Hur kan jag stärka Ivan? (Ganska långt)

Sv: Hur kan jag stärka Ivan? (Ganska långt)

Din egen teori om att han missade en socialiseringsfas tror jag också på.

Om det är så... Hur ska jag i så fall jobba med det här?
Jag kan nämligen tänka mig att Ivan + spökålder = mycket, mycket påfrestande, om inte vi har en plan.
 
Sv: Hur kan jag stärka Ivan? (Ganska långt)

Jag känner inte till den bakomliggande orsaken på hund, men det finns empiriska data som stöder teorin. Hos människor vet man att det finns en neurologisk defekt hos vissa individer som ger svårigheter med just generalisering och det skulle inte förvåna mig om det är något liknande hos hund. Även hos människa har man sett att det många gånger hänger ihop med just rädsla.

Utgår jag från min egen erfarenhet så har ett genomgående problem hos de rädda individer jag arbetat med varit just avsaknaden av förmåga att generalisera. Det har inte begränsat sig till just rädsla utan har även avspeglat sig i till exempel leksaker. Många hundar har kunnat läras att lek med en boll är roligt, men bara med just den bollen. En annan boll har inte alls varit kul. Det mest utmärkande har dock varit att rädsle-problematiken.

Därför anser jag att habituering av rädda hundar är bortkastad tid. Istället för att fokusera på att lära hunden hantera rädsla för objekt på egen hand så bör man lära dem att lite på sin förare. Då spelar det ingen roll om hunden kan generalisera eller inte. Fokus på förare, inte på yttre objekt.
 
Sv: Hur kan jag stärka Ivan? (Ganska långt)

Därför anser jag att habituering av rädda hundar är bortkastad tid. Istället för att fokusera på att lära hunden hantera rädsla för objekt på egen hand så bör man lära dem att lite på sin förare. Då spelar det ingen roll om hunden kan generalisera eller inte. Fokus på förare, inte på yttre objekt.

Instämmer.

Blueberry, jag skulle nog i ditt fall börja göra som så att du platsar Ivan (helst båda tillsammans) när ni får främmande. Låt dem nosa på avstånd, när de (han) kommit till ro så släpp loss men platsa igen om det oönskade beteendet visar sig på nytt.
Att hundarna får gå fram som de vill till de som hälsar funkar för en stabil hund men en osäker sådan får mer ansvar än den kan hantera när den då på egen tass ska bedöma om främmandet är godkänt eller inte. (Inte heller är det hans uppgift.) Jobba istället på att du eller din hunk visar vilka regler som gäller, det här är era gäster, inte hundarnas. Han behöver inte lära sig att gilla när det kommer främmande, han behöver lära sig vilket uppförande som är förväntat och som belönas/lönar sig. Börjar du från den ändan istället tror jag du får ett mer hållbart och konsekvent resultat för då spelar det ingen roll vem som kommer hem till er, samma beteende gäller för alla främmande.

Loka tog jag över som tvååring och då hade hon i princip bott i hundgård och hade inte så mycket salongsetikett (om man säger så...) och var dessutom rätt låg och osäker. Nyckeln till hennes självsäkerhet låg, för oss, i hennes relation med mig. Tydliga gränser och uppmuntran gjorde att hon visste vad som gällde och då kunde börja slappna av. Hon är fortfarande sån dock att hon sjunker ihop och "dör" lite om man ställer för höga krav eller hon inte förstår.
 
Sv: Hur kan jag stärka Ivan? (Ganska långt)

fast såvitt jag vet så är "kravet" för att inte kunna generalisera alls i tex samband med rädslor att man hamnar i en situation där man inte kan hantera rädslan alls. Alltså antingen ren panik eller nära på, det är ju därför man börjar från avstånd eftersom man måste bygga upp självsäkerheten mot objektet. Däremot tror jag säkert att du har rätt i att man inte kan få hunden att tänka så generellt som 1 snäll gubbe med hatt=alla gubbar med hatt är snälla. Men med mängdträning kan man antagligen underlätta. Om det sedan är skvaller som är bästa metoden vet jag inte.

Jag skulle också anta att om en rädsla finns hos en hund, och den sedan tränas bort så kommer det finnas viss "basrädsla" kvar. Alltså att om hunden
senare stöter på en gubbe med hatt som hoppar fram bakom ett träd kommer den reagera mer än en hund som aldrig varit rädd för sådana samt att om rädslan skulle förstärkas av en osäker situation kommer den "försämras" mycket mer än en orädd hund. Det handlar ju dock om att man ska vara medveten om det. Inte tvunget att det gör habituering onödigt.

