv första i trav, mittenbågen skritt och sista bågen trav. För att sen göra det hela mer spännande, trav första bågen, galopp andra bågen och skritt sista bågen, gärna med ett varv galopp i mittenbågen. Serpentinbågarna går att variera hur mkt som helst, med och utan volter och mellan gångarterna. Sen brukar jag alternera med raksträckor i trav lättridning, eller galopp under lätt sits.
När vi känner oss nöjda travar jag under lättridning, med "halvhäng" i tyglarna längs fyrkantsstpår och ibland in på stora volterna. Därefter skritt på lång tygel, först en stund på ridbanan, ängen och sedan "kyrksvängen" eller pytte skogstur uppsuttet eller avsuttet innan hemgång.
Alltså:
- framskrittning 15-20 minuter
- Ridpass 25-60 minuter
- avskrittning 15-20 minuter
Min dam är som sagt 23 år ung... och en riktig arbetsmyra. Hon ser jättebesviken ut, de dagar jag åker från stallet efter att ha mockat och borstat utan att rida.