Hm jag trodde läkarförbundet aktivt hindrade ökat intag av studenter till läkarutbildningen så att vissa utbildade sig utomlands?
När det sägs att Sverige har hög läkartäthet så handlar det egentligen alltså om utbildade läkare, inte läkare som faktiskt arbetar i Sverige? Eller är det så att vi har högre behov än andra länder helt enkelt, folk kanske inte har råd att gå till läkare där så att det minskar trycket?
Det finns som det ser ut idag, tillräckligt befintligt antal läkare utefter behov som finns i dag, och vad som förväntas komma. Det finns alltså ingen generell brist på läkare och kommer heller inte finnas rent statistiskt med tanke på vad vi förlorar på läkare som flyttar utomlands, vad vi utbildar och vad vi får in som inflyttad kompetens i landet. Det som saknas är dock allmänläkare, en ganska vitalt behov inom primärvården som ju det "generella missnöjet" bland folk finns. Det är därför man möter hyrläkare, som inte finns kvar år efter år som "husläkare" gjorde förr. Läkare som är specialiserade vill rimligtvis utföra sitt skrå, en hjärtkirurg eller en geriatriker eller en ortoped finner liksom inte utveckling eller användning för sin kompetens på en vårdcentral. Då säger du kanske "men utbilda fler allmänläkare då, hur svårt kan det vara?" - men då kommer vi utbilda fler läkare än vi har behov av i alla fall så matematiken och behovet och verklighet är liksom inte överens. Det kanske är systemfel någonstans, möjligtvis och ganska troligt, men också - vi använder ibland och ganska ofta vår sjukvård och de resurser vi har på ett helt vansinnigt sätt. Egenvård och insikt om vad en behöver söka vård för eller inte har förändrats drastiskt. Hur ett faktiskt behov ibland får stå tillbaka för att människor faktiskt använder vården vi har på ett felaktigt sätt. Jag har blivit utskälld för "lång jävla väntan - är det så här illa med sjukvården i sverige idag vavava?" av människor som sökt sig till akuten för nageltrång, medan ambulanser rullar in med mosade människor från trafikolyckor.
Jag är inte läkare och är inte egentligen så insatt i exakta siffror i befintlighet respektive behov, men jag tror att de flesta som arbetar inom vården ser ändå att det största problemet med väntetider och lång handläggning ofta handlar om att saker som inte ens skulle behöva handläggas av läkare ofta är det som tar tid från de som verkligen har behov av densamma.
Och gällande IT-frågan som finns i tråden - jag har idag åtta olika inloggningar för de system jag använder i mitt dagliga arbete. Nu cirklar jag runt såväl landstingsomsorg som kommunal omsorg och i den splittat på olika lagstiftningar som ÄO och LSS - allt i samma arbetspass. Åtta olika lösenord. Dokumentationen är otroligt viktig och den tar otroligt mycket tid, i alla system.