Hingstar som haft punbråck

Sv: Hingstar som haft punbråck

Men har inte du gjort liggande kastrering även hemmavid? Då är det väl ingen skillnad på just infektionsrisken-viken dessutom borde vara större vid liggande eftersom det är ett mer invasivt ingrepp?

Håller helt med Flippeti att det är helt galet att vi ska avla på hingstar som förhöjer risken för komplikationer på ett relativt enkelt ingrepp som dessutom görs på 40-45% av alla hästar, bara för att de travar vackert...
 
Sv: Hingstar som haft punbråck

Och som vanligt så läser du inte ett spår av vad som står och svarar helt goddag yxskaft. Läs texten igen så kanske du kan inse vad det står ang sövning och narkos. NEJ det är långt ifrån så hög risk som 1 på 100 för narkos i samband med kastrering.

Nästa gång du hänvisar till en källa så kanske du kritiskt skall granska källan, siffrorna du hänvisar till härrör från en studie genomförd 1995 alltså för nästan 20 år sedan. Om du missat det så har det hänt enormt mkt på de senaste 20 åren ;) Tyvärr verkar det inte finnas någon större studie gjord på senare år. Men tex Strömsholms djursjukhus anger siffran idag till 2/1000 och då medräknat alla typer av operationer alltså även uppvak med skadade hästar vilket ju löper en än större risk, basic kunskap för alla med lite anestesikunskaper är att tiden de är nere i narkos ökar riskerna mångfallt såväl på djur som människa. Kastrering är en av de kortaste operationerna som genomförs. Och alltså trots att de även har med långa komplicerade operationer samt att siffran avser innan den nyaste tekniken började användas så är det alltså 2/1000 som är aktuellt.

Vad gäller vilka kliniker man använder så står det väl alla fritt att välja ett tips är att inte bara som vissa välja efter prislappen utan undersöka lite närmre innan vilka metoder o dylikt de använder och sen värdera om det kanske är lönt att köra några mil extra och betala någon tusenlapp mer men de flesta verkar inte bry sig om att sätta sig in i någonting utan väljer bara efter prislappen och skiter i annat.

Här är för övrigt länk till strömsholm där de nämner antalet http://www.evidensia.se/sv/djursjukhus/mottagningar/specialistmottagning-kirurgi
 
Sv: Hingstar som haft punbråck

Jag har en som blev kastrerad liggande sövd hemma ja men naturligtvis sterilt och inte i skitig stallmiljö utan på helt rent underlag och täckt med sterila operationsdukar. Så nej inte ens i närheten så stor infektionsrisk som att stå och slaffsa i en stallgång som man ser många gör. Vid en stående kastration kommer man inte ens i närheten av att decifincera operationsområdet på samma sätt som vid en liggande för naturligtvis är det lika viktigt att hela närliggande område i sårregionen är ordentligt decifincerat något man aldrig kan genomföra till hundra procent vid en stående kastration. Man skall liksom aldrig glömma heller att man via kastrationssåret har en passage in till bukhinnan och de inre organen en infektion som sprider sig in där vill man inte ha.
 
Sv: Hingstar som haft punbråck

Men hur vanligt är det med en sådan komplikation att det blir infektioner i buken?

Hur eller hur så känns det ändå vansinnigt att det ska avlas på defekter. Talanger kommer alltid fram iaf och då hade det ju varit bra om NÅT avelsförbund hade framhållit hållbarhet framför snabbare generationsväxling som travar spektakulärt.
 
Sv: Hingstar som haft punbråck

Och som vanligt så läser du inte ett spår av vad som står och svarar helt goddag yxskaft. Läs texten igen så kanske du kan inse vad det står ang sövning och narkos. NEJ det är långt ifrån så hög risk som 1 på 100 för narkos i samband med kastrering.
Som vanligt blir du extremt otrevlig när någon inte håller med dig. Var har jag svarat "goddag yxskaft"? Som du själv skriver så finns det inga nya studier på området så det är ju rätt naturligt att man då får hänvisa till de tidigare studier som finns. Och jag skrev aldrig att siffrorna handlade om just kastrering utan om sövning i allmänhet. Jag tror att ALLA vet att det alltid är en risk att söva en häst och att det medför obehag för den, även du.

