M

memory

Är det inte jobbigt att vara hndikappad?
Är det svårt att rida då????
 
Att födas handikappad, att bli handikappad efter sjukdom, eller olycka är inget man väljer. Utan det är ngt man föds, med, drabbas av och sedan får leva med på ett eller annat vis.

Om det är jobbigt att vara handikappad? Det KAN det ju vara, men många gånger gör ett handikapp, som drabbar ett sinne, eller något annat att man förbättrar/förkänsligar ett annat sinne, eller att man får använda sig av hjälpmedel för att klara vardagen. Idag finns det så mycket hjälp att få, så man inte behöver känna sig så annorlunda egentligen. De handikappade jag känner, inklusive mig själv... Vi känner oss nog inte så annorlunda egentligen. Det kan låta flummigt. Men så är det. Vi försöker helt enkelt leva ett så vanligt liv som möjligt, utifrån våra förutsättningar.

Om det är svårare för oss att rida? Det beror ju på vårat handikapp. Jag som drabbats av en ryggmärgsskada för några år sedan, har fått börja om lite grann, med mycket sjukgymnatstik och balansträning för att hitta min sits igen. Blinda ryttare får lita till sin hörsel och rumsuppfattning i övrigt och så vidare. Förlamade får "skapa" ett eget signalsystem, med hästen för att få den dit de vill.

Även inom ridningen finns det många handikapphjälpmedel, både för att hålla ryttare kvar i sadeln och för ryttare, som har problem med händer och behöver specialtyglar. För blinda finns det ljudfyrar, som ger ledning till var i ett ridhus, eller på en ridbana ryttaren befinner sig. För synsvaga finns större bokstavstavlor. För att hjälpa rörelsehindrade ryttare upp på hästryggen, finns pallar, handikappramper och specialliftar för att lyfta upp ryttaren. Så det MÅSTE inte vara svårare för handikappade att rida.

Utan att slå någon på fingrarna, skulle jag kunna nämna MÅNGA handikappryttare, som skulle kunna sopa banan med många vanliga ryttare inom dressyren.

Hoppas att du har fått lite större inblick inom handikapp. Fråga gärna mera och var inte rädd för att erbjuda dig att hjälpa till och leda hästar på just din ridskolas handikapplektioner. Du gör garanterat någon glad och du kan till och med få betalt för dina tjänster. Jag har själv varit ledsagare på handikapplektioner innan jag drabbades av min ryggmärgsskada.
 
Jag har en cp-skada som jag fick vid födseln.Är rullstols-
sittande.Jag har ridit i runda slängar 20 år.Det fungerar
jättebra.Använder lift för på och avsittning.Jag styr hästen med min vikt.Det är svårt att använda skänklarna.
Jag trivs med att rida,men jag ska försöka byta ridskola för att jag vill få utvecklas mer.
Tack och hej.Josse.
 
Om det är svårt att rida när man har ett handikapp beror helt på vad det är för sorts handikapp man har. Jag som har en Cp-skada, har efter mina 13 år i sadeln insett att en viktig del är att ens tränare ser personligheten bakom varje ryttare, så att tränaren inte ser handikappet. För om tränaren (ridläraren) bara ser handikappet så utvecklas man aldrig. För det skulle bli lättare för mig att få hästen att förstå mig (jag har inte full kraft i mina skänklar har jag sammarbetat med en ridterapeut. Hon hjälpte mig massor med min ridning, hon såg på saker och ting på ett litet annat sätt än ridläraren. Det kan jag rekomendera för föer att göra! Jag tror det kan hjälpa fler precis som det gjort för mig!
Som sagt med kunniga människor runt sig som ställer upp tror jag alla kan rida. Sedan hur lätt det går beror helt på handikappet.
 
Vad innebär din cp-skada för dig? Är det rörelsehinder? :confused:

Bra att du satsar och vill utvecklas mer! :D :) Det är så viktigt att fortsätta med sin hobby oavsett vad som händer! Jag tror det är bra för både kropp och själ. ;) :idea: :love:

Mitt handikapp är väl min allergi, men det är inte så farligt nu faktiskt. Värre när jag var liten.. och det värsta var att man då inte fick bestämma själv att man ville rida trots allt! :crazy: Det är mest hö, men det kan man undvika rätt bra! :bow: :smirk:
 
Dessa ridterapeuter, var hittar man sådana någonstans?

Är det som arbetsterapeuter, fast för ridning då? Är de till både för hästen och för ryttaren?

Jag bor strax utanför Göteborg, och kan tänka mig att om jag gick ner till min orts landstingets arbetsterapeuter och sade att jag vill ha en ridterapeut, så skulle de nog titta konstigt på mig.

Ann
 
Nä, ta det för vad det är, jag har inte lärt mig hur man klickar för svar ordentligt än ;)
 
Sv: Handikapp

memory skrev:
Är det inte jobbigt att vara hndikappad?
Är det svårt att rida då????

Det blir vad du gör det till skadade mig för snart 6 år sedan. Har bara ett par gånger upplevt mitt rörelsehinder som jobbigt, men jag måste nog säga att jag är en bättre ryttare nu dvs jag är mer uppmärksam på hästen och väntar ut den, stressar iinte fram ngt. Måste ju i och för sig vänta ut hästen för att den ska förstå vad jag menar (förlamad i ena kroppshalvan).:smirk:
 
Sv: Re: Handikapp

PAC skrev:
Dessa ridterapeuter, var hittar man sådana någonstans?

