Jag läste en intressant artikel imorse på Hippson, om brittiska hästägare som var otroligt dåliga på att tolka hästars signaler på rädsla och oro. Två av hundra var bra! Två...
Artikeln:
https://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/hastagare-extremt-daliga-pa-att-kanna.htm
Studien:
https://www.mdpi.com/2076-2615/12/21/2904
Hur illa ställt tror ni det är i Sverige? Vad har ni upplevt i stallen? Hur skulle ni skatta er egen förmåga till att känna igen oro hos er egen häst, och andras?
Och sen hade jag velat diskutera hur ni väljer att handskas med det. Jag har själv sett både de som inte ser, de som ser men straffar, och de som ser men blir oroliga hönsmammor som gör det värre. Så min egen upplevelse är att även om jag tror att folk i Sverige är bättre på att känna igen det, så är många, från traditionella ryttare till klickerfolk, otroligt dåliga på att handskas med en häst som är orolig/stressad/uppe i varv. Allt från oetiskt våld till "medberoende/del av problemet" har jag sett ute i paddockarna, men sällan folk som är BRA på att både se och lugna hästen.
Jag tycker det generellt finns en stor okunskap i stallarna. Både vad gäller det psykiska och smärta. Att folk inte kan läsa av signaler av de två och att man inte kan träna bort saker etc.
Klart det är värre i andra länder. Men det är fortfarande på tok för illa här i Sverige med.
Jag fick per födsel en djurkänsla som alltid stuckit ut. Redan som liten unge kunde jag hantera de djur som flippade ut och skadade andra. Sen fick jag en ponny som var utdömd för lynnesfel och inte haft det lätt. Han var i grunden rädd. Men skyddade sig genom att vara aggressiv. Han var väldigt het öht. Men även explosiv och kunde explodera och bli okontaktbar. För mig funkade han efter något år.
En av mina tränare sa att hon tror att pga honom och hans utbrott så hade jag fått bli hypersensibel. Så jag lärde mig känna av när han började liksom viska ”är det panik?”. Då kunde jag genom mitt beteende visa att det inte var ngt och han höll sig lugn.
Om någon annan hanterat honom kunde de ha missat de där mikro-tendenserna och så kunde det balla ur totalt och han blev farlig.
Han var nog min bästa lärare på så många sätt.
Och det är väl pga det han lärde mig som jag fick mitt första heltidsjobb i proffsstall för att jag var bra med problemhästarna.
Och även därför jag började jobba med att träna problemhästar och sen även rehab.
Jag möter väldigt många som har mkt friktion i sina relationer med sina hästar. Och som genom att inte riktigt förstå sin häst, hur man kan träna hästen att både bli lugnare och att använda kroppen på ett sunt sätt i en ridning med fina hjälper etc.
Problem i att rekommendera klicker, godis, tryck/eftergift eller olika system är ju att de flesta system kan bli fel om man inte kan läsa av och om man inte har timeing. Timeing är så viktigt!
Många säger ju tex att sjunga är bra. Då slappnar ryttaren av och andas bättre. Men jag har haft häst i träning där man lyckats betinga in att sång hörde ihop med rädsla IOM att de sjöng när de och hästen var livrädda endast och aldrig annars. Hästen hann aldrig nå lugn när de sjöng och kunde då inte koppla ihop sång med lugn. Så sjöng man spände hästen till sig och skvätte till lättare. Där fick jag lära om det. Att sång är harmlöst.
Och för bra inlärning krävs upprepning och upprepning. Det kan ta tid. Alla vill inte eller kan inte lägga så mkt tid.
Men det vore i min värld klart önskvärt. Problemet är väl att okunskapen är rätt djup hos många tränare t.o.m. Var ska folk lära sig ifrån?