Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

snigelfarmor skrev:
det är faktiskt stro skillnad på om man verkar enligt vildhästverkning eller traditonell hovslagarverkning.
min häst ömmade efter vanlig, men inte efter att jag verkat henne efter vildhästprinciperna./j
Det kan inte vara så att hästen var öm efter att ha tagit av skorna och hade hunnit vänja sig när hon verkades lite till. Hur många fler exempel på detta har du? Att påstå att detta är ett faktum efter en erfarenhet av en häst räcker inte.
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

ameo skrev:
Nope, jag har INTE skrivit fel...
När hoven belastas så töms den på blod, när kronbenet pressas ner i hoven och trycker på elastiska putan så blir det liksom ingen plats kvar för blodet, utan det pressas ut ur hoven. Och när utrymmet åter blir större = obelastad hov, så fylls det med blod igen.

Det var ju synd att du inte skrivit fel för det innebär att du har fel. ;-)
I den elastiska putan finns det nästan inga blodkärl alls och den har minimalt med "blodpumpen" att göra som man kunnat visa.
Hovbenet får nytt artärblod när hoven inte belastas så långt har du rätt. I belastat läge försörjs däremot lamellläderhud, sulläderhud och nerver med artärblod. Hovbenet är "upphängt" i lameller och lamellhorn om inte dessa har blivit förstörda pga t ex fång eller långvarig felaktig hovbensvinkel. Denna upphängning gör att man i teorin skulle kunna ta bort sulan och hovbenet skulle ändå inte ramla ner i backen så att säga. När hoven belastas med hästens vikt utvidgas hovkapseln, deformeras om man så vill, och lameller och lamellhorn sträcks, liksom att sulan dras ut åt sidorna. Detta ger utrymme för att fylla artärerna i läderhuden med blod. När hoven sedan åter lyfts återgår den till sin mindre form och blodet pressas ut i venerna och vidare upp i vensystemet runt kronranden för att sedan pressas vidare upp i benet med hjälp av hästens rörelser. Här har du din "svamp", den sitter alltså i läderhuden inte i elastiska putan.

Ann
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Nyckelorden är väl "för hästens bästa"?

Även chefen för hovslagarskolan säger att hästen mår bäst utan skor, att hovmekanismen försämras och blodcirkulationen minskar med skor.
Att minska blodcirkulationen och tro att man uppnår en läkning i hoven är en motsägelse. Metabolism/läkning kräver blodcirkualtion.

Om man måste bedöva hästen med en sko för att kunna rida den är det då för hästens bästa du skor den? Eller är det för hästens användbarhet du skor den?

Det är skillnad på att få en häst användbar eller att få en frisk häst.

Ann
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

ALLA hästar kan inte gå utan skor och samtidigt användas som sport och fritidshästar, så är det bara.

Det är inte många som har hästar bara för att titta på när de går i hagen, de flesta har häst för att tävla, motionsrida eller arbeta med och då kan skor vara en nödvändighet.

Jag har sett mängder av skodda hästar som är både användbara OCH friska.

Tänk alla tävlingshästar på hög nivå. Det finns hopp, dressyr och fälttävlanshästar som tävlar upp till 15 års ålder och mer därtill. Alla dessa bär skor från unghästår och presterar utmärkt. Tror inte att de skulle kunna prestera om skor gör så stor skada som barfotaanhängare påstår. Dessa hästar måste vara friska för att prestera som de gör.

Visst, hästens hov fungerar bäst barfota men jag tror inte att en korrekt skoning försämrar så mycket som vissa tycks tro.

Det är inte för hästens bästa som vi rider på dem eftersom de inte är bygda för att bära någon större vikt på ryggen och absolut inte ett rovdjur (som vi människor är).

Jag har som sagt mina hästar barfota men då rider jag dem heller inte då det är isigt ute, det kan jag inte göra då hästen inte får tillräckligt med fäste. Att rida en oskodd häst på is är riktigt farligt. Likaså att rida en blöt terrängbana utan brodd eller hoppa en bana utomhus på gräs när det har regnat. Eller att jobba med sin häst i skogen vintertid utan att brodda den.

