Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

hej, har en liten fråga till dig angående min häst. han har haft väldigt små hovar, men sedan vi fick honom har min hovslagare och jag gjort upp ett schema till min häst Galliano, precis som du säger, genom att jag började motionera honom, vilket han inte var så mycket innan pga att han inte fungerade med denna ryttare, så har hovarna växt på sig på bredden eftersom hoven har fått mer cirkulation. han har dock en bockhov som ändå sakta men säkert börjar bredda på sig, men detta medför ju til att han är lite lite högre på den. den högra framhoven har växt fint, men eftersom han breddar på sig nu på denm, medför det ju att han blir bredare och lite lägre på den högra, en på den vänstra som är en bockhov. detta är en medfödd bockhov som han alltid har haft. kan också tillägga att i släktet förekommer det små hovar och tre bockhovar.
Iallafall skor vi honom var sjätte vecka, men nu när han växer mer uppåt med bockhoven är vi tvugna att ta ner den var tredja vecka för att få jämn belastning och balans och för at undvika att han snebelastar bogen. Nu har du fått veta lite om grundproblemen, tänkte att det kanske kunde hjälpa lite.
iallafall det som jag har att fråga är:

han har nu börjat flyta ut på den högra framhoven, men bara på utsidan av den. Kan jag sätta på en sko med två tåkapslar på sidorna för att stabilisera utflytningen, vilket jag är rädd för medför attt han blir innåtlutad eftersom utflytningen bara är på utsidan, men sammtidigt vill jag ju inte "stänga" in bockhoven på vänsterfram då den behöver plats att växa på sidorna. kan jag bara lägga på en sån sko på höger fram? vad kan detta bero på att han plötsligt börjar flyta ut där? har det med bockhoven att gör?
Sist vi skodde honom hade vi inga sådanna skor, så då rättate hovslagaren till detat så han belastade rakt och inte blev innåtlutad på höger, men nu efter att det gått 4 veckor kommer det tillbaka igen. varför? Min tanke är att han måste på nått sätt belasta snett´för att få denna utflytning, men varför har han börjat gjort det på sista tiden? jag tror att det kanske är bockhoven som är grunden till det hela, men jag tycker att vi håller god balans och rakhet i båda hovarna. en till fråga är:

varför får dom en bockhov igentligen? har det med att göra att dom från början har en dålig blodgenomströmmning i den hoven? Kommer en sådan hov någonsin att bli lika bra som en bra "frisk" hov?

sorry att jag besvärar dig så, tack för att du lyssnat

mvh aa
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Problemhovar.
Önskar få tips från er som är så duktiga på hovar.
Vid senaste skoningen satte hovslagaren på hela sulor med en halv sko på framhovarna för att trakterna och strålarna skulle få en bättre tillväxt. Hästen blev lite halt nästan omgående. Hovslagaren var där och kollade två gånger och menade att han bara var lite ömfotad men att sulorna skulle vara kvar. Efter en vecka blev han blockhalt på ena benet. Vet kom och konstaterade hovböld i sulan. Nu efter en vecka och yterligare besök av veterinären vill han fortfarande inte stödja på benet. Sulan är borta och han har haft bandage och står inne. Sulan är sårig. Till saken hör att han har väldigt tunna hovsulor.
JAg lider så med min häst och är osäker hur jag skall agera för att detta skall läka så fort som möjligt. Är rädd för komplikationer.Varken vet. eller hovslagare ger några tips som känns bra.
Hästen skall vila till efter jul i lösdrift. Hovslagaren tyckte att han skulle gå utan skor då?? Skada eller nytta??
Jättetacksam för råd!! :bow:
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Det har gjort tester som visar att en hästs skor vibrerar med 800 Hz. Dessa vibrationer fortplantar sig sedan vidare upp i benen, och vi vet ju alla vad som händer med exemplevis gatuarbetare som håller i tryckluftsborrarna. De får stora problem med känselbortfall i sina händer. Sedan leder sömmarna in kyla i hoven när det är kallt.

Mina hästar går barfota numer och har aldrig mått så bra i hela sitt liv. Jag har inte "svalt barfotarörelsens principer" med hull och hår, utan jag har varit neutral och tagit reda på fakta och kommit till den insikten att den passar min filosofi om hur man ska sköta hästar. Nämligen att hästar ska få vara hästar på ett naturligt sätt så mycket som möjligt. De går ute dygnet runt, har fri tillgång till foder och färskt vatten, samt har stort skydd (gammalt stall med urtagna boxar och fullt halmat samt 2 in/utgångar så ranglåga hästar också ska kunna komma in) att gå in i om de vill.

