Ok en liten tanke om möjliga problem, bara för att du frågade
Jag tänker att det kan finnas ett möjligt problem för just en själv eller för barn man själv diagnosticerar med begreppet och sedan helt själv utifrån en lite ovetenskaplig blogg försöker leva efter det/uppfostra efter det och då råkar förstärka de sidor man ursprungligen upplevde som ett problem.
Det är visat att det är relativt lätt att påverka barn genom att ha förväntningar på dem. Om tex en ny lärare får reda på att ett barn är trassligt eller duktigt kan läraren omedvetet påverka barnet i den riktningen genom sitt bemötande (vilket ju säkert är bättre i ena riktningen än i den andra för dem båda).
https://www.npr.org/sections/health...pectations-can-influence-how-students-perform
Så som förälder kan du säkert genom att tro att ett barn är på ett visst sätt även påverka det lite i den riktningen. Vilket är ju lite olika om man påverkar det mot ökad risk för social ångest än om man påverkar det mot ökad chans till att lyckas i skolan.
Liksom det är i USA tydligen möjligt att påverka någons resultat på ett test genom att ha en ruta där man fyller i kön eller ras i början. Om testet är matematiskt och du måste påminnas om att du är kvinna, och därmed någon som är dålig på matte enligt sociala normer, så gör du sämre på testet än du skulle gjort om du hade sluppit kryssa i rutan -statistiskt sett. Liksom om du måste aktivt påminna dig om, genom att kryssa i rutan, att du har en viss ras som har ett visst förhållande till ett visst ämne så kommer samhällets fördomar om dig påverka ditt resultat på testet. Dvs testresultaten skiljer mellan om du måste adoptera kvinna eller person av färg och liksom vara kvinna eller ras genom hela testet istället för att bara vara Puttan.
Psykiska egenheter verkar också ha smittoeffekt. tex det är misstänkt att om man följer många bloggar/tictoc med tourettes syndrom kan det bli så att man plockar upp tics.
https://www.svd.se/a/eEy5bO/tics-i-sociala-medier-ser-ut-att-smitta
Så det är inte bara så ibland att man känner igen sig i saker, man kan också ändra sig så att man passar in i alla delar av något man känner igen sig en del i. Eller förstärka sidor hos sig som man kanske såg som ett problem genom att fundera mycket på dem. Precis som man kan göra tvärtom och arbeta på att minska en rädsla tex.
Dvs om man hanterar det inte som en insikt utan som en beteendemall eller låt säga att man har ett barn som är högkänsligt enligt kriterierna som forskarna talade om i artikeln Orkidébarn (svd 2012) men behandlar barnet som högkänsligt enligt bloggen Orkidébarn, kanske man istället för att stärka upp sig med en föräldrautbildning på kommunen och så stärka barnet så att det blir extra motståndskraftigt mot tex depression, med 25% sannolikhet få ett extra resilient barn, råkar göra precis det som gör barnet extra känsligt för att få tex depression.
Bara en fundering över varför det skulle kunna vara problematiskt. Men såklart en fundering bara och att det självklart inte är så för alla.