De allra flesta skodda ridhästar jag har träffat är friska, glada och användbara. Jag har dock sett många barfotahästar på senare tid som inte ens är friska och glada och de går absolut inte att använda. Har sett hästar som har så ont i sina hovar att de inte vill gå alls och det anser jag inte vara sunt för någon häst.

Jag tror att alla hästar kan gå barfota men med begränsningar. Och att få en tidigare skodd häst att fungera någorlunda som barfotahäst tar TID och allt för många drar av skorna på sin häst och tror att de kan rida som vanligt. En barfotahäst bör gå på lösdrift i stora hagar med hästkompisar året om och röra sig mycket för att det ska fungera. Det finns inte många som vill eller kan ha sin häst på det här viset och då tycker jag att det är bättre att man skor hästen för att undvika onödigt lidande.

Jag anser att en korrekt skodd häst kan vara både frisk och användbar.
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Jag tar en sak i taget,örjar med blodpumpen. Det är ingen större ide att ni diskuterar om blodet pressas ut ur hoven när den är belastad eller obelastad, här finns olika modeller o forskarna är inte överens, själv är jag böjd att tro på den senare. Tids nog får vi nog veta sanningen. Hur artärerna fylls med blod påverkas inte nämvärt av hovens rörelse de fixar sitt jobb själva med hjälp av härtats tryck o sina muskulösa väggar. Däremot kan inte hjärtat suga upp venöst blod ur benen (inte på oss heller) utan detta måste pumpas upp av hovens o benets rörelse.
Elatiska putan är helt riktigt ingen blodpåse däremot finns venösa plexa aldeles inärheten som kan påverkas av den så den säkert en del av pumpen vilken modell man än väljer.
PL
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Kavat skrev:
" Att dessa vibrationer är skadliga o bedövar hoven är Strassers tolkning o det är pga den här typen av egna tolkningar od som den veterinära vetenskapen skyr henne."

Här har du fel. Strasser har sammanställt forskningen som är gjord av, i detta fall angående vibrationer, Luca Bein vid university of Zurich 1983.
Hans forskning visar att en hästsko vibrerar med en frekvens av 800 Hz. (en stämmgaffel har 468 Hz). En sådan frekvens vet man inom humanmedicin har en skadlig effekt på kapillärerna. Det kallas Reynauds syndrom när nerverna inte fungerar pga förstörda kapillärer. Något som är vanlig yrkesskada på t ex hovslagare. Okänsliga, kalla, vita fingrar.
Dels förstörs blodcirkulationen (temperaturen sjunker) och dels kan inte nerverna återladda och rapportera till centrala nervsystemet.

"Om skelettets hela tyngd skall vila på hovbenet kommer det inte ens i närheten av att vara parallellt med marken!
Vilken del av hovbenet menar du skall vara parallellt, mitten eller kanterna?
Hoven med hovben skall ha en sån vinkel att tåaxeln inte är bruten o då är vinkeln mellan hovben o mark lite varierande från häst till häst. Vid en neråt bruten tåaxel som man får på många hästar om man ställer hovbenet parallellt med marken får man mindre tyngd på hovbenet o mer på strålbensområdet.
"
Du har fel igen. Har du missat tidigare inlägg om hovbenets form kanske? Eftersom det är format som ett valv med den djupaste delen där böjsenan fäster ser det i genomskärning från sidan ut som det har en vinkel mot marken på 6-8 grader. Hovbenet ska vara parallellt med marken, om inte sätter du hästens balans mellan böj- och sträcksenan ur funktion. Med ditt förslag kommer hästen att behöva använda muskelkraft för att hålla böjsenan sträckt. Dessutom får du en överbelastning på lamellhornet på hovens framsida när hovbenet kommer ner med en felbelastad hovbensled.