Att avla på djur som kräver dyrare och mer komplicerad veterinärvård än vad normaldjuret behöver är en nackdel. Nackdelar får givetvis vägas mot fördelar, så är det alltid när man väljer avelsdjur. Men pungbråck är kasserande av en anledning. Alla har inte 10 minuters resväg till en klinik som kan buköppna och det är inte roligt att ha 2-4 timmar enkel resa till en sådan klinik. De smärtor som en häst upplever på den tiden och den fara som både hästar och människor (både hästägare och medtrafikanter) utsätts för på en sådan resa önskar jag inte någon.

Du undvek att ge respons på mitt inlägg om att du tydligen är felinformerad om skillnaden på ljumsk/pungbråck.
 
Sv: Hingstar som haft punbråck

På tal om källkritik:
Har nu läst det du länkade till på Strömsholms sida. Där står att det enligt den största studien så är det 1,9 /100 hästar som dör i samband med narkos. Dvs nästan dubbelt så hög risk som i den studien som det refererades till i min länk. Sedan skriver de att på just deras klinik är dödstalet 2/1000. Men det står inte för vilken period de räknat (dvs är det deras mest lyckosammaste månader eller ett snitt för de senaste fem åren eller något annat). Det är reklam helt enkelt. Oavsett så är 2/1000 dubbelt så hög risk som du påstod förut, du skrev 1/1000. Om nu Strömsholm har så väldigt mycket bättre statistik än snittet så innebär det att andra kliniker har mycket sämre statistik än Strömsholm.
 
Sv: Hingstar som haft punbråck

Nej det är faktiskt du som är felinformerad som blandar ihop pung och ljumskbråck men brydde mig inte om att återigen försöka informera dig om det iom att allt man skriver uppenbarligen går in genom ögat och ut genom örat utan att du överhuvudtaget reflekterar över vad du läser iom att du tolkar allting minst sagt egendomligt.

Ja jag blir som sagt ordentligt trött på att du i diskussion efter diskussion så tydligt visar att du inte alls läser vad som skrivs utan svarar goddag yxskaft gång på gång sen gör något egendomligt försök att vrida runt till att andra skriver helt annat än vad de skriver.

Men snälla människa försök förstå och tolka vad som skrivs på sidor du läser det är uppenbarligen inte bara när vi andra användare skriver till dig du tolkar allting helt upp i det blå, läääääääs vad strömsholm skriver om utveckling sen dessa siffror togs fram, läs också vad du tidigare länkade till och försök överhuvudtaget se kopplingen, det är siffrorna från den gamla nästan 20 år gamla studien som strömsholm nämner men också att det är GAMLA siffror som inte överensstämmer med dagens narkos.

Jag ger upp nu det är inte ens lönt vilket jag borde lärt mig för länge sedan att försöka diskutera med dig.

För övrigt så är det knappast bara hästar som är speciellt vårdkrävande som genomgår sövd kastrering utan som jag skrev innan klinikerna går numera helt ifrån att överhuvudtaget utföra stående kastrering för att riskerna är så mkt större med det än med sövd kastrering. Det är väldigt mkt större risk idag att en häst drabbas av framfall eller störtblödning av en stående kastrering än riskerna med narkosen iom att man har fått ner riskerna med narkosen så mkt med ny teknik, medans det är lika hög risk fortfarande för stående.
För övrigt vet jag en enda i bekantskapskretsen som fortfarande kastrerar med stående på sina uppfödningar men det är också den enda i bekantskapskretsen som inte precis är särskilt rädd om sina hästar för övrigt heller så där är det bara plånboken och lathet som styr.