Det som sägs om till exempel hovarna är mycket mer logiskt än vad hovslagare säger tycker jag, det är min mening. Om andra sedan har sin respekterar jag den.

Jag vet bara att mina hästar inte har fång mer och kan gå på mycket kraftigt gräs utan att få det igen (ja, så är faktiskt fallet) :) , och det har jag att tacka Strasser för. Det är en kvinna med ett enormt mod och hon har min fulla respekt. Att man inte får använda smärtstillande i Strassermetoden är bara påhittat, det får man visst göra.

Racka inte ner på barfotarörelsen, utan gör en neutral bedömning först och ta reda på fakta, sedan kan ni anmma den helt eller delvis, eller förkasta den om ni inte tycker den passar er.

Hälsningar

Elizabeth
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Sorry, svarade på fel tråd. Skulle vara tråden gällande skor på hästar. Ivrig, ivrig..... :)
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

psychogrrl skrev:
Kan det vara lamellranden du menar? Ja, där kan röta leta sig in, måste behandlas med rätt verkning och medel mot rötan (och där finns det så många olika förslag att man inte vet vad man ska tro på, kopparsulfat och tjärdrev är väl kanske det bästa?). Om du behöver skor eller inte beror inte på det, vanligtvis stänger man ju in rötan när man sätter på skor, det går att rensa rent när man har skorna borta, men veckorna emellan kan rötan leva loppan ;)

Ja, tror det. Hon har behandlats med ngt (jag tog inte hand om henne då och kommer inte ihåg vad hon behandlades med, men minns att de satte bommulstussar med ngt i skåran.) Den hovslagare jag hade då rekomenderade att sko, och problemet försvann. Nu har jag en ny duktig hovslagare och jag ska höra med honom också, men tänkte kolla om det var ngn här som hade haft samma problem. Har också hört att om man skor kan problemet stängas inne.

Tack för ditt svar!! :)
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Det du beskriver låter presis som en väldigt plattfotad häst. Jag själv har ägt en sådan häst (halvblod) samt min kompis fullblod. Men hennes fullblod var extrem..ungefär som din. I vart fall det jag vet/lärt/läst är att just plattfotade hästar ska ha en BRED tunn sko för att ge gott understöd. Är väggarna svaga använder man TUNNA söm, och ibland kan det vara nödvändigt med extra kappor. Plattfotade hästar råkar oftast ut för som du skrev...sömtryck, hovbölder osv...Min gick ALLTID med sulor, kompisens fullblod behövde sulor i stål eftersom hans plattfothet gjorde så han kände ojämnheter genom en gummisula. Den hästen fick en hovbensfraktur en gång enbart för att en hovslagare ej slagit på honom sulor...så kan det gå. Nä, men plattfothet kräver ganska intensifierad hovvård så att hoven ej har möjlighet att flyta ut...det är då den spricker. Jag kortade ned skoperioden från 8-9 veckor till max 4 för min häst. Och då höll sig fötterna fina och sprickfria samt flöt ej ut nämvärt.
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Givetvis blir det inga vibrationer på mjukmark, det fattar nog de flesta.
Däremot hästar som går DAGLIGEN och OFTA på ex. asfalt drabbas av det.
Men har man bara planerat att rida på mjuk mark förstår jag inte ens varför man har skor.
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Men djupaböjsenans dragning bör ju förvärras om du i ett akut om du "Höjer" upp trakterna med en ex. en sko. Gör du det kommer ju hovbenet att tippas mer framåt och då kommer inte djupaböjsenans dragning släppa ett dugg.
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Jo visst minskar böjsenans dragning när man höjer trakten, det är därför man inte skall sänka trakten i ett akut skede. Däremot ökar hovbenets tryck mot sulan vilket ökar risken för en perforation. Vad man rekomenderar idag är inte att höja trakten utan att ställa hästen på sandbädd eller sätta på mjuka paddar under hoven, då kan den inta skonsammast möjliga läge själv.
PL
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Att ställa en sådan häst utan skor på bara sand kan jag förstå.
Paddar har jag aldrig hört att man satt dit om du inte menar pad+ sko?
För rent logiskt sätt så kommer ju hovbenet att tippa mer framåt om man stödjer trakterna. Problemet i hoven har ju uppkommit pga felverkning/skoning.
DÅ har hovlagaren låtit hästen ha alldeles för långa hovar vilket i sin tur gör att hovbenet tippar framåt.Att hästen i ett sådant läge får ont är ju inte så svårt att förstå.
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Man tejpar fast tjocka sulor i styrofoam el dyligt.
Jag vet inte vad du menar med att hovbenet tippar framåt, jag skulle vilja säga att det tippar neråt om man höjer trakterna men detta beror inte på en ökad dragning i böjsenan utan avlastar tvärtom böjsenan. Det finns en form av hovbeslag för akut fång där man höjer trakterna samtidigt som man stöder hovbenet underifrån detta anses vara en effektiv behandling men svår o riskabel om det inte blir precis rätt.
PL
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Din häst har gått med s.k. flappskor,det troliga är att det kommit in någon sten eller så mellan hov och sula,men det behöver ju inte vara så,hästar kan få bölder av alla möjliga anledningar.