Det är dock min fundering utifrån människor (och egen hund)
 
Sv: Hur kan jag stärka Ivan? (Ganska långt)

Hur ofta tar du ut Ivan utan Billy?

Inte så ofta, men någon promenad om dagen (ganska kort).
Vid träning också, jag tränar dem en och en. En i bilen och en på plan.

Ibland när jag och maken spenderar våra lediga dagar på skilda håll har vi oftast med oss varsin hund.
 
Sv: Hur kan jag stärka Ivan? (Ganska långt)

För övrigt:

Julia var här nu på förkvällen, och hon är inte här särskilt ofta. Billy blev jätteglad när han hittade henne i hallen, och Ivan nosade lugnt och intresserat, och han gick inte upp i varv på samma sätt som igår.

Nu Ivan har legat i hennes knä och sovit i 40 minuter :cool:





Mina hundar gillar tjejer. :angel:
 
Sv: Hur kan jag stärka Ivan? (Ganska långt)

KL

Jag förstår vissa i denna tråden som påstår att det är svårt att få en hund att generalisera, det är rätt tydligt på vissa hundar ;). MEN jag håller till fullo med alla i denna tråden som tycker att Blueberry ska försöka skvallra/klassiskt betinga Ivan för att inte vara rädd för okända situationer och människor. Det GÅR att generalisera kunskap även hos rädda hundar, speciellt när de genom betingning börjar släppa rädslorna och börjar byta ut de mot trevligare känslor.

Hoppelhase beskrev enkelt och fint den etologiska teori jag själv väljer att följa. Däremot för att hunden verkligen ska fungera genom denna metod gäller det under en period (för vissa hundar lång!) att man verkligen i varje situation och miljö man hamnar i kör med betingningen. Det är det som ger hållbara resultat och då blir det ingen generalisering till en början utan hunden lär sig helt enkelt att okända=bra överallt, alla tider på dygnet och alltid, när det gått ett halvår av betingat beteende så kommer helt enkelt den nya läskiga situationen inte vara läskig utan vara utbytt mot en trevlig känsla hos hunden.

Det är det som ger de hållbara resultaten, jag kan omöjligt se att en hund ska sluta vara rädd på något sätt genom ren lydnad eller liknande, inte ens flooding (överutsätta en individ för ett uttryck) ger särskilt hållbara resultat.
Det finns inga quickfixes för en rädd individ.
 
Sv: Hur kan jag stärka Ivan? (Ganska långt)

Jag bara undar för jag läser just nu en yrkesutbildning på hund, där vi just nu är inne på rädslor. Som lärare har vi bla "vanliga" psykologer, beteendevetare, etologer och biologer. Just att generalisering inte skulle funka på rädsla har inte kommit upp. Jag har själv aldrig tidigare hört talas om det.
Men jag ska absolut fråga.
 
Senast ändrad:
Sv: Hur kan jag stärka Ivan? (Ganska långt)

Om det är så... Hur ska jag i så fall jobba med det här?
Jag kan nämligen tänka mig att Ivan + spökålder = mycket, mycket påfrestande, om inte vi har en plan.

Det som är gjort är liksom gjort.
Själv skulle jag hålla mig till det som sagts tidigre, skvaller, succesiv tillvänjning och miljöträning.

Å jä*ligt mycket tålamod:D
 
Sv: Hur kan jag stärka Ivan? (Ganska långt)

Menar du på allvar att det enligt din erfarenhet/dina åsikter inte finns hundar med svag/taskig mentalitet?

Nej, jag menar att själva uttrycket "svag mentalitet" har blivit så luddigt.
Vad är/gör en hund med svag mentalitet? Är den rädd? Är den arg? Är den stressad? Har den svagt gripande? Är den generellt dum i huvudet? Är det ärftligt?
Vem bestämmer om en hund är mentalt svag?

Jag tror många hundar har fått ett skott i pannan med förklaringen "svag mentalitet", då problemet varit nåt helt annat.
 
Sv: Hur kan jag stärka Ivan? (Ganska långt)

Du får ursäkta mej men jag blir så extremt trött på ditt ordbajsande - term-svängande!

Kalla det åttiotal, kalla det gammeldags, kalla det precis vad du vill!

Vi är nog flera här som BÅDE gått riktigt bra utbildningar OCH har många års erfarenhet vad gäller "hands on" träning av hundar med både "taskig mentalitet" och stora rädslor.

