Sv: Till ni som producerar eller fodrar med hösilage
Rundbalarna är en lindad stor bal.
En rundbal måste du ta bort all plast på och linda av höget längs hela balen. Det kräver bättre skydd för hygienens del efter som att man tar bort all plast och det krävs dessutom lite mer plats för att kunna gå runt balen och linda av. Fyrkantsbalen är hos oss två balar i botten och två balar på dessa. Vi behöver bara sköra upp balen och sen kan man enkelt lägga över plasten igen över hålet. Dessutom är ju höet i kakor så det är enklare att uppskatta kg man tar från balen utan att behöva väga. Man behöver dessutom bara komma åt balen från ett håll. Mycket, mycket lättare att ha o göra med om man ska fodra från samma bal under flera dar och gör det för hand.
Jag vet inte vad vaccinet heter, jag ber bara vet att vaccinera mot Botulism.
Jag tycker att ts brukar ligga på runt 60. Vi har en ts på runt 80. Efter som att vi utfodrar och förvarar höet utomhus så känns det väldigt skönt att ha en så pass hög ts. En del säger att det inte heller får bli för högt. Jag vet inte vart gränsen går men vårt hö tycker jag har varit super. Mycket att tugga, fräscht och lätthanterigt.
Nu i höst funderar vi på att ta hem rundbal och ställa ut den hel i hagen. Fördelen med rundbal då är att det finns en lösning som är enkel och billig. Dessutom kostar ju rundbalen lite mindre och det är färre snören att ta rätt på när man ska ställa ut den. Då kommer vi att rulla ut dem för hand. Vi får vara 3 stycken eller så och ställa dem vid en lutning som gör det lätt för oss att få fart på dem och rulla in dem genom grinden.
Hästtjejer klarar det mesta.
Fyrkantsbalar är "småbalar" med kakor ställsa på varandra. Jag tror att det är 4 balar i våra 400kg-balar.¤ Varför är fyrkantsbalar vanligare och populärare än rundbalar trots att rundbalar verkar vara billigare. Är det verkligen så mycket smidigare att hantera och stapla.
Är det någon skillnad hur silaget är uppdelat i dem, ligger silaget alltid i kakor i fyrkantsbalarna och är det alltid lindat i en cirkel i rundbalarna?
Rundbalarna är en lindad stor bal.
En rundbal måste du ta bort all plast på och linda av höget längs hela balen. Det kräver bättre skydd för hygienens del efter som att man tar bort all plast och det krävs dessutom lite mer plats för att kunna gå runt balen och linda av. Fyrkantsbalen är hos oss två balar i botten och två balar på dessa. Vi behöver bara sköra upp balen och sen kan man enkelt lägga över plasten igen över hålet. Dessutom är ju höet i kakor så det är enklare att uppskatta kg man tar från balen utan att behöva väga. Man behöver dessutom bara komma åt balen från ett håll. Mycket, mycket lättare att ha o göra med om man ska fodra från samma bal under flera dar och gör det för hand.
Jag antar att vaccinet ger sitt fulla skydd efter fulländad grundvaccination. Men det är ganska ovanligt att hästar bi sjuka om man har bra hygien så jag tycker inte att man behöver vara orolig över att börja utfodra med hösilage innan hela grundvaccinationen är gjord. Samtidigt som det ju är bra om man kan få den klar innan. Men det är min åsikt. Jag är inte så pjoskig. En del vaccinerar inte sina hästar alls mot botulism. Själv tycker jag att det är en självklarhet. Det kostar inte mycket så jag tycker att det är en onödig risk att ta, att välja bort det.¤ Vad heter vaccinet man vaccinerar mot botulism för?
På fass .vet hittar jag bara det för svin och mink!
Ger det först ett skydd efter 3 vaccineringar med 1 månad emellan eller han man skydd redan från början?
Jag vet inte vad vaccinet heter, jag ber bara vet att vaccinera mot Botulism.
Jag vaccinerade min häst direkt när stallägaren tog in hösilage och det tänker jag fortsätta att göra även om hästarna skulle gå på hö ngt år. Vi utfodrar i regel med hösilage och har gjort det de senaste 4-5 åren.¤ Hur många av er vaccinerar? Jag har hört att vaccinet bara ger skydd mot en form av botulism men att de kan få en annan form , någon som vet?
Dom säger väl att 40 % är minimum för häst. Själv har jag haft ett väldigt blött hösilage när jag var ung och bara gjorde som stallägaren sa, och det var ingen hit. En del hästar blev dåliga i magen och dessutom var det skitjobbigt att hugga loss höet från balen med yxa, efter som att vätskan frös ihop allt till en isklump. Jag vet inte vad för ts det var på det höet dock.¤ så det här med TS- halten där åsikterna går isär.
Jag har bestämt mig för att jag vill ha mellan 60-70 % men det mesta förstaskördssilaget även hos proffsproducenterna verkar ligga på 72-80%, detta med 8 lager plats , funkar det verkligen? Andraskörden blir istället blöt, runt 50 % vilket känns tufft för magarna.
Jag tycker att ts brukar ligga på runt 60. Vi har en ts på runt 80. Efter som att vi utfodrar och förvarar höet utomhus så känns det väldigt skönt att ha en så pass hög ts. En del säger att det inte heller får bli för högt. Jag vet inte vart gränsen går men vårt hö tycker jag har varit super. Mycket att tugga, fräscht och lätthanterigt.
Vi talar om för bonden vart han ska ställa balarna och där får dom stå. Vi ställer dem på 1 eller 2 olika ställen utanför hagen och utfodrar för hand från balen in i hagen på hembyggda höhäckar och en stenmur. Det fungerar jättebra. Vi öppnar balen på ett sätt som gör den lätt att stänga/täcka med sin egen plast.¤ Ni som inte har balgrip och traktor, hur tusan hanterar ni era balar?
Nu i höst funderar vi på att ta hem rundbal och ställa ut den hel i hagen. Fördelen med rundbal då är att det finns en lösning som är enkel och billig. Dessutom kostar ju rundbalen lite mindre och det är färre snören att ta rätt på när man ska ställa ut den. Då kommer vi att rulla ut dem för hand. Vi får vara 3 stycken eller så och ställa dem vid en lutning som gör det lätt för oss att få fart på dem och rulla in dem genom grinden.
Hästtjejer klarar det mesta.