1. Det är upp till hundägaren att bedöma.
Nej.
Det är själva grejen. Ett observerat beteende bör inte ge upphov till en glorifiering av beteendet utan att beteendet är undersökt (forskats på). Som med häst-exemplet. Genom erfarenhet och forskning vet vi att beteendet INTE ÄR hälsosamt. Oavsett om hästen har det eller inte. Man kan (bör) inte dra slutsatser på det sättet.
Regeln om ett bör ur ett är är en bra start för forskning tex, varför äter hundar bajs? Vilken sorts bajs föreradrar de? Finns det några fördelar med att låta hund äta bajs?
Det är inte upp till lekmän att titta på en hund, observera ett beteende och sedan säga "det där är bra" enbart för att beteendet finns.
2. Hunden härstammar från vargen. Många spetsar tex Siberian Husky och grönlandshund har ännu större släktskap med varg, eftersom de parats med varg vid fler tillfällen vid senare tid.
Trots rasernas olika utseende är hundens genetiska kärna densamma.
Evolutionen är en ständigt pågående process. Den håller på fortfarande, fast vi inte märker den. Att säga att den är borta är fel.
Den är borta ur hundens utveckling och har varit under lång, LÅÅÅÅÅNG tid. Den är applicerbar på vargar, ja, men inte hundar. Hundar har blivit medvetet avlade (på färg, form, egenskaper) i många tusen år. Enbart de individer som haft de egenskaper människan värderat har avlats på (i en utsträckning som påverkat ras och djurslag som helhet, dvs tex tjuvbetäckningar borträknat) och oöndskade egenskaper har släckts/avlats bort om de ansetts som störande för den tilltänkta funktionen (eller i dagens värld, också utseende).Ingen evolution (anpassning till klimat och resurser) har skett, förutom de som människan önskat (lång päls i kallt klimat, mjukt bett för apportörer, förmågan att bryta ner stärkelse).
Hundar och vargar är väldigt skilda grenar på trädet (nuförtiden) och även om de ger fertil avkomma, kan de inte klassas som samma djur. Även om vissa hundraser till utseendet är lika vargen (och alla hundar delar anfader med vargen) är de inte lika i tex beteende (
) och fysilogiska egenskaper (tex tidigare nämda förmåga att bryta ner kolhydrater i matsmältningssystemet).
Ett delvist undantag skulle kunna vara tex Dingon, där lång tid att intelligent design följts av några hundra år av 'äkta evolution' (och med detta menar jag en förändring i en ras eller ett djuslag som sker pga förutsättningarna den lever under utan inblandning av människan i större utsträckning än den påverkan människan har på dess närmiljö).
3.Man kan inte blanda ihop äpplen och päron. En skribent till en artikel på nätet eller i en papperstidning har inte samma krav på att ange källor, som den student/doktorand som presenterar en vetenskaplig studie vid ett universitet.
Fast snackar vi en människa som påstår saker som har med hälsa att göra skulle jag starkt vilja hävda att jo, källorna skall vara med även på nätet. Sen kan man skita i om det är APA, MPA eller nåt annat system, men likväl bör källorna vara där.
Och jo. Källorna är med i papperstidningar också.
Dock brukar man, som sagt var, inte behöva vara lika rigorös med hur man hanterar källorna, men källor skall finnas.
4. Det är det den här tråden är till för att belysa. Våra hundar har mått bara bra av harpluttar och marsvinsbajs. För mycket vid ett enda tillfälle är förstås inte bra, på samma sätt som att man inte ska ändra en hunds foder från en dag till en annan.
Hur vet du att dina hundar har mått bra av harpluttar och marsvinsbajs? har du en referensgrupp? Dubbelblind studie? Inopererade shuntar så du kan kolla hur hundarnas bakteriekultur förändras när de äter harpluttar vs när de inte gör det?
Att en hund tex blir mindre lös i magen* för att den ätit marsvinsbajs kanske har mindre att göra med marvsinsbajset och mer att göra med att man rengjort filtret i vattenpumpen. Vi människor är programmerade till att se mönster, även där dessa inte finns. Dessutom finns det studier som visar att placebo by proxy funkar (hästägare rapporterade förändringar hos häst trots att hästen fick sockerpiller och inte behandling**).
*helt påhittat exempel för att belysa svårigheten med att som lekman bedöma vad som orsakat förändring
**
http://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/forskning-betalar-du-for-sockerpillseffekt.htm