Sv: Hur gör ni på sommaren?
Tar i regel bort kraftfodret under betes-säsongen, men det beror mycket på vädret samt betet, efter en sådan här vinter har tex vårat planerade bete rätt stor risk för mer eller mindre omfattande "tjälabränna" (vet inte vad det heter på "normalt språk", men det är alltså där det blivit 10-20 cm tjock is, som tar tid på sej att smälta bort sedan och gör att vissa åkrar blir vattensjuka och gräset helt enkelt inte får nån chans att växa - när det väl torkar upp så ser det ut som om nån varit framme och eldat, gult och tråkigt, och växer dåligt). Halva ena åkern på det betet måste plöjas och sås om nu i vår, så hästarna kommer få gå på en begränsad bit av betet i början. Andra somrar brukar just de åkrarna vara väldigt frodiga, och vara full i klöver, men det beror som sagt på vädret. Torra somrar brukar innebära att man måste gå in och stödutfodra på lämpligt sätt (med protein) i slutet på juli-början på augusti (sen brukar betena oftast få fart igen).
Har relativt lättfödda (små hästar samt kallblod) hästar, ENERGIN under sommarhalvåret på betet brukar det aldrig vara bekymmer med (det som syns är ju om betena börjar gulna av i mitten på juli att hästarna också faller ur i *musklerna*, men de hästar vi haft på bete har alltid fortsatt vara feta).
Har tidigare somrar använt mej av samma kraftfoder som övriga året, men då just kraftfoder.
I år är tanken att stödutfodra med lucernhack till viss del hela sommaren, då vi kommer ha två fölston med föl (ja om allt går väl!) - dvs digivande ston, samt en gammal tant på 25+. Det vill säga, oavsett hur vädret och betet ser ut kommer vi lägga ut alternativt fodra "individuellt" med lucernhack. Utöver lucernhacket får vi väl se, blir oftast vetekli, krafft protein och/eller soja. Stödutfodra med hö är hopplöst hos oss på somrarna, hästarna ratar det ALLTID. Det är inte förrän i början/mitten på september som de kan tänka sej äta hö igen. "För bra" beten helt enkelt, varför äta torrt äckligt hö när man har en massa klöver att tugga i sej...
Men då gäller det alltså BRA beten, där det övriga år tas ensilage åt korna med rejält höga värden (de sköts som åkrarna som tas skörd på etc). Betena är lite FÖR bra ibland. Men bra när vi som iår ska ha digivande ston och gamla hästar.
Svårare när vi haft "bara" ridhästar, de brukar ha en tendens att se ut som tunnor, blanka, musklade och runda.... Stödutfodra kommer inte på tanken då.