Ann

Undersökningen av Luca Bein har jag inte lyckats hitta någon referens till utom på Strassersidorna så den är troligen inte publicerad. Det finns flera andra undersökningar bla en från 84 som visar att vibrationsfrekvensen ökar från ca 150 till 180 Hz vid skoning.
En annan som visar att som visar att amplituden i hovväggen ökar med ca 15% men att skillnaden på kotans nivå är försummbar.
Jag har tyvär inte kunnat läsa ngn av rappoterna i sin helhet men jag skall ner till Uppsala snart o skall försöka hitta rapporterna , inkl Beins o Cavalrys. Det finns mycket oforskat när det gäller krafter o dämpningar i hoven. Det är nog bara Strasser som gjort den här typen av tolkningar men visst flesta anser att en oskodd hov fungerar bättre.
Jag vet mycket väl hur ett hovben ser ut både i genomskärning o i röntgenprojektion. Enligt min erfarenhet från röntgenbilder lutar hovbenet några grader frammåt neråt vid rak tåaxel, samma uppges både i Clinical Radiology of the Horse o Adam´s Lamenes.
Jag vet iofs att Strasser säger att alla hästar skall ha en hovvinkel på 45 grader o för dyra pengar säljer en plexiglaskiva med den vinkeln. 45 grader ger en bakåt bruten påaxel på stort sett alla hästar. Jag har kollat på ett antal röntgenbilder o alla de hovbenen har en vinkel på över 45 grader vilket innebär att hovbenet i en strasserhov kommer att luta bakåt!
Vid en för låg trakt ökar dragningen i djupa böjsenan vilket innerbär att mer muskelkraft behövs för att hålla emot. Du har missuppfattat det här med hur muskeln fungerar, att man drar ut muskel innebär inte att den inte behöver använda kraft för att hålla senan spänd.
Vid en avsliten djup böjsena far tån i vädret oberoende av hovvinkeln.
PL
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Ta fram en häst som har allvarliga nervskador PGA att den har gått med skor.... Kan du visa en veterinärs utlåtande på detta??
Ursäkta mig... men det var det dummaste jag någonsin har hört :rofl: :love: :love:
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Det som jag trodde var normalt för en hov har varit helt fel. Det är nog det som gör att så många är rädda för att dra av skorna på sina hästar för att oftast blir de rätt små men det är bara för att det ska vara så!

FEL det som folk drar sig för att dra av skorna är att man rider för mkt på hårt underlag att hoven slits ner mer än vad den växer.
En hov kan omlöjligt växa i räsefart bara för man sliter av skorna börjar inte hästens hov växa med 5 cm i månaden!
Rider du på hårda grusvägar mkt på asfallt så kan man inte ha en häst som går utan skor.
Du kan inte ha en häst barfota om du ska hopptävla den på blöt gräsbana. Man kan inte rida en häst i dressyr eller kan å kan men då om hästen ömmar till och får taktfel så blir det avdrag. Och att ha betalat massa avgifter och åka landet runt för att bli utklassad bara för man inga skor hade tycker jag är lite konstigt!
Visa mig den distanshäst som går SM klass som rids UTAN skor hela tiden!

Den ömmar för en hästs hov är inte gjord att gå på grusvägar då grusvägar är npgot vi människor har gjort. Desutom är inte hoven ggjord att bära en tung ryttare som ska sitta och rida hästen i form!


Jag säger inte att jag inte håller med om att hovens blodsirkulation är BÄTTRE utan skor. Jag menar att en hov mår BÄTTRE med skor OM man rider så passa mkt. Rider man unghäsatr elelr bara promenadridning så visst skit i skor men då har amn en begränsad ridmöjlighet!

DESSUTOm är det LAG på att ha halkskydd om vintern därför är skor med 4:a brodd ett "ont" måste

På er låter det som att hoven med skor inte alls funkerar och inte får en gnutta blod...men tydligen är det inte så eftersom nästan alla har skor på sina hästar opch rider och tävlar med häsatrna och hästarna har bra hovar och lider inte..