Varför tror du för övrigt att försäkringsbolagen har börjat ersätta komplikationer efter kastrering men bara om den är utförd på klinik, kan väl aldrig bero på att riskerna för komplikationer är så mkt lägre då än när det utförs ute i stallen, försäkringsbolagen är inte dumma de har naturligtvis noga kollat upp det innan de införde det.
 
Sv: Hingstar som haft punbråck

Men hur vanligt är det med en sådan komplikation att det blir infektioner i buken?

Hur eller hur så känns det ändå vansinnigt att det ska avlas på defekter. Talanger kommer alltid fram iaf och då hade det ju varit bra om NÅT avelsförbund hade framhållit hållbarhet framför snabbare generationsväxling som travar spektakulärt.

Hittar inga siffror på det, men en sak är säker att det kommer med all säkerhet bli en vanligare komplikation till öppen kastrering iom att man samtidigt blir mer och mer restriktiv med antibiotika i förebyggande syfte. Det är en sak att ha ett stort öppet kontaminerat sår och samtidigt behandla med antibiotika, men att ha ett stort öppet kontaminerat sår och inte börja behandla med antibiotika i tid så lär vi se mer av det.
 
Sv: Hingstar som haft punbråck

Som vanligt kastar du ur dig otrevliga påståenden till höger och vänster, inget nytt under solen. Diskussionen handlar om det är lämpligt att avla på hästar som har en förhöjd risk för pungbråck/komplikationer vid kastrering. Inte att du och dina hästar bor nära en klinik med senaste tekniken för att kastrera liggande. Utan diskussionen handlar om det är en nackdel att föda upp hästar som har anlag som kräver mer avancerad/dyrare vård och som ökar risken för att hingstar ska få en smärtsam upplevelse som antingen leder till operation med lång konvalecens eller döden.

Och fortfarande så har du missuppfattat det om ljumskbråck/pungbråck. Men du får gärna fortsätta att tro att du har rätt. :crazy: :D
 
Sv: Hingstar som haft punbråck

Nedanstående citat är från Strömsholms sida (Gylles länk):
Utvecklingen går mot operationstekniker som medför minimal vävnadsskada för en snabbare läkning och om möjligt också att kunnas utföras på stående häst för att undvika de risker som finns vid allmän narkos.
Behövs det egentligen någon kommentar till detta?

Narkosmetoder och övervakning av narkos har dock utvecklats mycket och riskerna för komplikationer har minskat. På grund av sin storlek, tyngd och kroppsbyggnad har hästen en större risk för komplikationer under narkos jämfört med mindre djurarter. Den största internationella studie som gjorts inom detta område visar på 1.9 dödsfall av var 100:e häst som genomgått narkos, men på hästsjukhuset ligger siffran på 2 av 1000 tack vare att vår speciellt utbildade narkospersonal använder modernaste narkosteknik och övervakningsutrustning.
Det står inget om vilka år eller hur många hästar det handlar om när de kommit fram till 2/1000, precis som jag redan skrivit.

Kolikkirurgi
På hästsjukhuset opererar vi mellan 70-100 kolikhästar per år. Sen mer än 40 år har vi bukopererat hästar med kolik på Strömsholm och teknik och metoder har utvecklats starkt under åren. Till skillnad mot situationen tidigare är prognosen idag god för överlevnad, tillfrisknande och återgång till samma arbete som innan efter en bukoperation.
Vår statistik på de senaste (t.o.m. 2009) 290 opererade kolikhästarna visar att 79 % går hem och mår bra. Ett år senare lever 88 % av dessa hästar och 93 % av dem presterar lika eller bättre jämfört med vad de gjorde innan operationen.
Här redovisar de siffror för bukoperationer från 2009 och tidigare (dvs operationer som utfördes för 4 år sedan och längre bak i tiden). Då var dödligheten 21% på en bukoperation. Efter ett år har 12% av de hästar som överlevde operationen dött. Ser inget om kastrationer? Ser inte heller att det står något om hur överlevnaden har utvecklats sedan 2009.
 