Bara för att jag inte kan specificera vilka kliniska studier ett beteende kan spåras till så innebär det inte att mina erfarenheter är felaktiga!

Mina alldeles egna erfarenheter säger mej att det är OERHÖRT svårt för en "normal" hundägare att kunna "mängdträna" en rädd hund så att hunden "kommer över" sina rädslor!
När det händer något oväntat så kommer hunden att ramla tillbaka till sina gamla mönster. Och för varje gång detta händer så blir det svårare och svårare att "lyfta" hunden igen.

Jag har även upplevt att hundar blivit betydligt sämre av att ägarna i bästa välmening försökt "skvallerträna" en rädd hund.

Så...fortsätt att raljera med "fina termer" och citat ur kliniska studier, men tro inte det i sej löser några problem för varken hundar eller förare!

/Swat
 
Sv: Hur kan jag stärka Ivan? (Ganska långt)

Jag är själv en "fanatiker" av ordet relation :D

Att om ni stärker er relation så kan du också lättare stärka din hund. Några saker man kan göra som stärker relationen och hunden som individ är just miljö. Att hunden får hoppa upp på exempelvis elskåp, sandlådor, höga pedistaler osv. Man bekräftar hunden verbalt, talar om hur duktig den där. Klappar och smeker. Hunden får sedan gå ner när denna är lugn och i rätt sinnesstämning.

Man kan utveckla detta till att lära hundar klättra i älgtorn, eller stegar. Ja, låta fantasin flöda.
 
Sv: Hur kan jag stärka Ivan? (Ganska långt)

Gällande osäkerhet så är jag helt inne på Swat's linje :bow:

Min egna Beauceron är reserverad. Vilket inte alltid märks nu för tiden! Hans största dumheter (utfall i koppel mot folk) är väl nästan helt borta. Det försvann genom att jag talade om för folk att ge fan i hunden. Han vill inte bli gullad och klemad med. Det skapar bara en stor situation kring det som redan är jobbigt. Istället fick dom helt ignorera honom och han fick själv inte hälsa heller. "Gå och lägg dig". Jag tog hand om all form av kontakt med människor.

Idag är han faktiskt ganska orfarlig med folk.. Konstigt nog. Så länge ingen är för närgången eller tittar med "konstig" blick så kan han uppfattas som både glad och social. Jag själv som ägare ser ju på en gång att han inte är trygg kring människor. Han flamsar, studsar och försöker göra så mycket som möjligt för att slippa kontakt. Men det fungerar för oss!

Folk betyder inte längre att det ska bli en lång utdragen jobbig situation. Dom betyder inget.
 
Sv: Hur kan jag stärka Ivan? (Ganska långt)

Jag har även upplevt att hundar blivit betydligt sämre av att ägarna i bästa välmening försökt "skvallerträna" en rädd hund.
/Swat

Nu är inte jag vidare hundkunnig, men jag håller med Swat i det ovan.

Skvallerträning av en rädd hund borde väl inte göra vidare gott? Det skulle väl hunden kunna tolka som att matte/husse bekräftar hundens rädsla genom att ge "saken" uppmärksamhet samt ge muntlig belöning/godis? Eller har jag fel?

Även om hunden beter sig bra i närheten av det som utlöser rädslan när belöningen kommer, tror jag att det är lätt hänt att hunden tolkar det på ett annat sätt än husse/matte menade. Och bara för att hunden blir bättre på att behärska sig utanpå, kan den fortfarande vara rädd inuti och att det då ändå blir den känslan som uppmuntras.

Om man ska ge en godbit för gubben med hatt då, till exempel, så får man nog vara väldigt noga med att hunden är helt lugn för att den ska koppla gubben med något positivt istället för en uppmuntran av själva rädslan. Och tja, det är väl uppenbart att en hund som är rädd för just dessa gubbar med hatt antagligen inte är helt avslappnad i de situationerna.

För mig känns det som att skvallerträning av rädd hund är lite av en balansgång, men det kan kanske funka.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Hur kan jag stärka Ivan? (Ganska långt)

Nu är inte jag vidare hundkunnig, men jag håller med Swat i det ovan.

Skvallerträning av en rädd hund borde väl inte göra vidare gott? Det skulle väl hunden kunna tolka som att matte/husse bekräftar hundens rädsla genom att ge "saken" uppmärksamhet samt ge muntlig belöning/godis? Eller har jag fel?

