Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det är viktigt att man kan diskutera med sin hovslagare. Om jag har något problem med nån häst eller vill ex. få snabbare överrullning eller var det nu kan vara, så frågar jag alltid hovslagaren vad den tror innan jag börjar fråga runt bland andra. Hovslagare har ju en utbildning och om denna även utbildar andra antar jag att din är duktig på vad han gör.Hej alla
Skulle behöva lufta mig lite samt få lite tips och råd.
Har en hovslagare som jag varit mycket nöjd med och vi har haft en bra dialog i flera års tid.
Dock så börjar våra åsikter gå isär och han har nu gjort 3 skoningar under det senaste året jag inte varit nöjd med speciellt på en av hästarna.
Senast vart det så oturligt så att ena hästen fick ett sömtryck och vi fick åka till klinik för bandage och det blev 3v boxvila. Hästen är nu helt ok. Sömtryck kan hända alla.
Min hovslagare har väldigt starka åsikter och jättebred kunskap. Själv utbildat flera hovslagare mm men är väldigt svår att diskutera med. På ena hästen vill jag nu övergå till en annan slags sko som hjälper hästen bättre med överrullningen samt gör honom kvickare. Bland annat har jag blivit rekommenderad sidokappor från flera håll.
Pratade med min hovslagare som gruffade lite och sa att han personligen inte trodde på detta men är det sådana skor jag vill ha så ska jag få det.
Jag känner mig just nu ganska tveksam till om jag verkligen vill låta honom fortsätta sko.
Man känner sig ganska så utlämnad när det kommer till sådant här då hovslageri är något inte jag personligen kan göra. Samma sak när det kommer till veterinärer Samma känsla där.
Det är ju inte jättelätt att hitta en hovslagare man trivs med.
Gaahh jag vet inte hur jag ska göra. Hur skulle ni gjort?
Ska försöka diskutera med min hovis igen men det är inte lätt
Det har inte bara du observerat, utan även en av S.´s mest meriterade vet.Ja alltså jag har ingen oseriös hovslagare i min krets men man blir ju mörkrädd när man ser många andra hästar. Kan ju inte svära på att de hovslagarna inte vet vad de pysslar med, men när man ser typ superlånga tår+sidokappor och C-ponnyhovar med trånga skor på halvblod över 170 (som dessutom skryter med "tappskogaranti") osv då börjar man undra...
Det är viktigt att man kan diskutera med sin hovslagare. Om jag har något problem med nån häst eller vill ex. få snabbare överrullning eller var det nu kan vara, så frågar jag alltid hovslagaren vad den tror innan jag börjar fråga runt bland andra. Hovslagare har ju en utbildning och om denna även utbildar andra antar jag att din är duktig på vad han gör.
Berätta vad du vill hjälpa hästen med och vad du vill förbättra; din hovslagare har säkert andra bra tips -jag tror heller inte på sidokappor i det här fallet.
Hovis gillar inte sidokappor alls. Tycker att de enbart förstör hoven.
Haha det hade varit en spännande programidé!Det har inte bara du observerat, utan även en av S.´s mest meriterade vet.
Glöm inte att de är hantverkare..... det varierar STORT i kunskap/ bemötande / passa tiden eller komma alls.
Det är också regel nr 1 att inte kritisera andras jobb, men det är alltid ägaren som kommer att få skulden om hästen går sönder.
Varför har vi nu "slaskdiagnosen" hovledsinfl. som en av de vanligaste skadorna? förr var det kotleds...
Tänk om vi hade Fuskhovisarna på TV 3
S är en förkortning av vårat LandHaha det hade varit en spännande programidé!
Är säkert trög, men vad menar du med S.?
Haha okej! Ställde till det eftersom vår hovis heter något på S hahaS är en förkortning av vårat Land
sidokappor låser hoven lite grann o vissa hovisar menar att det även påverkar hovbenet på sikt.
Det är dåligt med forskning på det.
Mackan är bortskämd med riktigt bra hovisar.
S är en förkortning av vårat Land
sidokappor låser hoven lite grann o vissa hovisar menar att det även påverkar hovbenet på sikt.
Det är dåligt med forskning på det.
Mackan är bortskämd med riktigt bra hovisar.
Min personliga erfarenhet av sidokappor är enbart negativt. Min holländska hade päronformade hovar när hon kom, var svimfärdig och livrädd för karlar när hon skulle skos och fick lätt utflutna hovar. Min ordinarie hovslagare skodde med lugn och tålamod medan jag kliade lugnande, pratade och matade med morötter fick henne att slappna av eftersom och även få fungerande hovar med tåkappa och "normala" hovar utan utflytning men med täta intervaller. Mina barfotingar verkas var fjärde vecka, min gamling verkades var 6:e.
Jag kunde alltid prata med honom om olika beslag och utifrån hans erfarenheter upplever jag att mina hästar fick optimal skoning. Jag har hunnit avverka några hovslagare genom åren och mitt skräckminne vid 8 års ålder av en hovslagare som skar så det blödde och som spöade hästen när den rykte åt sig hoven sitter i. Oavsett så vill jag vara där när det verkas/skos, både för att jag ansvarar för min hästs uppförande och jag tar fullt ansvar för vilka jag tillåter hantera mina hästar.
Nu har ju du redan bestämt dig för att byta men själv hade jag låtit bli. Nu har vi rätt stor hovslagarbrist så hittar man en duktig hovis som är bra med hästen och duktig på att sko/verka och den hovisen är villig att prova ett koncept för att ägaren vill (trots att hovisen själv är tveksam) så skulle jag skatta mig lycklig.
ETT sätt är att be en klinikVet o samt hovis titta på hästen o sko om den. Vet vågar ha en åsikt!Dock så märktes skillnad nu vid hoppningen på denna häst Han fick det lite lättare så lite på rätt väg är vi.
Jag har diskuterat detta länge så det är inte så att jag hux flux bara vill byta. Det har gått x antal skoningar där jag försökt diskutera detta. Även under de månaderna jag stod i hovis stall. Kände dock att nu fick det händ något. Antingen byta hovslagare eller knipa käft och bara låta hovis göra sitt och bara informera om hur många brodd jag vill ha i skon typ. Lite åt det hållet.
Min hovis är välrenommerad och kunnig men också känd för sin starka vilja och humör. Jag har förtroende för honom men känt att nu det sista så har han tappat lite och vi har kommit till ett vägskäl.
Jag började dessutom inte fråga runt jag blev rekommenderad när vi pratade utbildning speciellt av den unga hästen. Både bland några hovslagare men även tränare och annat hästkunnigt folk. Diskussion och våga fråga måste man ju annars lär man sig ju inte något
Hovis gillar inte sidokappor alls. Tycker att de enbart förstör hoven. Är han så ovillig att prova något anat ifrågasätter jag automatisk hur han då kan sko på ett annorlunda sätt för at få hjälp men får inte något svar mer än att an inte tror på detta.
Den jag har hittat nu verka bra och det ska bli intressant och se vad han säger när det kommer till skoning då 2 av hästarna skiljer sig ganska markant.
Men men om ca 7 veckor kommer ni kanske läsa om hur irriterad jag är på nya hovis *s*
Inte baa svarat till dig nu utan även lite allmänt
@axel Det programmet skulle jag aldrig våga kika på Hästfolk och hantverkare... ett släkte för sig
Känns ju dock mer som att han bara slänger på skor utan att tro på det.
hur ska man föra en dialog då?
Om jag bad honom slå på guldskor med brodd på i sommaren bara för att jag känner för det, eller en ringsko för att jag tycker det är "snyggt" så skulle han göra det med orden är det sådant jag vill ha är det sådant jag ska få.
Vad är det för dialog att ha med en hovis?
Jag vill ju ha en dialog om hur hästen kan skos på bästa sätt för att underlätta. Inte bara för att det är ett visst par skor jag vill testa.
Jag förringar inte min hovis på något sätt men när man inte längre kan diskutera så måste något hända.
Har haft några hovslagare innan den här hovisen. Några som tyvärr flyttade någon som slutade mm och hittills har jag haft förtroende för alla och kunnat föra en dialog. De har även hanterat hästarna grymt bra.
Jag har tur. Det finns ett gäng hovslagare häromkring om man är ute i god tid. :-) Gäller ju bara att hitta en som man trivs med och känner förtroende för.
Varför hålla fast vid något om man inte är riktigt nöjd?
Ursäkta om tonen verkar hård det är den absolut inte menad som. Börjar bli lite sent för att svara på något sådant här utan en massa svammel :-)
Som jag ser det så är det ju jag som ägare av hästen som är beställare av jobbet och hovslagaren utförare. Vill jag ha en viss sorts sko som hovslagaren har dåliga erfarenheter av och berättar det för mig så ser jag det som en självklarhet att han ändå skor på hästen med de skor jag bestämt (så länge inte skon är så konstruerad att den utgör en fara för hästens välbefinnande). Sedan får ju jag som ägare ta ansvaret för att utformningen på mina beställda skor inte passade hästen. I form av vetrinärbesök, sämre gång, uppdragna kronränder eller vad det nu kan vara. Min hovslagare ser ju betydligt fler häst än jag och har mest troligt större erfarenhet. Men det är ju jag som bestämmer och jag förväntar mig inte att kunna omvända hovslagaren, i alla fall inte förrän det gått en period och man sett effekten av den nya skoningen.
Om nu din hovslagare tror på korta tår och tåkappa och du själv tror på överrullningssko med sidokappa så är det ju inte slaget i sten vem av er som har "rätt" angående bästa överrullningen för just den här hästen. Jag har själv provat båda och inte sett någon som helst skillnad rent gångartsmässigt men valt sko med tåkappa eftersom jag tror att den är minst skadlig i längden.
Du gör ju precis som du vill ang. byte av hovslagare och det är ju väldigt tur att du har flera bra att välja på. Du får väl helt enkelt sikta in dig på en som föredrar överrullningsskor men då hamnar du lite i samma läge om du sedan vill byta tillbaka till skor med tåkappa och den hovslagaren gör som du säger trots att den själv har en annan åsikt.