Sv: Hingstar som haft punbråck

Varför tror du för övrigt att försäkringsbolagen har börjat ersätta komplikationer efter kastrering men bara om den är utförd på klinik, kan väl aldrig bero på att riskerna för komplikationer är så mkt lägre då än när det utförs ute i stallen, försäkringsbolagen är inte dumma de har naturligtvis noga kollat upp det innan de införde det.
Försäkringsbolagen ersätter komplikationer oavsett om kastrationen skett stående eller liggande om den utförts på klinik, så jag förstår inte riktigt vad det hade med saken att göra? Att de ersätter komplikationer efter klinikkastreringar beror väl på att det är en högre och jämnare kvalitet på veterinärerna och på hygienen på en klinik. Dvs det beror inte på om den utförs stående eller liggande.
 
Sv: Hingstar som haft punbråck

Egentligen skulle jag inte svara dig alls mer men snälla sluta plocka text ur sitt sammanhang. Om du hade varit det minsta påläst så hade du vetat att det idag görs många ingrepp stående där samma operationssätt kan användas på stående häst där INTE risken för komplikationer ökar pga att de är stående, då hade du också vetat att det är omöjligt att genomföra en sluten kastration på stående häst därför är det ett ingrepp som man måste söva för att utföra.
Naturligtvis utvecklar man metoder för att om möjligt komma ifrån alla risker därav tex stående benbitsoperationer när bitarna är lokaliserade så att de går att plocka bort vid belastat ben och där veterinären kan få en säker arbetsvinkel. Kastrationer tillhör inte den typ av ingrepp eftersom det aldrig går att succesivt skära sig igenom de fina tunna hinnorna in till rätt hinna som skall sparas sittande mellan bakbenen på en häst enbart drogad med domesedan.

Nu handlar det inte om att kunna utföra samma typ av ingrepp stående som liggande när det kommer till kastration utan det handlar om att väga riskerna med en narkos kontra riskerna att utföra en halvdan helt öppen kastration som därmed har risk för såväl framfall som störtblödning. Av dessa två har idag den öppna kastreringen högre risker för att dö än vad en narkos har med dagens nya teknik.

Som jag skrev tidigare klinikerna som har möjlighet att söva går helt ifrån stående kastrering, och det gör de inte för att de tycker det är säkrare för hästen att bli kastrerad stående.....
 
Sv: Hingstar som haft punbråck

Som vanligt blir du extremt otrevlig när någon inte håller med dig. Var har jag svarat "goddag yxskaft"? Som du själv skriver så finns det inga nya studier på området så det är ju rätt naturligt att man då får hänvisa till de tidigare studier som finns. Och jag skrev aldrig att siffrorna handlade om just kastrering utan om sövning i allmänhet. Jag tror att ALLA vet att det alltid är en risk att söva en häst och att det medför obehag för den, även du.

Att avla på djur som kräver dyrare och mer komplicerad veterinärvård än vad normaldjuret behöver är en nackdel. Nackdelar får givetvis vägas mot fördelar, så är det alltid när man väljer avelsdjur. Men pungbråck är kasserande av en anledning. Alla har inte 10 minuters resväg till en klinik som kan buköppna och det är inte roligt att ha 2-4 timmar enkel resa till en sådan klinik. De smärtor som en häst upplever på den tiden och den fara som både hästar och människor (både hästägare och medtrafikanter) utsätts för på en sådan resa önskar jag inte någon.

Du undvek att ge respons på mitt inlägg om att du tydligen är felinformerad om skillnaden på ljumsk/pungbråck.