Även om hunden beter sig bra i närheten av det som utlöser rädslan när belöningen kommer, tror jag att det är lätt hänt att hunden tolkar det på ett annat sätt än husse/matte menade. Och bara för att hunden blir bättre på att behärska sig utanpå, kan den fortfarande vara rädd inuti och att det då ändå blir den känslan som uppmuntras.

Om man ska ge en godbit för gubben med hatt då, till exempel, så får man nog vara väldigt noga med att hunden är helt lugn för att den ska koppla gubben med något positivt istället för en uppmuntran av själva rädslan. Och tja, det är väl uppenbart att en hund som är rädd för just dessa gubbar med hatt antagligen inte är helt avslappnad i de situationerna.

För mig känns det som att skvallerträning av rädd hund är lite av en balansgång, men det kan kanske funka.

Det fina med skvallerträning är att det faktiskt inte är en balansgång, det är väldigt enkelt! En äcklig gubbe kommer, hunden blir rädd. Hunden blir itvingad en godbit och motvilligt får hunden en lite trevlig känsla samtidigt som den ser den äckliga gubben. Man matar i hunden godbitar i oändlighet tills denna trevliga känslan blir större och större och tar över situationen i alla tillfällen, yay en gubbe jag får goodiiis!
Enligt denna teori så går det inte att känna två känslor samtidigt och man tvingar hunden att byta ut sin känsla.

Till swat: Som du säger är det för en "vardagshundägare"/oerfaren svårt (jag kanske ska säga omöjligt) att fixa en hund med rädslor eller reservation. Du säger att det är för en sådan människa svårt att få till skvallret korrekt. Jag hävdar mycket bestämt att det är svårt för en sådan människa att fixa hunden på något sätt oavsett om det är med någon sorts "gå och lägg dig" lydnad, skrammelburkar eller vilken annan metod som helst!

Man behöver någon som kan mer än en själv, någon som kan visa och vägleda en. Eller som i ditt fall mycket erfarenhet (men jag tror du nog haft någon vägledare någon gång du med ;)). Man behöver också själv ha ett stort driv och vilja att göra ens hund bättre! En som har erfarenheten fixar rädslor genom att välja en metod, hålla sig STENHÅRT till den och tror på sig själv och sin metod! Det är receptet för framgång, det är detta som kommer ur erfarenhet och det som gör att en hundmännsika som har hjälp utifrån eller väldigt lång erfarenhet kan hjälpa en hund med en rädsla medan en osäker förstagångs hundägare "förstör" en hund om den inte söker hjälp. Oavsett metod.
 
Senast ändrad:
Sv: Hur kan jag stärka Ivan? (Ganska långt)

Fast jag håller INTE med!

Skvaller som ett sätt att "lösa" en rädsleproblematik är JÄTTE svårt!

Till mej har det kommit flera hundar där den typen av träning - "proppa i hunden godis vid möten med något läskigt" - gått fel. Där hunden inte alls kopplat:
ovilligt mottagande av godis + läskig person = ganska trevligt trots allt.
Utan istället har kopplingen blivit:
ovilligt mottagande av godis + läskig person = godis är läskigt och bör göra att man håller ÄNNU MER koll på omgivningen + att godis i andra samanhang = obehag!

En hund hade även kopplat: prassel av påse = godis = läskigt med påsar.

Och en blev rädd för föraren när h*n stoppade ner händerna i fickorna eller hade sin belöningsväska på sej!

Rädda hundar kopplar inte som vi vill! De reagerar med "ryggmärgen" i många samanhang vilket gör träning extra svårt.

/Swat
 

Liknande trådar

Övr. Hund Jag har en labbe tik som är ett år. Som valp var hon ganska tuff men när det kom till människor så tyckte hon det var läskigt. Inte så...
Svar
6
· Visningar
1 332
Senast: Trassel12
·
Övr. Hund Hej! Jag ber om ursäkt för en låång text. Jag är förtvivlad över situationen med min 7 månader gamla valp, jag känner mig så jävla...
2 3
Svar
42
· Visningar
4 764
Senast: fixi
·
Hundträning Hej på er! Vill egentligen bara bolla med er om ni tror jag kan få bukt med valpens beteenden eller om jag ska byta inställning dvs lära...
2
Svar
24
· Visningar
8 101
Senast: Migo
·
Övr. Hund Jag har läst mycket här och tycker att det verkar finnas många kloka människor här. Hoppas nu på att kunna få stöd och råd i hur jag ska...
Svar
18
· Visningar
4 977
Senast: Milosari
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp