Sv: Hmm,..funderingar kring stall!
Gipset är ju i första hand för att
brandskydda byggnaden, diffusionsskydd innebär i praktiken att man häftar fast 0,2 mm PE-film innan man bygger innerväggen. PE-filmen får då ha högst 1/3 av isoleringen på den varma sidan om plasten om man vill ha en vettig fuktbalans i väggen.
Vilket ytskikt och hur detta är konstruerat/fastsatt är av vital betydelse för brandskyddet, många gånger är det en av de enskilt viktigaste faktorerna för ett byggnadstekniskt brandskydd.
En beklädnad av väggen som kan ta emot massiva mängder värme utan att antända eller reflektera värmen är ytterst viktigt för att minska risken för övertändning - kan tillägga att en brandman i brandskyddsdräkt har en teoretiskt överlevnadstid på 20 sekunder vid en övertändning
Vid en övertändning så antänds
allt brännbart i byggnaden och temperaturen hamnar ganska typiskt på sådär 600-900 grader, vilket är fullt tillräckligt för att göra stål rödglödgat. Det är därför säkrare med bjälklag i limträ än i stål då stålet har förlorat 95% av sitt böjmotstånd vid 900 grader.
På tex en höskulle så ser idealet ut som så att man har väggar och golv som står emot brand under i vart fall 60 minuter, limträbalkar i taket som har lite "extra" tjocklek och har ett tak som delvis är byggt i plast så att taket öppnar sig och släpper ut branden den vägen.
Vid en brand så ser det inte alls ut som i hollywoodfilmer där man kan dra kavajen över huvudet och gå in i den brinnande byggnaden och leta efter sina nära och kära....
Om man bygger ett dammtålig elsystem med "råttsäkra" ledningar och med jordfelsbryttare samtidigt som väggarna görs med "säkra" ytskikt och man minimerar det strö och foder som förvaras i stallet så har man ökat brandskyddet i byggnaden otroligt mycket med förhållandevis enkla åtgärder.
Kupévärmare på i stallet, fullt med gammalt höboss i alla vrår, undermåligt elsystem m.m. ökar en byggnads brandbelastning med typ några hundra procent... eller kanske rentav några tusen
Trä brinner vid en "normal" brand med en hastighet av 1 mm per minut, det tar därför viss tid innan stolparna i huset har blivit försvagade nog för braka ihop - kan man då göra en innervägg som inte släpper igenom elden förrän stommen börjar kollapsa så har man ju ökat chansen att rädda hästarna rejält mycket.
De dubbla gipskivorna håller i åtminstone 30 minuter bara dom... en sån vägg som jag beskrev borde hålla i bortåt 60 minuter. Det är ju då bättre med flera lager med skivor än med bara en tjock skiva eftersom man vid flera lager kan lägga dessa omlott så att det inte riskerar att bli glipor i skarvarna.
Om man vill öka säkerheten ännu mer så kan man klä in stommen i byggnaden i skyddande material innan man bygger själva väggen - det finns särskilda material som tex promatech som har rent otrolig förmåga att skydda mot eld, men dom kostar så mycket att bygghandlarna många gånger inte ens har dom i sortimentet utan dom måste specialbeställas och det därför många gånger blir billigare att istället överdimensionera stommen om den är i trä.
Det finns även särskilda brandgipsskivor men även dom är tyvärr ganska dyra, minerit är riktigt bra som brandskydd och dessa kostar "bara" 400-500 för en skiva (1,20x2,40)... men om du klär in stommen med vanlig 13 mm gips så har du genast ökat stommens "livslängd" vid en brand med sådär 15 minuter.
Enligt statisktik från försäkringsbolagen så brinner det i nära nog en lantbruksbyggnad
per dag i riket... och elen är den enskilt största orsaken till dessa bränder.