Har stor respekt för att söva hästarna,väljer absolut stående kastrering hemmavid,men självfallet vidtas alla säkerhetsåtgärder,och anlitar endast mkt erfaren veterinär.Tycker tyvärr att AVN´s reglemente gällande hingstar´s alla kassations orsaker blir totalt meningslös om man inte följer upp avkommorna noga efter de kasserade hingstarna.Dessutom måste det vara total transparens gällande våra avelshiningstar (kasserade eller ej). När inte ens våra facktidningar vågar använda klarspråk i ämnet,känns regelverket bara fånigt.
 
Sv: Hingstar som haft punbråck

Ljumskbråck och pungbråck är ju två helt olika saker och skall inte blandas ihop. Pungbråck är när öppningen ner i pungen är för vid så att tarmen faller ner i pungen. Ljumskbråck är ett bråck på bukhinnan inte lokaliserat specifikt i samband med inguinalkanalen.
Eftersom du fortsätter hävda att du har rätt och jag inte fattar ett jota så kunde jag inte låta bli att ta fram lite fakta:

Diagnos av ljumskbråck
Det vanligaste debutsymtomet vid ljumskbråck är ansträngningsutlöst smärta eller obehag som leder uppmärksamheten till en utbuktning i ljumsken. De flesta ljumskbråck framträder vanligtvis (hos både män och kvinnor) som en utbuktning eller asymmetri vid inspektion i stående. Inte sällan kan bråcket sträcka sig ända ned till skrotum (pungen) hos män och labium majus (yttre blygdläpparna) hos kvinnor.

Bråcktyper
Ljumskbråck omfattar alla typer av bråck i ljumskregionen, såsom
inguinala bråck och femorala bråck (lårbråck)
. Inguinalbråck är lokaliserade ovanför inguinalligamentet och delas in i laterala (indirekta), som kommer fram genom bukväggen genom inguinalkanalens inre öppning, och mediala (direkta), som buktar fram genom en försvagad transversa lisfascia i inguinalkanalens bakvägg. Det förekommer också kombinerade bråck där båda dessa komponenter samt ibland även femoral bråck kan ingå.
Källa Socialstyrelsen

Ljumskbråck
Det vanligaste första symtomet på ljumskbråck är en utbuktning i ljumsken. Storleken på utbuktningen är vanligen 1-5 centimeter i diameter. Om man lägger sig på rygg eller trycker på utbuktningen försvinner den. Hos män kan ljumskbråcksäcken fortsätta ner i pungen och man talar då ibland om pungbråck.
En annan variant på pungbråck är vattenbråck i pungen där bråcket innehåller enbart vätska. Detta bråck försvinner inte när man lägger sig ned och går inte att trycka tillbaka.
Lårbråck är en variant av ljumskbråck där bråcket buktar ut nedåt låret. De har en högre risk för inklämning än vanliga ljumskbråck.
Källa Vårdguiden

Pungbråck är en variant av ljumskbråck men skillnaden är att bråcket går djupare ned under ljumsken ned i pungen. Pungbråck är en uttunning av bukväggen och ger oftast inga smärtor eller besvär för den som drabbas. Ofta brukar man inte ens märka att man har pungbråck men hos vissa personer så uppstår en svullnad och en svår smärta som gör att det kan vara svårt att gå och sitta ned.
Källa pungbråck.se

Understrukningarna är mina. Du får gärna fortsätta att tro att ljumskbråck och pungbråck är två helt olika saker och att ljumskbråck inte har med inguinalkanalen att göra. Men sprid inte felaktiga påståenden till andra är du snäll.
 
Sv: Hingstar som haft punbråck

Ja, det är ju svårt att bortse från att det är ett ärftligt anlag när det uppkommer flera fall där både far och son drabbas. Nu när AVN gett dispens för fadern Don Schufro så antar jag att de även ger det till sonen Bocelli. Om de inte ger dispens till sonen så borde de dra tillbaka dispensen för fadern om det nu ska finnas någon logik i det hela.
 
Sv: Hingstar som haft punbråck

Jag tappade mycket förtroende för asvh när de gav lättvindiga dispenser för OCD. Men nu är det tamejtusan helt borta. Så j-la dåligt.
 
Sv: Hingstar som haft punbråck

Jag har på något sätt ändån förstått de tidigare dispenserna, och Bocelli hade jag också kunnat köpa med tanke på att han toppar i BLUP och själv tävlat på mästerskapsnivå. Men JJ RayBan har för mig absolut inte bevistat sig tillräckligt varken på tävlingsbanan eller i aveln ännu. Där sjönk förtroendet en rejäl bit för min del.
 
Sv: Hingstar som haft punbråck

Bocelli må vara en fantastisk avelshingst. Men arvbarheten på pungbråck blir ju extra tydlig med honom eftersom DS har varit kasserad för exakt samma sak. Det känns ju helt orimligt att vi ska avla på tydliga arvbara defekter?

I Ridsports artikel står det att genen för pungbråck ska kartläggas för att kunna förhindra pungbråck i tidig ålder. Innebär det då att folk som får hingstföl bör/ska DNA-testa sina hingstföl för att de ska se huruvida ungen har denna genen? Vem ska betala det? Innebär det dessutom i förlängningen att vi ska genmodifiera hästarna så att pungbråcksgenen blir utplånad? Detta bara för att vi vill ha hästar som travar vackert? Det enkla är ju att bara låta bli att avla på defekta individer.
 
Sv: Hingstar som haft punbråck

Om det är en recessiv gen (dvs avkomman måste få anlaget från båda föräldrarna för att de ska vara predestinerade för pungbråck) så ser jag en vits med dnatester. Då kan man välja att fortsätta använda anlagsbärare i avel men undvika att kombinera en hingst och ett sto som båda bär på anlaget. Men det förutsätter ju att alla ston och alla hingstar testas innan de sätts i avel.

Om de kommer fram till att vissa som får pungbråck har en gen för det medan andra inte har någon sådan gen (dvs en ej ärftlig variant) så är dnatester också till nytta. Men det förutsätter ju att det är helt säkert att det inte är flera olika kombinationer av gener är inblandade eller att forskarna känner till och testar för alla dessa möjliga kombinationer. Då kan hingstarna testas innan de godkänns.

Men om det är en dominant gen så poppar det upp en del frågor:

* Vad är meningen att man ska göra med de föl som dnatestas och visar sig ha genen, ska de hingstfölen kastreras innan de hinner bli godkända hingstar? Det rimmar ju isf illa med att dagens pungbråckshingstar ges dispens.

* Om man upptäcker att stona kan vara bärare av genen och därmed kan ge det till sina söner, ska de stona kasseras för avel då? Men det rimmar ju också illa, eftersom de ger dispens för bråckhingstarna.
 

Liknande trådar

Avel Sitter och grubblar på hur jag ska göra med hästeriet i framtiden. Så om ni nu tittar strikt ur avelsmässigt perspektiv - vilket av...
Svar
11
· Visningar
1 610
Senast: Fredag
·
C
Avel Sitter och spånar litegrann apropå att en del, säkert bra, hingstar sänks till V helt enkelt för att de får för få bedömningsbara...
2 3
Svar
58
· Visningar
6 286
Senast: Mabuse
·
C
Avel Nu har AVN blivit färdiga med användningsråden för de nygodkända hingstarna :bow: Allt är koierat från ridsports hemsida... Så här...
Svar
14
· Visningar
3 791
Senast: athena
·
T
Avel ska välja hingst igen åt mitt KWPN sto, hon är mycket korrekt rör sig bra och har en mkt bra hoppteknik. Hon har tävl tom NAT 125 men...
2
Svar
33
· Visningar
3 626
Senast: frang
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Bästa ledtillskottet?
  • Intressanta uppfostringsmetoder?
  • Uppdateringstråd 30

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp