Sv: Hundar av koppelryck
whiplash syns inte på röntgen. en bekant fick en whiplashskada för några år sedan och då gick de uteslutande på hans beskrivning av sin smärta. en hund kan ju omöjligt förklara hur den har ont? och hur ska man kunna ge diagnosen?
och veterinärer är inte så himla fantastiska på att hitta orsaker till smärttillstånd. min jycke var ju friskförklarad av vet när kiropraktorn hittade en skada. ett annat exempel är jag som hade så ont i min rygg när jag var tonåring att jag hade problem att sova på nätterna, men varken läkare, kiropraktor eller naprapat kunde se vad som var fel. sedan stukade jag foten och då upptäckte sjukgymnasten att mina fotleder är extremt överrörliga vilket gör att de sjunker ihop och vrider sig när jag står, vilket i sin tur ger snedbelastning i ryggen. egentligen ska jag ha fotskenor alltid, men jag nöjde mig med skoinlägg och ibland tejp, och vips så var problemen borta!
en del typer av skador är svårare att upptäcka än andra, och vissa ska man ha tur för att hitta hos människor som dessutom kan prata och beskriva var och hur det gör ont. så jag tror det blir väldigt svårt att bevisa att hundar kan få whiplashskador.
motståndarna kommer alltid att hävda att det som inte kan bevisas inte är sant antar jag. men då måste jag fråga hur ni ser på tinnitus hos hund? kan de få det? om inte, varför då?
Det var ju just det jag skrev -att det inte syns på röntgen eftersom det är en mjukdelsskada. Det enda sättet att diagnosticera whiplash är att utesluta andra skador som ger smärta i nacken. Har hunden ont i nacken antar jag att det märks vid den kliniska undersökningen, och jag antar att hunden visar smärta -annars skulle man ju inte ha uppsökt veterinär. Alla hundar som varit hos veterinären får en diagnos, annars går det inte att bokföra veterinärbesöket. Kommer man in med en hund som visar smärta i nacken, men där man inte kan hitta någon direkt skada, får hunden någon ospecifik diagnos som involverar något med nacksmärta. Alltså finns dessa hundar med i statistiken, även om veterinären inte kan hitta orsaken till smärtan.
Jag tvivlar inte på att hundar kan skada sin nacke vid
kraftiga koppelryck, men om hunden blir skadad av
alla koppelkorrigeringar så är det ju märkligt att det inte är fler hundar än vad det faktiskt är som kommer in till kliniken med nacksmärtor. Isf borde ju var och varannan hund ha ont i nacken.
Om man nu kan få sin hund att sluta dra genom koppelkorrigering så tycker jag att det är värt den
minimala risk för nackskada som det faktiskt är om man utför korrigeringen på rätt sätt. Risken är ju större att hunden blir anfallen av en ouppfostrad hund under promenad. För är det något som är vanligt på kliniken så är det bitskadade hundar som blivit attackerade av en hund vars ägare tappat kontrollen över den, kanske pga av den inte klarar av att gå i koppel för att man har fått lära sig att
man under inga omständigheter får koppelkorrigera sin hund eftersom den kan få nackskador (Därmed inte sagt att alla som inte koppelkorrigerar har olydiga hundar, men jag tror att folks rädsla för att ta tag i sin hund många gånger kan sluta rätt illa...)
Oj.. nu börjar mina funderingar dra iväg lite väl mycket känner jag
Typiskt att jag redan valt ämne till ex.jobbet, annars hade det här helt klart varit intressant att undersöka!