Här kommer jag och fyller på.
Debatterna om botulism samt för/emot vaccination har varit många senaste året här på Bukefalos. Sök och läs får ni se.
Om några i den här tråden gjort det, kunde en del oriktiga påståenden undvikits.
I en tidigare tråd skrev jag följande:
"Med tanke på trådarna om Botulism här, vill jag redovisa några punkter tagna ur senaste Ridsport. Där förekommer 2 artiklar, vilka båda understryker vikten av vaccinering och allmän noggrannhet. Det följande taget ur "Veterinärkontrollens" spalter.
Citat:
1 Hästarna är mest känsliga för typ B och C, varav man i Sverige endast funnit typ B på häst.
2 Det finns uppgifter om att giftet har bildats bl a i stillastående pölar med vatten.
3 Ensilage/hösilage är den överlägset vanligaste infektionskällan, men giftet kan bl a finnas i gräsklippsavfall, hårdpressat hö, fuktig havre etc.
4 Olika förgiftningsvägar: Hästen äter/dricker av förgiftat foder/vatten, sticksår, m fl.
5 Dödligheten är 90%.
6 Enligt SVA finns det troligen åtskilliga fler fall med misstanke om botulism än de som blir konstaterade.
7 Det är oerhört viktigt att VACCINERA I TID! Fullgott skydd först efter alla 3 vaccinationerna, vilket innebär att vaccinationen måste påbörjas i juni för att vara verksam till hösten.
Slutsatser:
Ni som förkastar tanken på vaccination med motivering "det händer så sällan", "det finns i alla fall bara vaccin för en av många varianter", "har så fint foder", jag kollar fodret så noga", "vi ger så sällan hösilage" m fl, kanske skall tänka om nu.
Det är väl OK om ni gamblar med ert eget liv och hälsa, men här gäller det hästens, och den kan inte välja, om den vill ta risken av kvalfull död eller inte. Den enda hållbara ursäkt att inte vaccinera som jag kan se, är om hästen är höggradigt allergisk mor vaccinet."
Ovanstående kanske klargör en del vad gäller t ex Gammelns argument. Tillägger att hästar faktiskt äter jord och i övrigt slafsar runt i div tveksamma miljöer.
Enligt vad man uppgav för några månader sedan, har ingen häst som fått sin TRE sprutor, drabbats av botulism. Däremot insjuknar något tiotal varje år varav de flesta dör.
.
När det gäller Alexandras och Gammelns resonemang runt grovfoderskörd, undrar jag över deras erfarenheter och kunskaper i ämnet. Hur skall en bonde kunna skörda en vall och sedan GARANTERA att inget annat än ren växtlighet finns med i balarna?
Tills någon bevisar motsatsen, vill jag påstå att det är en omöjlighet.
Alexandra, dina kunskapsbehov vad gäller hö verkar, med förlov sagt, vara en smula överdrivna. Jag har då aldrig hört talas om att någon, bonde eller kund, stått och klockat slåtter-vändning-strängning-pressning när det gäller hö. Lika lite som någon fört detaljerad bok över vädret dygnet runt under proceduren. Inte ens angett pressningsklockslaget för varje individuell bal.
Jag blir fullständigt ställd, bara av att försöka sätta mig in i ovanstående procedurer.
Snälla du, går du inte till överdrift nu?
Vi har i alla år utfört skörden efter vad vädret tillåtit och ibland har det gått på räls, ibland har det tagit en eller annan dag extra. Ibland har vi vänt 3 gånger, ibland upp till 5-6. Det bestäms ju faktiskt inte bara av skördevädret, utan också av mängd, tjocklek/längd, på gräset, sorter mm, mm. Och suprise, suprise, det har varje gång varit av bra/mycket bra kvalité enligt analyserna.
Ovan står det" I travstallet där jag brukar jobba har det använts hösilage i säkert 10 år och aldrig vaccinerats en häst."
Vilket väl borde vara ett vädigt smart argument mot vaccinering? :smirk:
LIA