Att hästen har dåliga hovar beror inte på att man har skor eller inte hovkvaliten är lika dålig med som utan skor. Ska man bota problemhovar så måste man gå och ge hästen något som den tydligen har brist på invärtes!
Att hålla på å köpa hovoljer hit å dit är bara bortkastade pengar.. kan man lägga pengarna på en säck morötter ist som hästen får mer nytta av=)
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

peter_lundin skrev:
Undersökningen av Luca Bein har jag inte lyckats hitta någon referens till utom på Strassersidorna så den är troligen inte publicerad. Det finns flera andra undersökningar bla en från 84 som visar att vibrationsfrekvensen ökar från ca 150 till 180 Hz vid skoning.
En annan som visar att som visar att amplituden i hovväggen ökar med ca 15% men att skillnaden på kotans nivå är försummbar.
Jag har tyvär inte kunnat läsa ngn av rappoterna i sin helhet men jag skall ner till Uppsala snart o skall försöka hitta rapporterna , inkl Beins o Cavalrys. Det finns mycket oforskat när det gäller krafter o dämpningar i hoven. Det är nog bara Strasser som gjort den här typen av tolkningar men visst flesta anser att en oskodd hov fungerar bättre."

Passa på att leta upp Chris Pollits video också om hovmekanism och curkulation, Queensland univeristy. Han är delar inte heller gratis med sig av sina funna rön tyvärr så man måset nog köpa den, finns inte på nätet som jag funnit i alla fall."

"Jag vet mycket väl hur ett hovben ser ut både i genomskärning o i röntgenprojektion. Enligt min erfarenhet från röntgenbilder lutar hovbenet några grader frammåt neråt vid rak tåaxel, samma uppges både i Clinical Radiology of the Horse o Adam´s Lamenes.
Jag vet iofs att Strasser säger att alla hästar skall ha en hovvinkel på 45 grader o för dyra pengar säljer en plexiglaskiva med den vinkeln. 45 grader ger en bakåt bruten påaxel på stort sett alla hästar. Jag har kollat på ett antal röntgenbilder o alla de hovbenen har en vinkel på över 45 grader vilket innebär att hovbenet i en strasserhov kommer att luta bakåt!"

Det är inte Strasser som säljer plexiglasskivan det är Sabine Kells i Kanada, och ja, jag kan hålla med om att det är hutlöst. Den är lätt att plagiera dock om man vill ha tillgång till ett hyfsat bra hjälpmedel. En vanlig vinkellinjal har oftast 30 grader på ena sidan..
Det är ju inte heller Strssers påfund att framhoven ska ha ca 45 grader och bakhoven ca 55. Eftersom hovkapseln är en "avgjutning" av hovbenet+ hovbrosk så ger det rätt vinklar. Ingen eftersträvar en bakåtbruten vinkel mellan hovben, kronben och kotben.

"Vid en för låg trakt ökar dragningen i djupa böjsenan vilket innerbär att mer muskelkraft behövs för att hålla emot. Du har missuppfattat det här med hur muskeln fungerar, att man drar ut muskel innebär inte att den inte behöver använda kraft för att hålla senan spänd.
Vid en avsliten djup böjsena far tån i vädret oberoende av hovvinkeln."

När trakten är för hög blir det slack i böjsenan och detta kompenserar de flesta hästar (med sällsynta undantag för dem som låter slacket kompenseras genom en nedsjunken kota,"björnfot") med att spänna, inte sträcka, musklera i bogen, halsen för att dra upp kotan, samma muskler som är aktion när hästen ska förflytta sig.. Den gör alltså inte detta för att spänna senan utan för att ta upp de cm som motsvarar höjningen i trakten som blir ett slack i senan.
Ann
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Vems påfund är det då att framhoven skall ha 45 grader, det stämmer varken med verkligheten eller litteraturen. Strasser skriver visserligen att det är allmänt känt att vinkeln skall vara 45 grader!!
Visst musklerna tar upp slacket vid för hög trakt eller länger sig vid för låg, allt för att ge rätt spänning för att hålla tån i marken. Jag propagerar verkligen inte för höga trakter.
Vid en sjunken kota är det ytliga böjsenan o dess muskler som inte hänger med, men visst finns det ett samband.
PL
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Hello.

Kunde inte hålla mig ifrån detta forum så länge.

Bra iniativ av Ameo med ena tråd.

Har kollat lite på alla svar på denna tråd och vill bara göra några inlägg / förtydliganden utifrån min egen erfarenhet av hovmekanismen.

