Sv: Hippolyt - erfarenheter?
Det är klart att värdena som anges i en näringsdeklaration ska stämma. Du ska ju kunna använda värdena när du gör en foderstatsberäkning.
Problemet ligger nog i att Hippolyt inte har gjort några smältbarhetsförsök på sina foder. Dessa försök kostar pengar att utföra och man lägger tydligen hellre pengar på en massa meningslösa studier av hårstråns mekaniska egenskaper. Istället har man använt beräkningsformler för att uppskatta smältbarheten. Beräkningsformler är alltid osäkra och tar t.ex. inte hänsyn till om fodret har genomgått några processer som förbättrar smältbarheten hos fodret.
Man kan förbättra smältbarheten speciellt för stärkelse genom olika processer. Färdigfoder innehåller ofta spannmål som är stärkelserika. Stärkelsen hos sädeskorn finns i den s.k. frövitan som finns inuti skalet. Hästen måste därför tugga sädeskornen för att frilägga frövitan. Stärkelsen måste sedan komma i kontakt med enzymet amylas för att den ska kunna brytas ner till glukosmolekyler och tas upp i hästens tunntarm.
Man kan öka sannolikheten att amylas kommer i kontakt med stärkelsen i fodret genom olika processer, främst genom extrudering eller mikronisering. Man brukar ange att smältbarheten av stärkelse hos extruderat eller mikroniserat spannmål är 20 till 30% högre vilket gör att du kan ge 20 till 30% mindre av fodret för att tillföra samma kalorimängd. Jag känner inte till vilka processer som Hippolyts foder har genomgått men jag skulle gissa att det är detta som deras foderrådgivare avser. Problemet är dock att har man inte gjort smältbarhetsstudier så vet man inte om eller med hur mycket smältbarheten ökar. Det blir då endast gissningar från Hippolyts sida.
När det gäller smältbarheten hos protein så är det tveksamt om den förbättras överhuvudtaget genom att processas. Många processer, t.ex. mikronisering, innebär värmebehandling av fodret vilket istället kan ha negativa effekter på proteinet.
Om man nödvändigtvis vill använda Hippolyts produkter så skulle jag använda de värden på SmRp och omsättbar energi som redovisas i näringsdeklarationen och strunta i de rekommendationer som Hippolyts foderrådgivare ger. Märker man att hästen ökar i vikt så får man väl minska på fodret. Redovisar man förresten värde på omsättbar energi? Utländska foder brukar endast ange smältbar energi.
Det bästa är dock att inte använda Hippolyts produkter alls så slipper man problemet med osäkra värden på energi och protein.
enligt Hippolyts siffror(på säckarna) så vill de ge min unghäst alldeles för lite protein, med förklaringen att deras ämnen(bla protein) tas upp i mycket större utsträckning. Att tex vanliga foders upptag är 0-30% medans deras är 50-100%.
Men vad betyder då deras smbrp på påsen?
Det är klart att värdena som anges i en näringsdeklaration ska stämma. Du ska ju kunna använda värdena när du gör en foderstatsberäkning.
Problemet ligger nog i att Hippolyt inte har gjort några smältbarhetsförsök på sina foder. Dessa försök kostar pengar att utföra och man lägger tydligen hellre pengar på en massa meningslösa studier av hårstråns mekaniska egenskaper. Istället har man använt beräkningsformler för att uppskatta smältbarheten. Beräkningsformler är alltid osäkra och tar t.ex. inte hänsyn till om fodret har genomgått några processer som förbättrar smältbarheten hos fodret.
Man kan förbättra smältbarheten speciellt för stärkelse genom olika processer. Färdigfoder innehåller ofta spannmål som är stärkelserika. Stärkelsen hos sädeskorn finns i den s.k. frövitan som finns inuti skalet. Hästen måste därför tugga sädeskornen för att frilägga frövitan. Stärkelsen måste sedan komma i kontakt med enzymet amylas för att den ska kunna brytas ner till glukosmolekyler och tas upp i hästens tunntarm.
Man kan öka sannolikheten att amylas kommer i kontakt med stärkelsen i fodret genom olika processer, främst genom extrudering eller mikronisering. Man brukar ange att smältbarheten av stärkelse hos extruderat eller mikroniserat spannmål är 20 till 30% högre vilket gör att du kan ge 20 till 30% mindre av fodret för att tillföra samma kalorimängd. Jag känner inte till vilka processer som Hippolyts foder har genomgått men jag skulle gissa att det är detta som deras foderrådgivare avser. Problemet är dock att har man inte gjort smältbarhetsstudier så vet man inte om eller med hur mycket smältbarheten ökar. Det blir då endast gissningar från Hippolyts sida.
När det gäller smältbarheten hos protein så är det tveksamt om den förbättras överhuvudtaget genom att processas. Många processer, t.ex. mikronisering, innebär värmebehandling av fodret vilket istället kan ha negativa effekter på proteinet.
Om man nödvändigtvis vill använda Hippolyts produkter så skulle jag använda de värden på SmRp och omsättbar energi som redovisas i näringsdeklarationen och strunta i de rekommendationer som Hippolyts foderrådgivare ger. Märker man att hästen ökar i vikt så får man väl minska på fodret. Redovisar man förresten värde på omsättbar energi? Utländska foder brukar endast ange smältbar energi.
Det bästa är dock att inte använda Hippolyts produkter alls så slipper man problemet med osäkra värden på energi och protein.