Fårgan är nu är hästen väldigt plattfotad?Annars skulle jag bara rekomendera dig att sätta på en vanlig sko.Är den m.k.t. plattfotad kan det vara en anledning till att den fått för stort tryck mot sulan.

Är hästen väldigt trasig i sulan kan man sätta en sula ovanför skon(nitas fast) så att hästen slipper gå på det onda tills det läkt.

Kan du kanske sätta ut en bild på hur det ser ut,annars är det svårt att bedömma,vad säger din hovis+veterinär?

Hör av dig och berätta hur det går//Stally
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Läste just att din häst har väldigt tunna sulor,då är inte flappskon något passande
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Ett par frågor till Ameo bara! Är där någon skillnad på de två understa bilderna, den som visar två skor med rosa pilar på?
Jag kan inte se att där är någon skillnad?
Fråga 2. Är det sämre att sko med sidotåkappor än med fronttåkappa? Varför? Bägge förhindrar ju utvidgningen något.
3. Varför verkar det vara vanligare att sidotåkappor används till bakhovarna?
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Hej
Just nu går han utan sula och sko och med bandage på den skadade hoven. Han är fortfarande kraftigt halt. Skall byta bandage i morgon och ta en bild.
Jag ifrågasatte också sulorna framförallt som jag tyckte att grus och sand fastnade längst in och det är omöjligt att få bort det. Det blir ju hårt packat och kan ju göra hål på sulan, vilket antagligen också skett så.
Hovslagaren är duktig men han kanske varit så fokuserad på att förbättra trakterna och strålen att han glömde sulans kvalitet.
Finns det något sätt att förstärka /förbättra hovsulorna?? :bump:
TAcksam för alla goda råd./Christina
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

för en "normal" häst skulle jag sagt att bästa sättet vore att låta den gå barfota. Då härdas nämligen sulan mer aktivt samt att den ökade blodgenomströmningen ger bättre hornkvalitet (ja, även sulan och strålen består av horn)
Men med din häst har vi ett litet problem eftersom han har såpass dålig kvalitet att det förmodligen vore högst riskabelt att bara ta av skorna. Det beror förstås på vilket underlag han har i hagen? väntar ni snö i vinter t.ex.?

Jag skulle faktiskt överväga ett par väl anpassade boots i hagen så länge han behöver det och barfota i boxen. Bara man tänker på att rengöra bootsen ordentligt med tvål och vatten varje kväll samt håller koll på eventuellt skav så borde det inte vara några problem. Dessutom ges hans hovar och sulor framförallt en chans att komma igång försiktigt.
Allt eftersom hans sulor blir bättre och/eller snön kommer skulle man kunna börja vänja av även bootsen och bara använda dem när man rider.
Då har man förhoppningsvis det skydd han behöver men fortfarande fördelarna med barfota hovar.

Jag känner mig tveksam till "hovstärkare" dvs preparat som enbart har som syfte att hålla ihop hoven eftersom jag inte vet så mycket om hur de påverkar hoven på längre sikt.
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Ex en fånghäst.Hovarna går ju alltid att rätta till på en fånghäst iaf.
Att hästen får problem med hovarna så beror ju på att hästen har alldeles för långa hovar.Då är inte den parallel med marken är den inte det så kommer ju hovbenet att flytta med sig i samma vinkel som hoven pekar åt.
Att böjsenan tar stryk är ju för att hoven från början är felverkad och är framåt tippad.
För att rätta till det behövs ju en annan verkning, alltså en sådan som gör att hoven är mindre och kortare.FÖr hovbenet är ju inte så stort, det är hovbenet som bär upp häsen och inte hoven. Därför finns det ju ingen mening med dessa långa hovar åt fel vinklar.
Men om man då fortfarande har en alldeles för lång hov så kommer ju hovbenet att tippa neråt eftersom hoven är för stor, för lång då kommer autumatiskt också böjsenan att förflytta sig uppåt, det är då hästen får ont.
På det sätter folk alltså pad+sko för att avlasta böjsenan när den i själva verket behöver komma ner, då kommer den i stället bli mer upplyft och kommer ta mer skada.
Att en fånghäst aldrig blir frisk är ju inte konstigt i såfall..?
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Det är inte böjsenan som tar stryk. Istället är det (djupa)böjsenans funktion att hålla ner tån o det gör den genom att dra i hovbenets undersida dvs den strävar att rotera hovbenet neråt, det är när hovbenet släpper från hovväggen pga fång som den kraften kan rotera hovbenet innuti hoven.
Vid en för lång tå försvåras överrullningen o den roterande kraften förstärks i steget.
Vid en för låg trakt ökar dragningen i böjsenan o vid en för hög trakt trycker hovbensspetsen mot sulan o kan i värsta fall ge en perforation.
Jag skulle aldrig förorda att höja trakten om den inte är extremt låg från början.
Man måste skilja på åtgärder man gör akut för att hindra rotation o senare åtgärder som görs för att återställa hoven. Om återställande åtgärder görs för tidigt kan man rotera hovbenet ännu mer.
Du har rätt i att långa tår är kasst men du har inte riktigt fattat mekaniken i det hela.
PL
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Kronranden kan höjas eller vad jag skulle kalla det bukta uppåt och det beror på för höga och underdrivna trakter. En normal kronrand är rak och från sidan sett sluttande bak nedåt mot ballen.
/T
 
Sv: Hovmekanismen, SÅ fungerar det (med bilder)

Dreamer skrev:
Ett par frågor till Ameo bara! Är där någon skillnad på de två understa bilderna, den som visar två skor med rosa pilar på?
Jag kan inte se att där är någon skillnad?
Fråga 2. Är det sämre att sko med sidotåkappor än med fronttåkappa? Varför? Bägge förhindrar ju utvidgningen något.
3. Varför verkar det vara vanligare att sidotåkappor används till bakhovarna?
1) Enda skillnaden är att det är en baksko och en framsko. Ville visa att det inte var nån tillfällighet att slitfåran satt runt hela skon.
2) Om detta tvista de lärde... Dvs den svenska hovslagarkåren. Ivriga diskussioner om detta pågår till och från på hovslagarföreningens eget diskussionforum och man är långt ifrån överens. Men man ser väldigt ofta att hästar som skos med tåsidokappor efter ett tag får mer päronformade hovar, att hoven alltså blivit smalare där tåsidokapporna suttit. Sannolikt går detta att förhindra något om man lägger skorna vidare, dvs inte bara verkar bort vägghorn för att kapporna ska få plats.
3) Vanligaste orsaken till att man använder tåsidokappor (förutom de hovisar som anvönder det på alla hästar) är att hästrarna skruvar med baktasarna när de går och då skruvar av sig skorna. Skorna sitter bättre kvar med tåsidokapporna. Och problemet förekommer nästan enbart bak.

JAG undviker tåsidokappor så långt det går, ser ingen anledning att använda dem helt enkelt. JAG ser dem som ett specialbeslag, inte som något man använder varje gång och till alla hästar. Utan endast där de verkligen behövs - hittills har jag inte haft nån häst jag behövt ha dem på...
 

Liknande trådar

Hästvård Jag har en ponny som jag var inne på klinik med för ett par veckor sedan. Först en helg akut och sen ett återbesök. Hon hade symtom som...
Svar
5
· Visningar
1 624
Senast: Amha
·
Hästvård som rubriken säger. Hur påverkas en häst av att en sko inte ligger exakt mot hovväggen(bärranden) hela vägen runt? Har fruktansvärt...
Svar
12
· Visningar
1 861
Senast: Lena
·
Hästvård Min häst har bärrandsröta, så hovis har skurit "hål" i hovväggen, längst ner mot skon, i trakterna på alla fyra hovarna. Detta för att...
Svar
9
· Visningar
4 515
Senast: Roheryn
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp