Sv: Hagar
Vi har 7 hästar, alla valacker förutom någon unghingst. Alla hästarna går tillsammans i samtliga vinterhagar (5st med öppet emellan) så vi brukar skoja om att de har "tre rum och kök med möblerbar hall"
.
De tre avdelningarna (hagarna) som ligger närmast stallet, är dränerade och ordentligt grusade med uppvärmda vattenkoppar. När det är riktigt lerigt stänger vi till gräshagen och de får bara gå i grushagarna och även på ridbanan som är ordentligt stor, om det blir över en längre period. Dessa hagar mockas flera gånger i veckan och det blir åtskilliga kärror.
Grushagarna använder vi också till att fodra hästarna med automatisk grindöppnartimer. Vi fodrar grovfoder 4 gånger/dygn och kan fodra både två och tre fodringar i rad om det skulle behövas. Vilket har varit helt nödvändigt den här hösten då jag brutit fotleden och inte kunnat bära ut foder som vanligt. Fri tillgång funkar tyvärr inte på det här lättfödda gänget, men tack vare grindöppnarna blir det ändå inte så långt mellan fodringarna.
Pållarna går på lösdrift för det mesta och har naturligtvis ett halmat skydd i ena grushagen att gå in i. Men vi har stall och box till varje häst också. Inte för att hästarna bryr sig egentligen, men när det är full storm ute tycker vi det är skönt att kunna låta dem vara inne över natten. Enklare att ta in hästarna än att behöva fodra ute i stormen
.
Hästar gillar ju att vandra och det har vi försökt tillgodose. Trots att vinterhagarnas sammanlagda yta är skapligt stor, så är det inga vidder direkt. Ca 2 ha totalt. Men det ger intryck av att vara betydligt större tack vare hagsystemet som på grund av sin utformning inbjuder hästarna att vandra/röra på sig betydligt mer, än i en till ytan lika stor fyrkantig fålla. Ridbanan i mitten och hagarna som en trekvartscirkel runt, med en större gräshage i form av en kulle längst bort. Öppningarna mellan hagarna/avdelningarna har vi lagt så de dessutom måste gå längsta möjliga väg.
Sjukhage har vi ingen, men det går ju alltid att använda en av grushagarna om en häst behöver gå själv. Även longeringsvolten är användbar till det. Den är gjord av galvade kreatursgrindar i 3-meterssektioner. Antingen kan man använda den som den är eller koppla ihop lämpligt antal sektioner till en mindre hage/boxhage.
Grushagarna och halva sommarbetet har trästolp och tre rader breda bruna elband. Övriga hagar har än så länge Boles krysstolpar och 3 rader lite smalare elband.
Sommarbetet är också format som en hästsko, runt gårdscentrum, lätt kuperat. Ca 3-4 ha och på det får vi faktiskt hösilage så det räcker till hästarna hela vintern och efter skörd bete ända till frosten.
Det är mysigt att kunna se hästarna genom fönstret
och njuta av unghästarnas bus och upptåg.