Jag håller med Ginnies . På TS beskrivning ser jag en "stor", lite överbyggd häst som "skjuter på" och lägger sig i handen. (Lägg till ganska stor i gången och långsam i reaktionerna). Det måste ju vara fler än jag som träffat på den här typen - som egentligen är relativt högt utbildad, men som "lärt" sig att slippa använda bakbenen genom att ta lite för mycket stöd?
Det är stor skillnad på att reglera en yngre häst (obalans, inte färdig i formen, inte stark) och att korrigera en häst som lärt sig "fel". Här pratar vi om korrigeringsridning, en svår konst som endast skickliga bör syssla med. Men i TS fall kanske det är värt ett försök.. Med hjälp från marken såklart.
Orsaken kan vara exteriören, att den är riden lite på tvång tidigare(och kanske har man "löst problemet" genom att hänga i t ex kandar istället för att göra det på riktigt) eller att hästen helt enkelt överlistat ryttaren.
Jag går emot strömmen och tycker visst att ett lyftande tygeltag gjort på rätt sätt, med efterföljande omedelbar stor eftergift, kan vara en väg - men det låter som att problemet är för befäst... TS har ju uppenbart en tränare som övervakar, så helt galet tror jag inte att det är.
Jag skulle kunna angripa problemet på flera sätt. 1) Börja om från början. Nollställ hästens signalsystem genom att backa bandet. Ägna ett par månader åt att lära "om" signalsystemet. I princip ingen kontakt med munnen, utan bara befästa "gas och broms". Ingen fokus på form alls. Detta kombinerat med tömkörning (som någon skicklig gör, som kan börja ställa krav och köra många övergångar där man tom närmar sig "tramp"). Sedan bit, för bit koppla ihop systemet igen.
2. Prova "Dadde-sitsen" (googla Dag Nätterqvist), en form av korrigering "över tygeln" på en extremt lätt hand. Rekommenderas inte alls om man är det minsta ovan eller är rädd för att få kritik av omgivningen . Måste också ske med någon på marken som vet hur man gör (och det är inte så många idag..) Principen är att hästen, som blivit felriden, för att överhuvudtaget förstå att använda bärkraft istället för skjutkraft, måste bli "fri" fram. Daddes tes var att många hästar reds i för djup form och med för många tygeltag som verkade nedåt och för starkt och att det gav citat; knäckta hästar.
http://www.jakobslund.se/dadde/kap7del2.htm
Jag har haft turen att lära mig "vad Dadde menade" av en av hans elever, och har korrigerat flera hästar som varit "fast med nosen i bringan". Jag tycker att det rätt utfört är ett av de skonsammare sätten att "visa rätt väg". Däremot var det många som uppfattade Dadde som att han alltid rekommenderade det här ridsättet - vilket alltså inte var fallet. Det är en extrem metod som ska användas i extrema fall och alltid på äldre "välutbildade" hästar.
Förlåt för långt inlägg..