Är det som arbetsterapeuter, fast för ridning då? Är de till både för hästen och för ryttaren?

Jag bor strax utanför Göteborg, och kan tänka mig att om jag gick ner till min orts landstingets arbetsterapeuter och sade att jag vill ha en ridterapeut, så skulle de nog titta konstigt på mig.

Ann

Hm, det där med ridterapeut låter intressant, kanske man skulle bli sådan?! undrar alltså också var sånna finns nånstans måntro, vilken utbildning har de?. Måste liksom svänga in på en annan stig känns det :crazy:
 
Sv: Handikapp

Läste någon stans att damsadel var ett bra redskap för en del rörelsehindrade?

Har någon en kommentar
MVH
Mimmis
 
Sv: Handikapp

jag har inte hittat någon ridterapeut än :-)

kanske mest för att jag varit superupptagen så jag har inte hört mig för lite här och där om just ridterapeuter

däremot har jag samlat på mig en himla massa hemsidelänkar

jag kan posta dem här, så kan man klicka själv och läsa och tänka mm, mhhmmm kontemplativt, mat för tanken
 
Sv: Handikapp

tänker du på rörelsehindrade med eller utan rid- och hästvana för damsadel?
 
Sv: Handikapp

okidoki, hang on

nu blir du dränkt av länkar

och amerikanerna är ALLTID värst som vanligt :-)

men kärt barn har många namn, och man kan se att det kan vara lite olika utgångspunkter och inriktningar i approachen - men alla är så glada på bilderna


Hippotherapy, Therapeutic riding, Special equestrians, Horses that Heal osv - även Australian är med på ett hörn - kolla in miljön! om det nu inte hade varit för giftspindlar och ormar så .... varmt och gott iallafall :D

http://www.americanhippotherapyassociation.org/

http://www.camelot-th.org/
http://www.open.org/~horses88/
http://dreamcatcherstables.ncp.idea.com/
http://specialriders.home.att.net/
http://pegasusprogram.org/
http://www.horsesthatheal.org/
http://www.carriage-barn.com/therapeutic.html
http://www.petroglyphs.com/thh.htm
http://www.thorncroft.org/
http://www.whiteoakhorsefarm.com/special_equestrians,_inc_.htm
http://members.aol.com/Xenride/

Australien
http://www.rda.org.au/
http://www.rdansw.org.au/

Internationellt
http://www.ipec-athletes.de/start.htm


vi är en aaaaningen tröga här i Sverige, man är inte en naturlig del av befolkningen och saker här, *självklarheterna* är inte desamma - jag är född 1968 och började som *frisk/normal* som skolryttare på klubben här bakom träden år 1977 (GFRK innan det). Nu .... först nu vid 2005 har det gått upp för dem att en del småttingar vill börja rida på små ponnies. Det fanns inte en enda ponny under alla dessa år :eek: nu kan de vara en sådär 4-5 år (mogna iallafall) och sitta på alldeles lagom stora hästar i början, och lättare för ledarna att ha grepp på dem med. Handikappgrupper finns också, men personligen faller jag emellan dem och de vanliga grupperna helt.
Alla med *hinder* är ju olika och jag vet att många kan lära sig precis lika bra som andra och bli svinduktiga, bara det finns rätt folk på stället så att säga.


Det är DÅLIGT att vi inte har avancerad högskolekurs i Göteborg, med den ofantliga resurs vi har i universitetsjukhuset, lärarhögskolan, idrottslärarhögskolan, alla andra institutioner osv - PLUS Sveriges enda high tech bilanpassningscenter för *hindrade*.
Jag vill ha ett high tech center för hästar också. Här ute där jag bor självklart så jag slipper flänga runt så mycket. Egoist javisst ;)
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Handikapp

ibland är jag äna snurrig


Om ridterapi i praktik

http://www.brackediakoni.se/index.p...=content/utbud/rorelsehinder_habilitering.php


Jag är ju neurorehabiliteringspatient där ju - först på Neurorehaben på Högsbo Sjukhus och sedan på Bräckegården i STURA projektet

1996 kom jag dit första gången till Högsbo, och då hade vi ju ridning bland annat. Nu var jag inte där så länge, så den deltog jag aldrig i.
Sommaren 2003 var jag på Bräcke senast.
Högsbo ligger vid Slottskogsvallen ungefär, och Bräcke på Hisingen i Göteborg.


Men den riktiga högskoleridterapin/hippoterapin är nog inte tänkt för *friska* som behöver rätta till sig själva i förhållande till sin ridning.
Då får de *friska* nog leta efter något annat.


iallafall, så är det, huvudet är inte alltid med
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Som rubriken lyder.. vilken gren/grenar eller annat inom häst sysslar ni med och hur kom det sig att ni började med just det?
2
Svar
36
· Visningar
1 888
Senast: Roxy
·
Övr. Hund Finns det några ”officiella” översättningar? :) Tänker då på grenarna vars namn inte rakt av är på engelska t.ex.: - Personspår -...
Svar
8
· Visningar
522
Senast: hastflicka
·
Övr. Hund Brukar man ha "tackpris" till domare på hundtävlingar (dvs att den arrangerande klubben ger domaren något som tack under...
Svar
4
· Visningar
561
Senast: Pilot
·
Relationer Lite av en spin-off på tråden om relationsråd. Vad tänker ni när ni läser rubriken? Tycker ni att ert förhållande är jämställt? Har ni...
33 34 35
Svar
691
· Visningar
23 025
Senast: MiniLi
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp