A
Ankiesen
Ska köpa hösilage i år av en otroligt seriös "bonde". De gör små rundbal på mellan 50-70 kg, ts på 48-60. De märker alla balar m nummer, analyserar allt, har ordentliga lager m plast mm så jag som e lite "rädd" för silage känner mig hyfsat trygg.
Men min fråga är: ska jag vaccinera mot botulism?
Jag pratade med lite folk som är insatta i detta å de sa att om man köper ett bra ensilage av seriöst folk så behöver man inte det eller om ts halten håller sig runt 50-60 behöver man inte osv osv. Sen läste jag ngn tråd här om detta med att det vi kallar hösilage som är mindre blött inte är lika farligt i samband m botulism sopm ensilga med högre blöthet samt myrsyra har. Sen läste jag i SVA´s hästbok (iof ngra år gammal) att det inte finns många konstaterade fall av botulism i Sverige och alltså inte ansågs särskilt nödvändigt...
Vad ska jag göra? Vad har ni hört? Om jag inte vaccinerar å hästen insjuknar i botulism gäller försäkringen ändå?
HJÄLP!
Men min fråga är: ska jag vaccinera mot botulism?
Jag pratade med lite folk som är insatta i detta å de sa att om man köper ett bra ensilage av seriöst folk så behöver man inte det eller om ts halten håller sig runt 50-60 behöver man inte osv osv. Sen läste jag ngn tråd här om detta med att det vi kallar hösilage som är mindre blött inte är lika farligt i samband m botulism sopm ensilga med högre blöthet samt myrsyra har. Sen läste jag i SVA´s hästbok (iof ngra år gammal) att det inte finns många konstaterade fall av botulism i Sverige och alltså inte ansågs särskilt nödvändigt...
Vad ska jag göra? Vad har ni hört? Om jag inte vaccinerar å hästen insjuknar i botulism gäller försäkringen ändå?
HJÄLP!