1. ett för stort tryck på strålen gör att den nedre bakre delen av hoven inte utvidgar sig lika mycket, utan kan t.o.m. dras ihop vid belastning/genomtramp.

2. kronbenet trycker emot hovbrosken vid genomtrampet och vidgar således hovens "övre"del.

3. En ordinär ringsko har ingen påverkan på hovmekanismen i negativ mening, om det inte finns kappor som låser ihop hoven bakom hovens bredaste del. Att många hästar skos med ringskor har helt andra orsaker.

4. Tåsidokappor är och kommer formodligen att länge vara ett kärt diskussionsämne bland både hovslagare och hästägare. Personligen så upplever jag inte att problemen uppstår för att hoven inte kan utvidga sig i tåsidodelen där kapporna sitter, utan att skon av någon anledning "kasar" bakåt under en skoperiod och på så vis kan klämma ihop hoven. Ett problem som ofta ses med tåsidokappor är att skorna vidgar sig i den bakre delen och lägger sig således längre utanför hoven än när det var "nyskott". Med andra ord så måste man välja rätt sko till varje hov som skos,, och alla kappor, var de än sitter kan göra skador.

5. en del hästars hovar kan må bra av att man låser ihop hoven med kappor bakom den vidaste delen, pga att de har för stor rörlighet i den bakre delen i markplanet.

6. en så kallad stråltryckarsko eller stråltryckarsula eller pg-sko minskar ofta rörligheten i den nedre bakre delen av hoven, eftersom strålen får bra stöd och hovväggarena då inte behöver "fläkas isär" innan strålen tar mark på ett hårt underlag.


Ha de, MVH Stuv
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Jag håller med, fasta vinklar (som strassers 45 grader) är helt befängt. Inga hovar ser likadana ut för alla hästar är olika! Där är vildhästmetoden överens med (åtminstone de flesta) svenska hovslagare!
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

emindy skrev:
Jag håller med, fasta vinklar (som strassers 45 grader) är helt befängt. Inga hovar ser likadana ut för alla hästar är olika! Där är vildhästmetoden överens med (åtminstone de flesta) svenska hovslagare!

Njae, Visst är 45 grader fram och 55 grader bak riktlinjer och det är inte vinklar tagna ur luften av någon slags strukturfascistisk illvilja. En skadad hovbensspets kan t ex ge en brantare vinkel. Men om man mäter vinklar på hovben från hästdjur, från minishettisar till shire till åsnor så har du dessa vinklar ständigt. För att då få en markparallellitet så är framhovens vinkel 45 och bak 55.

Angående Jamie Jacksons metod eller regler eller vad man ska säga, som jag förmodar att menar du när du skriver "vildhästmetoden", så kan jag ju tycka när man ser hans video eller läser hans böcker att han är ensidig i sin syn på hur en hov ska se ut. En tå ska vara si inch lång och kanten ska mustangrollas oavsett hovens problematik eller miljön som hästen lever i. På tal om hans instruktionsviedo så höll jag på att kikna av skratt när jag såg denna karl visa på video, som man i hans böcker rekomenderas att köpa för dyra pengar, hur han tar på sig hovslagarförklädet och tar av det och sätter på det och tar av osv hur han visar sina verktyg g på g sedan ett litet gymnastikpass á la husmorsstuket :-) i minst 2(!) timmar och sedan kommer en liten snutt på slutet där man får se hur han "verkar". Jag är glad över att inte jag lagt ut pengarna för den videon! Den är inte särskilt djuplodande om man säger..men mycket Jamie får man se!

Alla de som förespråkar att hästar ska gå barfota, som jag har stött på, hänvisar till forsking om hur vilda eller semivilda hästars hovar ser ut. Att då kalla en viss "skola" för "vildhästmetoden" blir missvisande tycker jag. ett Amerikanskt marknadsföringsknep kanske?
Ann
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Visa mig ngn hänvisning till 45 grader som inte kommer från Strasser eller från 1800 talet.Hon skkriver att framhoven MÅSTE ha 45 grader Citat:For more than a thousand years, it has been known that the horse must have a toe angle of 45 degrees in the front hooves in order to be sound; this is not Dr. Strasser's invention. The Strasser trim does not advocate long toes, but rather correct, 45 degree toe angles in the fronts, and 55 in the hinds slut citat.
Från http://www.thehorseshoof.com/myths.html.
Har du mätt vinkeln på några hovben på röntgenbilder?
PL
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

peter_lundin skrev:
Visa mig ngn hänvisning till 45 grader som inte kommer från Strasser eller från 1800 talet.Hon skkriver att framhoven MÅSTE ha 45 grader Citat:For more than a thousand years, it has been known that the horse must have a toe angle of 45 degrees in the front hooves in order to be sound; this is not Dr. Strasser's invention. The Strasser trim does not advocate long toes, but rather correct, 45 degree toe angles in the fronts, and 55 in the hinds slut citat.
Från http://www.thehorseshoof.com/myths.html.
Har du mätt vinkeln på några hovben på röntgenbilder?
PL
Nej, men på en hel del avkokta kadaverben.
Röntgenbilder är svåra tycler jag eftersom plantarutskotten syns dåligt och vinklarna då lätt blir fel.
Ann
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Inga problem om bilden är bra. Fördelen med röntgenbilder är att man kan se tåaxeln samtidigt.
Kollade i min anatomibok "Sisson" där står vinkeln som 45-50 grader.
Även om något hovben har 45 grader så är det inte samma sak som att hoven kan ha 45 grader utan att tåaxeln blir bruten. I min erfarenhet o enligt min litteratur lutar hovbenet normalt några grader vid en rak tåaxel. Det här med 45 grader anser jag är det riktigt farliga i Strassers lära. Att sen en del av hennes lärjungar hugger vilt in i läderhuden kan man kanske inte helt lasta henne för.
PL
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

peter_lundin skrev:
Inga problem om bilden är bra. Fördelen med röntgenbilder är att man kan se tåaxeln samtidigt.
Kollade i min anatomibok "Sisson" där står vinkeln som 45-50 grader.
Även om något hovben har 45 grader så är det inte samma sak som att hoven kan ha 45 grader utan att tåaxeln blir bruten. I min erfarenhet o enligt min litteratur lutar hovbenet normalt några grader vid en rak tåaxel. Det här med 45 grader anser jag är det riktigt farliga i Strassers lära. Att sen en del av hennes lärjungar hugger vilt in i läderhuden kan man kanske inte helt lasta henne för.
PL

Jag tror inte vi kommer längre i tåaxel/tåvinkel-diskussionen, möjligen om vi hade tillgång till bra helhetsbilder för att se leders postion i förhållande till varandra.

Vi får väl höra med Cecilia eller Ann-sofie vem av dem som "vilt hugger i läderhud". Det vore betydligt mycket mer givande att debattera här om deltagarna slutade kasta ur sig generella floskler och oförskämdheter.

Nu tackar jag för mig, för denna gången i alla fall.
Ann
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Det finns ett antal fall i England där Strassercertifierade verkare har ägnar sig åt sådant så att myndigheterna har reagerat.
Vad beträffar tåvinklar så kommer vi helt riktigt inte längre inte längre Strasser säger en sak o resten av det veterinära samfundet säger en annan o är för konservativa för att lyssna på henne eller överhuvudtaget släppa fram henne.
PL
 

Liknande trådar

Hästvård Jag har en ponny som jag var inne på klinik med för ett par veckor sedan. Först en helg akut och sen ett återbesök. Hon hade symtom som...
Svar
5
· Visningar
1 628
Senast: Amha
·
Hästvård som rubriken säger. Hur påverkas en häst av att en sko inte ligger exakt mot hovväggen(bärranden) hela vägen runt? Har fruktansvärt...
Svar
12
· Visningar
1 885
Senast: Lena
·
Hästvård Min häst har bärrandsröta, så hovis har skurit "hål" i hovväggen, längst ner mot skon, i trakterna på alla fyra hovarna. Detta för att...
Svar
9
· Visningar
4 519
Senast: Roheryn
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp