Sv: Fysiologisk verkning.
varför tas hörnstöden bort?
Finns de inte där av någon anledning?
På vilda hästar nöts det väl inte bort heller?
vad är det för slags verkningsmetod du använder?
är det smart att försöka ändra en felaktig medfödd vinkel i benen med hjälp av verkning, kan detta inte medföra skador på hästen när den är verkad "korrekt" men att benen ej är växta för det så att säga.
Hörnstöden är en förgrening till hornkapselns övriga yttre vägghorn och har därmed samma struktur, bärighet/skyddande för den innre kötthoven som det övriga yttre vägghornet är utvecklat för.
På en "Tamhäst" så är förväxta hörnstöd mer till skada än nytta, förväxta hörnstöd som tar upp den primära belastningen leder lätt till att dom vid fullt belastad hov "trycker upp" mot strålbenet och om hoven inte i belstningen tar upp sin belsatning i benets styvaste riktning så kommer strålbenet att utsättas för stress och nedbrytning på den mest belstade sidan.
Vi får då ett sk deformerat strålben med secundärt trauma, strålbenshälta.
Man kan aldrig jämföra en "äkta vildhäst" som har fri tillgång till full rörelsefrihet över oändliga arealer med olika markstruktur med "äkta Tamhäst" som tvingas leva under männsklig påtvingad Areal med inhängnad och av människan förbestämda markförhållanden.
Den vilda hästens hovar utsätts för så mkt mer olika underlag och fri tillgång till rörelse så där sker helt naturligt ett helt annat slitage på själva hörnstöden.
Jag tror inte du riktigt förstår vad som menas med fysiologisk verkning där
benet tar upp belastningen i benets styvaste riktning i belastningsfasen.
Tro mig,, inget föl föds med felaktiga vinklar, däremot så kommer dom vilda fölen som föls med defekter i benaxlarna att inom 2 dygn falla offer för rovdjuren. Så är naturens lag,, endast dom starkaste individerna överlever.
Ett "tamföl" som under sin uppväxt får felaktiga vinklar beror enbart på några enkla termer.
1. okunnig hästägare.
2. Okunnig yrkesutövare.
3. Eftersatt hovvård.
4. Ett trauma i föl stadiet som "nonchalerats" av ägaren/hovslagaren.
Som jag skrev så är det traditionell verkning som ligger till grund utifrån beprövad forskning.
Slutligen: Ett föl bör för att få bästa möjliga förutsättningar verkas första gången när den är 3 veckor, därefter verkas var 3:e vecka (lite men ofta) under sitt första levnadsår.